Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Ιωάννης Α. Γλύκας: Η ποινική προστασία του περιβάλλοντος ως αντικείμενο του ενωσιακού δικαίου

Το dikastiko.gr παραθέτει τον χαιρετισμό του προέδρου της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων στο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης στην Χαλκίδα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ιωάννης Α. Γλύκας: Η ποινική προστασία του περιβάλλοντος ως αντικείμενο του ενωσιακού δικαίου dikastiko

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

Η αντιμετώπιση των προσβολών του περιβάλλοντος έχει αναχθει τις τελευταίες δεκαετίες σε μείζον κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό ζήτημα . Όχι άδικα , διότι φαινόμενα όπως η αλόγιστη χρήση των περιβαλλοντικών αγαθών, η διαρκής μόλυνση του εδάφους και των υδάτων , η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με βλαπτικές ουσίες (ρύπους), η εξαφάνιση σπανίων ειδών της χλωρίδας και της πανίδας , η ραγδαία συρρίκνωση του δασικού πλούτου , η παραγωγή και χρήση πυρηνικών υλικών και όπλων μαζικής καταστροφής , η κλιματική αλλαγή και το συνακόλουθο λιώσιμο των πάγων στους πόλους, ακόμη και η ιδία η αύξηση του αριθμού των θανάτων από καρκίνο που συνδέονται με την περιβαλλοντική ρύπανση , έχουν θεσει την ανθρωπότητα ενώπιων μιας ξεκάθαρης απειλής ,ήτοι τον κίνδυνο της ριζικής μεταβολής της ποιότητας και των όρων διαβίωσης στον πλανήτη , μιας υποβάθμισης που μπορεί να φτάσει μέχρι και στην επικράτηση συνθηκών ζωής μη φιλικών για τον άνθρωπο.

Μοιραία λοιπόν τις τελευταίες δεκαετίες η ανθρωπότητα στράφηκε προς το περιβάλλον , ευαισθητοποιήθηκε ως ένα βαθμό και ενδιαφέρθηκε περισσότερο για την προστασία του .

Πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι το ανθρώπινο ενδιαφέρον για την προστασία και τον σεβασμό των περιβαλλοντικών αγαθών είναι δίχως άλλο ένα ενδιαφέρον όψιμο και υποκινούμενο από <<ιδιοτελή>> κίνητρα . Διότι ο άνθρωπος ενέσκηψε πάνω στο περιβάλλον και στην ανάγκη προστασίας του, αφού πρώτα επέδρασε σε αυτό, το εκμεταλλεύτηκε για να βελτιώσει τους όρους διαβίωσης του , αποσυντόνισε τις φυσικές διεργασίες και έθεσε σε κίνδυνο τις αλληλένδετες βιολογικές ισορροπίες. Μόνο όμως όταν οι επιπτώσεις της <<άλλης όψης>> της τεχνολογικής προόδου , της οικονομικής ανάπτυξης και του καταναλωτικού τρόπου ζωής έγιναν ορατές στον ίδιο, απειλώντας ακόμη και την εξακολούθηση της βιολογικής ύπαρξης του, κατανόησε ο άνθρωπος την επείγουσα υποχρέωση του να σέβεται και να προστατεύει το περιβάλλον , εντος του οποίου ζει και αναπτύσσεται.

Ως αποτέλεσμα αυτής της κεφαλαιώδους σημασίας διαπίστωσης , η κοινή γνώμη ανά την υφήλιο αφυπνίστηκε και έτσι πρόεκυψε το σύγχρονο παγκόσμιο οικολογικό κίνημα. Από επιστημονικής πλευράς ταχεία υπήρξε η εξέλιξη της επιστήμης της οικολογίας , του επιστημονικού αυτού κλάδου που μελετά τις σχέσεις των έμβιων όντων μεταξύ τους και με το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν. Από δικαιικης πλευράς γρήγορα αναπτύχτηκε το Δίκαιο Περιβάλλοντος , στη σημερινή εκτεταμένη , διακλαδική και αρκετά αυτονομημένη μορφή του, ως το κατ εξοχήν << δίκαιο της επιβίωσης όλων αδιάκριτα >>.

Μέσα στο γενικότερο πλαίσιο προφανώς μας έχουν απασχολήσει οι τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές εντος Ελλάδος . Δεν είναι μόνο οι πυρκαγιές της Ηλείας , οι πλημμύρες στην Μάνδρα , το διαρκές έγκλημα στην Αττική σε πολλές φάσεις, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος σε όλη την Ελλάδα σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και φυσικά η ασύλληπτη τραγωδία στο Μάτι αλλά και η καθημερινή προβληματική όσο αφορά την αντιμετώπιση αυτών των καταστροφών , η προσπάθεια επαναφοράς στην προτερα κατάσταση αλλά και η γενικότερη πρόληψη για το μέλλον.

Επιλέξαμε την Χαλκίδα γιατί θέλαμε να δώσουμε το μήνυμα ότι είμαστε εδώ, αλλά συμβολίζοντας με την πρωτοβουλία μας , την αναγκαία στάση που πρέπει να κρατούν όλοι οι Έλληνες πολίτες. Άλλωστε θυμίζω την πρωτοφανούς αποδοχής πρωτοβουλία τον Αύγουστο τη στιγμή που τελειτο το τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα στην Εύβοια και παράλληλα σε πολλές άλλες περιοχές ,όπως στην Αττική και αλλου με την αναφορά μας στον Εισαγγελέα του Άρειου Πάγου προκειμένου να διερευνηθεί η ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου και αντίστοιχα οργανωμένου εγκλήματος για τον αφανισμό των δασών στην Ελλάδα .

Θα μας απασχολήσουν, η Διαδικασία της περιβαλλοντικής αποκατάστασης ως εγγύηση για την πρόληψη των εγκλημάτων κατά του περιβάλλοντος , ο ρόλος του Ο.Η.Ε στο Διεθνές Περιβαλλοντικό Δίκαιο και την Περιβαλλοντική Δικαιοσύνη ,η ποινική προστασία του περιβάλλοντος ως αντικείμενο του ενωσιακου δικαίου, η έννομη προστασία των δασών στα διοικητικά δικαστήρια , οι τροποποιήσεις του Ποινικού κώδικα στα κοινώς επικίνδυνα εγκλήματα , ειδικα ζητήματα της νομοτυπικής υπόστασης των εγκλημάτων που σχετίζονται με την υποβάθμιση του θαλάσσιου ύδατος μέσω της απόρριψης ρυπογόνων ουσιών από πλοία Ν .4037/2012, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η προστασία της βιοποικιλότητας, η πυρομανία και οι επιπτώσεις της σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, η αλληλεπίδραση μεταξύ ποινικής και διοικητικής δίκης στα θέματα προστασίας περιβάλλοντος η ποινική αντιμετώπιση των εμπρηστών ,η πολεοδομική αυθαιρεσία καθώς και πάρα πολλά άλλα ενδιαφέροντα ζητήματα που υπάρχουν στο πρόγραμμα . ιδιαιτέρως σημαντική είναι η 5η ενότητα για βασικά θέματα της προδικασίας που απασχολούν τους Ποινικολόγους και τους Μαχόμενους δικηγόρους σε όλη την Ελλάδα και θα αναπτυχθουν από έγκριτους συναδέλφους.

Ιδιαίτερη προβληματική θα αναπτυχθει όσο αφορά την διάταξη 187}6 του Ποινικού κώδικα αλλά και την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Άρειου Πάγου που επαναπροσδιόρισε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου .

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας για την άψογη συνεργασία και φιλοξενία .Το συνέδριο μας λοιπόν είναι ένα συνέδριο σοβαρό με προβληματικές για ποικίλα θέματα και φυσικά αφιερώνεται στην μνήμη του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΟΒΟΛΑ , με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οποίου τα μέλη ευχαριστώ για την απόφαση αυτή και για όλη τους τη βοήθεια στο συνέδριο μας

Ο Δημήτρης Τσοβόλας ήταν πρότυπο πολιτικού και νομικού ,δίδαξε ήθος , σεμνότητα και ευπρέπεια που οι ηθικές αξίες ήταν τρόπος ζωής του .Ένας πραγματικός Δημοκράτης που τα πιστεύω του τα εξέφραζε απέναντι στον συνάνθρωπο, τον αδύναμο, τον συνάδελφο. Έχαιρε αμέριστου σεβασμού σε όλο τον δικηγορικό κλάδο ενώ η παρουσία του στο ακροατήριο δημιουργούσε κλίμα εμπιστοσύνης σε εισαγγελείς και δικαστές καθώς ακλουθούσε στο ακέραιο τις θεμελιώδεις αξίες της δίκης. Υπήρξε μέντορας που με την άριστη νομική του κατάρτιση την ευπρέπεια και την εντιμότητα του μας δίδαξε πως πρέπει να ασκείται η μαχόμενη δικηγορία . Τον τιμήσαμε στο 21 Πανελλήνιο συνέδριο της ένωσης και ένα τεράστιο αμφιθέατρο ήταν κατάμεστο με τον κόσμο να τον χειροκρότει παρατεταμένα . Ανήκε σε αυτούς που πολεμήθηκαν πολύ από την διεφθαρμένη ελίτ επειδή δεν υπέκυψε στα συμφέροντα και ως στόχος μιας δήθεν αντιλαικιστικης στην ουσία όμως αντιλαϊκής και βολικής για κάποιους διαστρέβλωσης . Ο σεβασμός όμως στις αξίες του παρέμενε πάντα η ενεργός δύναμη του. Ήταν αδιάφθορος , ακέραιος και άοκνος αγωνιστής της Δημοκρατίας και ο εντιμότερος Έλληνας πολιτικός ο οποίος πριν φύγει από τη ζωή δικαιώθηκε πλήρως και βγήκε αλώβητος στη συνείδηση του Λαού.

Σας ευχαριστώ.

* Ιωάννης Α. Γλύκας, πρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ