Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Ιωάννα Λαχανά, Κατερίνα Τζανετάκου, Παναγιώτης Μεταξάτος: Μεταναστευτικό μια ασύμμετρη απειλή

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ιωάννα Λαχανά, Κατερίνα Τζανετάκου, Παναγιώτης Μεταξάτος: Μεταναστευτικό μια ασύμμετρη απειλή

Γράφουν Ι. Λαχανά, Κ. Τζανετάκου Π.Χ. Μεταξάτος*

Για μια ακόμη φορά η Ευρώπη απειλείται από μια εισβολή που όμοια της ούτε είχε αντιμετωπίσει ποτέ, ούτε έχει την κατάλληλη οργάνωση, εμπειρία και το χειρότερο την ισχυρή βούληση να την αντιμετωπίσει με ένα οργανωμένο ή/και συντονισμένο αμυντικό σχέδιο.

Πρόκειται για μετακινήσεις απελπισμένων προσφύγων ή/και οικονομικών μεταναστών οι οποίοι, είτε ατομικά είτε ομαδικά προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα από οποιοδήποτε σημείο σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής ένωσης. Κατά προτίμηση χρησιμοποιούν θαλάσσιες διαδρομές και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φέρνει την Ελλάδα σε μια από τις περισσότερο απειλούμενες Ευρωπαϊκές χώρες για 2 λόγους:

α. Η χώρα μας βρέχεται σχεδόν από παντού από θάλασσα και

β. γειτνιάζει και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής με την πηγή των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη και με τη χώρα η οποία, αντί να συμβάλλει στη λύση του προβλήματος, αποτελεί σημαντικό μέρος του, δηλαδή την Τουρκία.

Η διαφορά στη φύλαξη των χερσαίων με των θαλάσσιων συνόρων είναι τεράστια. Τα χερσαία σύνορα φυλάσσονται σχετικά εύκολα, ασφαλίζονται με φράκτες, ηλεκτρονικά μέσα και περιπολίες που μπορεί να αποτρέψουν σε πολύ μεγάλο βαθμό παράνομη εισροή μεταναστών. Αντίθετα τα θαλάσσια σύνορα, φυλάσσονται δύσκολα, ενώ και όσοι μετανάστες τα χρησιμοποιούν γνωρίζουν ότι τα περιπολικά της ακτοφυλακής υποχρεούνται να τους διασώσουν.

Η λύση να παραλαμβάνουν τα πλοία της FRONTEX τους εισερχόμενους παράνομα στα Ελληνικά χωρικά ύδατα μετανάστες και να τους μεταφέρουν στο Τουρκικό έδαφος, είναι ανέφικτη και σίγουρα η βίαιη αυτή εισβολή και προφανώς άνευ αδείας της Τουρκίας, θα αποτελέσει casus belli μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών και της Τουρκίας και προφανώς και της χώρας μας.

Όπως όλα τα σοβαρά όμως προβλήματα και το μεταναστευτικό έχει την λύση του, αν αντιμετωπιστεί στην πηγή και κάτω από το πρίσμα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια, ούτε να στρουθοκαμηλίζει, αφού οι μετανάστες, ούτε στην Ελλάδα σκοπεύουν να παραμείνουν, ούτε στη Μάλτα, αλλά ούτε και στην Ιταλία, τις τρεις δηλαδή χώρες που δέχονται και τη μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση. Για αυτό αργά ή γρήγορα, θα βρουν τον τρόπο να μετακινηθούν προς τις χώρες της Ευρώπης που αποτελούσαν τον αρχικό τους προορισμό.

Οι δράσεις, όμως που προτείνονται προϋποθέτουν οτι η Ευρώπη θα κινηθεί συντονισμένα:

1.Η ταυτοποίηση των προσφύγων και οικονομικών μεταναστών θα γίνεται από συνεργεία υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής ένωσης (Ε.Ε.) στην Τουρκία ή σε οποία άλλη χώρα θεωρείται οτι συγκεντρώνονται πρόσφυγες και μετανάστες για να μετακινηθούν προς την Ευρώπη π.χ Λιβύη. Εκεί θα διαχωρίζονται οι πρόσφυγες από τους οικονομικούς μετανάστες, οι πρόσφυγες θα λαμβάνουν πολιτικό άσυλο και θα κατανέμονται στις χώρες της Ε.Ε αναλογικά με τον πληθυσμό κάθε χώρας. Η Ελλάδα π.χ που έχει 3% του πληθυσμού της Ε.Ε. θα παίρνει αντίστοιχο ποσοστό και η Γαλλία με την Γερμανία θα λαμβάνουν αντίστοιχο ποσοστό προσφύγων με το ποσοστό πληθυσμού τους. Η μετακίνηση των προσφύγων θα γίνεται με ασφάλεια και χωρίς τον κίνδυνο να χάνονται ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα, για να ακολουθούν στη συνέχεια τα κροκοδείλια δάκρυα πάνω από τους νεκρούς. Οι οικονομικοί πρόσφυγες θα ταυτοποιούνται με αποτέλεσμα οποτεδήποτε και σε οποιαδήποτε χώρα μέλος της Ε.Ε. εντοπιστούν να επιστρέφονται στην Τουρκία. Αυτή θα είναι η προϋπόθεση για να δοθεί οικονομική βοήθεια στην Τουρκία για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έχει στο έδαφος της και

2. Για κάθε οικονομικό μετανάστη που θα εισέρχεται από την Τουρκία στην Ελλάδα παρανόμως θα αφαιρείται συγκεκριμένο ποσό από την οικονομική βοήθεια που δίνει η Ε.Ε. στην Τουρκία (π.χ. 10.000 € πρόστιμο). Παράδειγμα, αν εισέλθουν 30.000 μετανάστες αυτόματα θα μειώνεται η οικονομική βοήθεια στην Τουρκία κατά 300.000.000 € (30.000 Χ 10.000€). Οποιαδήποτε φοβική στάση απέναντι σε μια Τουρκία, που απειλεί σε μόνιμη σχεδόν βάση να πλημμυρίσει την Ευρώπη με οικονομικούς μετανάστες, δεν θα επιτύχει να αποτρέψει την πραγματοποίηση αυτής της απειλής. Ενδεχόμενα, να την καθυστερήσει, για λίγο χρονικό διάστημα. Το αποτέλεσμα όμως θα είναι πιο καταστροφικό, αφού οι καθημερινές έστω και μικρές τακτικές ροές δημιουργούν μια κατάσταση Μιθριδατισμού, χωρίς να διεγείρουν δηλαδή τα υγιή αντανακλαστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενός γίγαντα δηλαδή από πλευράς αμυντικών οικονομικών και διπλωματικών δυνατοτήτων, που όμως παραμένει σε ύπνωση ή/και εγκληματική αδράνεια. Παράλληλα, ενισχύει τάσεις απομονωτισμού, και συνεισφέρει στο μύλο ακροδεξιών και λαϊκίστικων πολιτικών, που είναι σε αντίθεση με το πολιτισμό, τις παραδόσεις και την ιστορία της πιο πολύτιμης ίσως Ηπείρου του κόσμου, γι’αυτό αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό, σαν άλλη γη της απαγγελίας, για τους κατατρεγμένους σχεδόν όλης της γης.

*Ιωάννα Π.Λαχανά, Δικηγόρος- Ποινικολόγος

*Κατερίνα Τζανετάκου Ψυχολόγος, Public Health Practitioner, BA, MSc, MBPsS

*Παναγιώτης Χ. Μεταξάτος, Πολιτικός Μηχανικός Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, MSc. North Eastern University, USA.

Συνεργάτες της Center for International Studies, Proposals and Solutions CISPS.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ