Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Ηλίας Σιδέρης: 10 προτάσεις για τα του οίκου μας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ηλίας Σιδέρης: 10 προτάσεις για τα του οίκου μας

Του Ηλία Σιδέρη*

1. Η καραντίνα μας έδειξε τον δρόμο της τηλεργασίας. Πρέπει όλοι οι δικηγόροι να προμηθευτούν υποχρεωτικά, ηλεκτρονική υπογραφή, ώστε όλα τα δικόγραφα να κατατίθενται ηλεκτρονικά.

2. Αυτό το χρονικό διάστημα, οι δικαστές δεν ανεβαίνουν στις έδρες. Αναμένουμε από τους προϊστάμενους τους, κατευθυντήριες οδηγίες, ώστε όχι απλώς να συνεχίσουν να εκδίδουν αποφάσεις, αλλά να ολοκληρώσουν όλες τις εκκρεμότητες τους.

3. Παράταση ωραρίου δικαστηρίων μέχρι το βράδυ, όπως και κατά το παρελθόν, με ενδιάμεση διακοπή για το έτος 2020.

4. Ορισμός δικασίμων και το Σάββατο για το έτος 2020.

5. Κατάργηση των τμημάτων διακοπών για το 2020.

6. Εκδίκαση υποθέσεων ασφαλιστικών μέτρων με ραντεβού, με ταυτόχρονη κατάργηση αναβολών: Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι από την κατάθεση του δικογράφου μέχρι την έκδοση απόφασης επί ασφαλιστικών μπορεί να μεσολαβήσει διάστημα άνω του εξαμήνου. Η πρόταση μου είναι ενδεκτική: εντός 15 ημερών από την λήψη του δικογράφου των ασφαλιστικών, ο πολίτης θα πρέπει να έχει δηλώσει ποιος δικηγόρος θα τον εκπροσωπήσει. Ο δικηγόρος μέσα σε 5 μέρες θα έχει δηλώσει ποια μέρα τον εξυπηρετεί. Αν ο πολίτης αλλάξει δικηγόρο, θα έχει υποχρέωση να δικάσει μόνον την ημέρα που έχει δηλώσει ο αρχικώς ορισθείς δικηγόρος. Μέσα σε 15 μέρες συζήτηση της υπόθεσης. Αμέσως μετά, εντός 15 ημερών υποχρέωση του δικαστή για έκδοση απόφασης.

7. Επέκταση της διαμεσολάβησης για όλα τα κατ΄ έγκληση διωκόμενα αδικήματα, μεταξύ εισαγγελέα, πρόεδρου και διαδίκων, πριν την εισαγωγή της υπόθεσης σε δίκη.

8. Κατάργηση της διαδικασίας του αυτοφώρου για τα μικρής απαξίας πλημμελήματα.

9. Αλλαγές στο καθεστώς των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων. Μετά την κατάργηση της προστασίας πρώτης κατοικίας, οι υποθέσεις που αναμένουν προς συζήτηση είναι όσες είχαν κατατεθεί τα προηγούμενα χρόνια. Εδώ πρέπει να γίνει επαναπροσδιορισμός όλων των υποθέσεων εντός του 2020. Μέχρι το τέλος του 2020 θα πρέπει να έχει τελειώσει η εκδίκαση τους.

10. Επαναφορά των πταισματοδικείων, με ταυτόχρονη υποβάθμιση κάποιον πλημμελημάτων σε πταίσματα, όπως οι παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Δικηγόρος*

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ