Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Ιωάννης Γκιτσάκης: Σε αυτές τις δικηγορικές εκλογές, πριν ψηφίσεις κοιτάξου στον καθρέφτη και ψήφισε τον εαυτό σου

Μετά από μια τέτοια καταστροφική για τον κλάδο τετραετία, ο δικηγόρος καλείται σε λίγες μέρες να ψηφίσει τους νέους συνδικαλιστικούς του εκπροσώπους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ιωάννης Γκιτσάκης: Σε αυτές τις δικηγορικές εκλογές, πριν ψηφίσεις κοιτάξου στον καθρέφτη και ψήφισε τον εαυτό σου Ιωάννης Γκιτσάκης

Ήρθε και πάλι η ώρα των δικηγορικών εκλογών. Μετά από μία τετραετία, η οποία ήταν ίσως η χειρότερη που βίωσε ο δικηγορικός κλάδος στην ιστορία του. Μία τετραετία πλήρους απαξίωσης των δικηγόρων και του δικηγορικού λειτουργήματος. Μία τετραετία που ο μέσος μαχόμενος δικηγόρος βρέθηκε συνδικαλιστικά ακάλυπτος και απροστάτευτος και έγινε βορά στις ορέξεις της κυβέρνησης, των δικαστών και των δικαστικών ή δημοσίων υπαλλήλων. Μία τετραετία, στην οποία η πανδημία του κορονοϊού αποκάλυψε με εμφατικό τρόπο την τεράστια δομική αδυναμία του πολυδιασπασμένου δικηγορικού συνδικαλισμού. Μία τετραετία στην οποία ενισχύθηκαν οικονομικά όλοι οι άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι, πλην ημών. Και μάλιστα παρά το γεγονός ότι αυτοί δεν ήταν πληττόμενοι από την πανδημία όπως εμείς, καθώς εργάζονταν κανονικά την περίοδο που τα δικαστήρια ήταν κλειστά (π.χ. μηχανικοί, γιατροί, λογιστές κ.ά.). Μία τετραετία στην οποία ο δικηγόρος έφτασε στο απόλυτο σημείο εξευτελισμού, να αναγκάζεται να ανταλλάσσει μέσω των social media «χαρτάκια» για ραντεβού σε υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία, προκειμένου να μπορέσει να κάνει τη δουλειά του.

Μετά από μια τέτοια καταστροφική για τον κλάδο τετραετία, ο δικηγόρος καλείται σε λίγες μέρες να ψηφίσει τους νέους συνδικαλιστικούς του εκπροσώπους. Σε 63 δικηγορικούς συλλόγους, ανάμεσα σε δεκάδες υποψηφίους προέδρους και σε εκατοντάδες υποψηφίους συμβούλους. Ποιους λοιπόν θα επιλέξει; Πάλι τους φίλους και τους γνωστούς; Πάλι τον τάδε, γιατί είναι καλό παιδί; Ή γιατί είναι όμορφος/όμορφη; Ή γιατί είναι «αγωνιστής»; Ή γιατί είναι έμπειρος; Ή γιατί «ήταν δίπλα μας 24 ώρες το 24ωρο»; Ακόμα χειρότερα, μπορεί να αναρωτηθεί, γιατί να πάει να ψηφίσει; Και μάλιστα δια ζώσης, εν μέσω κορύφωσης ενός ακόμα πανδημικού κύματος και καταβάλλοντας και το κόστος του τεστ για τον κορονοϊό (εφόσον είναι ανεμβολίαστος).

Επειδή ο δικηγορικός κλάδος κάθε άλλο παρά ενιαίος είναι, καθώς αποτελείται από διάφορες «φυλές» με εντελώς διαφορετικά συμφέροντα, υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες δικηγόρων που γνωρίζουν πολύ καλά ποιους υποψηφίους θα ψηφίσουν. Γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι είναι αυτοί που θα εξυπηρετήσουν καλύτερα τα συμφέροντά τους. Οι έμμισθοι δικηγόροι, στην συντριπτική τους πλειοψηφία θα ψηφίσουν έμμισθους υποψήφιους. Και πολύ καλά θα κάνουν. Γιατί γνωρίζουν ότι αυτοί θα τους εκπροσωπήσουν καλύτερα. Το ίδιο θα κάνουν και αρκετοί συνάδελφοι που είναι «παλιοσειρές». Θα ψηφίσουν υποψήφιους «της σειράς τους», γιατί αυτοί θα εκπροσωπήσουν καλύτερα τα δικά τους συμφέροντα. Το ίδιο και οι (ας μου επιτραπεί η έκφραση) «μεγαλοδικηγόροι». Και αυτοί θα ψηφίσουν υποψήφιους που θα εξυπηρετήσουν καλύτερα τα συμφέροντά τους.

Και εσύ; Ο μέσος μαχόμενος δικηγόρος; Ο νέος δικηγόρος που δεν πρόλαβες να ζήσεις τις εποχές των «παχιών αγελάδων», αλλά είχες την ατυχία να πέσεις από τη μία κρίση στην άλλη; Τι θα ψηφίσεις; Τον έμμισθο; Γιατί; Είσαι έμμισθος; Τον επαγγελματικά «ώριμο»; Γιατί; Πιστεύεις ότι έχετε τα ίδια συμφέροντα; Τον «μεγαλοδικηγόρο»; Γιατί; Πιστεύεις ότι θα καταλάβει τα δικά σου προβλήματα και θα παλέψει για την επίλυσή τους; Πώς περιμένεις να καταλάβει ένα πρόβλημα το οποίο ο ίδιος προσωπικά και επαγγελματικά δεν αντιμετωπίζει; Πώς περιμένεις να σου δώσει λύση σε κάτι το οποίο ο ίδιος δεν βιώνει και δεν το αντιλαμβάνεται;

Εσύ λοιπόν συνάδελφε, που ανήκεις στη συντριπτική πλέον πλειοψηφία των δικηγόρων, εσύ που αποτελείς το μέσο μαχόμενο καθημερινά δικηγόρο, που αγωνιά για το αν θα μπορέσει να επιβιώσει στο επάγγελμα την επόμενη τετραετία ή αν θα πρέπει να αναζητήσει άλλη επαγγελματική διέξοδο, εσύ ο ίδιος κρατάς την τύχη σου στα χέρια σου. Από εσένα και μόνο εξαρτάται η επαγγελματική σου επιβίωση και η επαγγελματική σου αξιοπρέπεια τα επόμενα χρόνια.

Γι’ αυτό λοιπόν να μην απέχεις από τις δικηγορικές εκλογές. Να πας να ψηφίσεις, έστω και αν σε «αναγκάζουν» να ψηφίσεις σε κάλπη εν μέσω κορύφωσης της πανδημίας, διότι μάλλον φοβούνται τη μαζική συμμετοχή σε περίπτωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Φοβούνται τη δική σου ψήφο. Θέλουν κυρίως την ψήφο «των δικών τους». Των «ελεγχόμενων». Αυτών που έχουν στις λίστες τους και θα τους πάρουν τηλέφωνο για να πάνε να τους ψηφίσουν. Να πας λοιπόν και να ψηφίσεις. Να τους χαλάσεις τα «σχέδια». Σε ώρα μη αιχμής που θα έχει λίγο κόσμο. Με διπλή και τριπλή ενδεχομένως μάσκα. Αλλά να πας.

Και πριν πας να ψηφίσεις, κοιτάξου πρώτα στον καθρέφτη και ψήφισε … τον εαυτό σου. Ψήφισε όχι το φίλο σου ή το γνωστό σου ή αυτόν που συμπαθείς ή τον όμορφο ή αυτόν που είναι καλό παιδί ή τον «αγωνιστή» ή αυτόν που κρεμάει καλύτερα τις γραβάτες στα δέντρα ή ανοίγει τις ακριβότερες σαμπάνιες ή χορεύει την καλύτερη ζεϊμπεκιά. Ψήφισε τον όμοιό σου. Ψήφισε αυτόν που επίσης είναι ο μέσος μαχόμενος δικηγόρος όπως κι εσύ. Αυτόν που έχει τα ίδια ακριβώς προβλήματα που έχεις και εσύ. Αυτόν που θα καταλάβει τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις, γιατί τα αντιμετωπίζει και ο ίδιος. Αυτόν που θα προσπαθήσει να τα επιλύσει, γιατί αποτελούν και δικά του προβλήματα.

Ψήφισε αυτόν που δεν θα σου τάζει κατάργηση ή μείωση του ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες, αλλά που θα απαιτήσει και θα προσπαθήσει να επιτύχει την αύξηση του ορίου απαλλαγής από το ΦΠΑ στις 25.000 ευρώ από τις 10.000 ευρώ που είναι σήμερα. Πιστεύεις ότι το αίτημα αυτό θα το προωθήσει κάποιος που έχει τζίρο 50.000 ή 100.000 ευρώ; Γιατί να το κάνει, τη στιγμή που δεν τον αφορά; Όχι, δεν θα το κάνει. Θα συνεχίσει να ζητά κατάργηση ή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, παρόλο που ξέρει πολύ καλά ότι αυτό δεν πρόκειται ή δεν μπορεί να γίνει.

Ψήφισε αυτόν που θεωρεί μείζον πρόβλημα αυτό το ρημάδι το τέλος επιτηδεύματος και θα κινήσει «γη και ουρανό» για τη μείωση και την κατάργησή του. Πιστεύεις ότι ένας έμμισθος ή ένας μεγαλύτερος σε ηλικία συνάδελφος ή ένας «μεγαλοδικηγόρος» θα καθίσει να ασχοληθεί με 650 ευρώ; Γι’ αυτόν τα 650 ευρώ είναι ψίχουλα. Γιατί να ασχοληθεί με το τέλος επιτηδεύματος λοιπόν; Είναι κάτι που δεν τον αφορά. Εσένα όμως σε καίει να πληρώνεις κάθε χρόνο ένα απαράδεκτο επαγγελματικό «χαράτσι».

Ψήφισε αυτόν που θα «πατήσει πόδι» και θα «σπάσει αυγά», ασκώντας μηνυτήριες αναφορές και αγωγές κατά δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων και δημοσίων υπαλλήλων, που επιτρέπουν ή υποθάλπουν αυτόν τον απαράδεκτο εξευτελισμό του δικηγορικού κλάδου στις δικαστικές υπηρεσίες, στα υποθηκοφυλακεία και στα κτηματολογικά γραφεία. Αυτόν που έχει βιώσει προσωπικά αυτόν τον εξευτελισμό. Όχι αυτόν που έχει να πατήσει σε υποθηκοφυλακείο πάνω από 20 χρόνια. Ούτε αυτόν που σε κάθε ευκαιρία φωτογραφίζεται «αγκαλιά» με δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους. Ούτε βεβαίως αυτόν που σε αναγκάζει να απέχεις από τη δουλειά σου τις ημέρες που προκηρύσσει απεργία η ΑΔΕΔΥ. Λες και εσύ έχεις τα ίδια συμφέροντα με τους δημοσίους υπαλλήλους ή λες και η ΑΔΕΔΥ θα σου συμπαρασταθεί ποτέ αν εσύ αντιμετωπίσεις κάποιο επαγγελματικό πρόβλημα. Αστεία πράγματα.

Ψήφισε αυτόν που θα έχει το κύρος και τη δύναμη να αποτρέψει την ψήφιση διατάξεων που καθορίζουν πόσες σελίδες θα έχει το δικόγραφό σου ή που εξευτελίζουν το δικηγορικό σώμα, καθορίζοντας ακόμη και το μέγεθος της γραμματοσειράς, των περιθωρίων και του διάστιχου που θα χρησιμοποιούμε στα δικόγραφά μας. Αυτόν που δεν θα προτείνει κάτι τέτοιο ειρωνικά, για να το δει μετά από λίγο να γίνεται πράξη και να αποκτά κανονιστικό περιεχόμενο.

Ψήφισε αυτόν που προσπαθούσε να σε ενημερώσει για τον περιβόητο «νόμο Κατρούγκαλου», που περιείχε ευνοϊκές διατάξεις για εσένα το μέσο μαχόμενο δικηγόρο. Όχι αυτόν που σε έσυρε με μία αυτοκαταστροφική αποχή 6 μηνών, υπερασπιζόμενος κυρίως τα δικά του συμφέροντα και όχι τα δικά σου. Ή ακόμα χειρότερα, αυτόν που σε έσυρε σε αυτή την αποχή, όντας ο ίδιος έμμισθος δικηγόρος και μη θυσιάζοντας απολύτως τίποτα, ενώ εσύ θυσίασες ένα ολόκληρο δικαστικό έτος.

Ψήφισε αυτόν που θα ενδιαφερθεί για τα καθημερινά ζητήματα που απασχολούν εσένα, όπως είναι ο νέος «μπελάς» των myDATA ή ο «λαβύρινθος» του προγράμματος του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των δικηγόρων. Πιστεύεις ότι αυτός που έχει τζίρο πάνω από 50.000 ευρώ, έχει λογιστή και χρησιμοποιεί λογιστικά προγράμματα για τα myDATA, θα καθίσει να ασχοληθεί με το δικό σου πρόβλημα; Με εσένα που δεν έχεις λογιστή και θα προσπαθήσεις ο ίδιος να χρησιμοποιήσεις τη δύσχρηστη πλατφόρμα των myDATA για τη διαβίβαση των εσόδων και των εξόδων σου; Πιστεύεις ότι αυτός θα καθίσει και θα σου φτιάξει έναν αναλυτικό οδηγό για να σε βοηθήσει, τη στιγμή που ο ίδιος έχει το πρόβλημά του λυμένο; Πιστεύεις ότι αυτός που «δεν είχε ανάγκη» τα 2.000 ευρώ του ΕΣΠΑ και δεν υπέβαλε αίτηση, θα καθίσει να φτιάξει έναν οδηγό για εσένα, που προσπαθείς μόνος σου να κάνεις την αίτηση και όλη τη γραφειοκρατική διαδικασία για να αγοράσεις ένα laptop; Ή ότι θα νοιαστεί για σένα αν ξοδέψεις 2.000 ευρώ και στο τέλος δεν λάβεις την επιδότηση του ΕΣΠΑ, διότι έκανες κάποιο λάθος κατά τη διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών;

Ψήφισε αυτόν που δεν ζητούσε κυρίως επιστρεπτέες προκαταβολές, από τις οποίες εξαιρέθηκες εσύ, ο μέσος μαχόμενος δικηγόρος, αλλά τις έλαβαν λίγοι και ιδίως αυτοί που είχαν υψηλότερα εισοδήματα.

Ψήφισε αυτόν που δεν θα θέτει ως προτεραιότητα του δικηγορικού συνδικαλισμού ζητήματα όπως η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα ή η ρύθμιση των θαλάσσιων ζωνών και της ελληνικής ΑΟΖ στο Καστελλόριζο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτόν που θα ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα του δικηγορικού κλάδου. Με τα δικά σου προβλήματα.

Ψήφισε αυτόν που θα «πονά» και θα σέβεται κάθε ευρώ της ετήσιας εισφοράς που καταβάλλεις στο σύλλογο ή της εισφοράς υπέρ του συλλόγου που σου παρακρατούν στα γραμμάτια προείσπραξης. Αυτόν που δεν θα τα σκορπά αλόγιστα από δω κι από κει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Αυτόν που θα εφαρμόσει στο σύλλογό σου τη διαφάνεια και τη διαύγεια. Αυτόν που θα αντιλαμβάνεται ότι η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στους υπαλλήλους του συλλόγου μπορεί να μειώσει τις δαπάνες του συλλόγου κατά τουλάχιστον 50%, επιτρέποντας να μειωθεί αναλόγως και η ετήσια εισφορά σου προς το σύλλογο, αλλά και να καταργηθούν κάθε είδους επιβληθέντα «χαράτσια», όπως το «portalόσημο» ή οι εισφορές για ταμεία «αλληλοβοήθειας».

Ψήφισε αυτόν που θα ασκεί δικηγορικό συνδικαλισμό για την υπεράσπιση των δικών σου συμφερόντων και όχι αυτόν που θα ασκεί αντιπολίτευση στην εκάστοτε κυβέρνηση, έχοντας ενδεχομένως και πολιτικές φιλοδοξίες στο πίσω μέρος του μυαλού του.

Ψήφισε αυτόν που θα στελεχώσει επιστημονικά την Ολομέλεια με έμπειρους και εξειδικευμένους συναδέλφους, που θα μπορούν να συντάξουν μία αξιοπρεπή αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του ΣτΕ ή έναν κανονισμό χωρίς ορθογραφικά, γραμματικά και συντακτικά λάθη, ώστε να μην καθίσταται το δικηγορικό σώμα περίγελος στα μάτια των δικαστών. Ψήφισε αυτόν που θα ασκεί ουσιαστικά ένδικα βοηθήματα και μέσα και όχι αυτόν που ασκεί προσφυγές – «πυροτεχνήματα» σε αναρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, οι οποίες απορρίπτονται ως απαράδεκτες, προσβάλλοντας και απαξιώνοντας το επιστημονικό κύρος του συνόλου των δικηγόρων.

Η δική σου ψήφος είναι αυτή που καθορίζει τις εξελίξεις. Με τη δική σου ψήφο, ή ακόμα χειρότερα με τη δική σου αποχή από τις δικηγορικές εκλογές, εκλέγονται όλοι αυτοί, για τους οποίους διαμαρτύρεσαι ότι δεν υπερασπίζονται αποτελεσματικά τα συμφέροντά σου και την αξιοπρέπειά σου ως συλλειτουργού της δικαιοσύνης.

Σε αυτές τις εκλογές λοιπόν μην απέχεις. Πήγαινε και ψήφισε. Αλλά πριν πας να ψηφίσεις, κοιτάξου στον καθρέφτη και ψήφισε τον εαυτό σου. Γιατί αν δεν το κάνεις, ίσως την επόμενη τετραετία να μην ανήκεις πλέον στο δικηγορικό σώμα!

* Ιωάννης Γκιτσάκης, Διδάκτωρ Διοικητικού Δικαίου,  Δικηγόρος Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ