Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Ιωάννης Γλύκας – Παναγιώτης Μαριόλης: Κίνηση συμβολισμού ή εγκλωβισμού;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ιωάννης Γλύκας – Παναγιώτης Μαριόλης: Κίνηση συμβολισμού ή εγκλωβισμού;

Των δικηγόρων Ιωάννη Γλύκα και Παναγιώτη Μαριόλη

Διαχρονικά στο όνομα ανώτερων σκοπών, ιδεών και αξιών τελούνταν τα μεγαλύτερα εγκλήματα. Θύματα καθίσταντο αποκλειστικά τα “γυναικόπαιδα” με αφορμή τη “μεγάλη ιδέα” και τον κοινό στόχο, καθώς μόνο με τη θυματοποίηση αθώων μπορούσαν αυτά να επιτευχθούν. Ωστόσο, casus belli ήταν πάντα άλλη, όπως δίδαξε η παλιότερη αλλά.και σύγχρονη Ιστορία.

Στις 21 Απριλίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε το σχέδιο της Κυβέρνησης για μετάβαση στην κανονικότητα, η οποία “ξεκινάει συμβολικά από τη Δικαιοσύνη, καθώς από τις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα Υποθηκοφυλακεία, έμμισθα και άμισθα. Επίσης, ανοίγουν τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία για συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα, εκείνες των «συναινετικών προσημειώσεων». Σημειώνεται ότι για ελαχιστοποίηση των όποιων φαινομένων συνωστισμού η διαδικασία «συναινετικών προσημειώσεων» θα γίνεται μέσω των Γραμματειών, χωρίς τη συμμετοχή των διαδίκων”.

Από τις 13 Μαρτίου ανεστάλη η λειτουργία των δικαστηρίων λόγω της πανδημίας. Η απόφαση ήταν αναγκαία, καθώς η έλλειψη υποδομών σε συνάρτηση με το συνωστισμό που επικρατεί στα ελληνικά δικαστήρια, καθιστά αυτά υγειονομική βόμβα εν μέσω της κορύφωσης εξάπλωσης της πανδημίας.

Από εκείνη την ημερομηνία μέχρι και σήμερα έλαβαν χώρα στο όνομα της κορυφαίας έννοιας της Δικαιοσύνης αρκετά ευτράπελα.

Μασκοφόροι δικαστές και δικηγόροι να αναγκάζονται να ρισκάρουν την υγεία τους στο βωμό του 12μηνου ή του 18μηνου, εξαγγελίες για αποσυμφόρηση των φυλακών για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας, οι οποίες εν τέλει παρέμειναν καλά κλειδωμένες στο συρτάρι-αν καλοπροαίρετα ενστερνιστούμε το αληθές της βούλησης αυτών-, άρνηση εκτέλεσης των καθηκόντων τους από γραμματείς-προσωπικό ασφαλείας για την αποφυλάκιση κρατουμένων, τοποθέτηση προστατευτικών φύλλων πλέξιγκλας στις αίθουσες των αυτοφώρων της Ευελπίδων μόνο στην έδρα και για την προστασία αποκλειστικά των καθήμενων επ’ αυτής, είναι μερικά μόνο από όσα συνέβησαν και διαδόθηκαν. Τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για τοποθέτηση προστατευτικών φύλλων πλέξιγκλας και στις γραμματείες (ορθά) αφήνοντας πλέον και επίσημα μόνους απροστάτευτους τους “άτρωτους” δικηγόρους.

Σε κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο οι δικηγόροι βιώσαμε τον εμπαιγμό με τον κατ’ αρχήν χαρακτηρισμό μας ως πληττόμενη ομάδα και την καταβολή του επιδόματος στήριξης των 800 ευρώ και ακολούθως την αλλαγή πλεύσης και απόφαση περί τηλεκατάρτισης μας, ώστε να εκταμιευθεί μέσω ημών και άλλων επιστημονικών κλάδων το “ζεστό” χρήμα του ΕΣΠΑ και να διαμοιραστεί κατά βούληση. Πρόσφατα ήρθε στην επιφάνεια η είδηση, ότι σύμφωνα με την Κομισιόν για την καταβολή των 600 ευρώ-αναλογούντα σε κάθε καταρτιζόμενο επιστημονα- στους επιστημονικούς κλάδους δεν ήταν προαπαιτούμενη η τηλεκατάρτιση, όπως αποτυπώθηκε σε εμάς από τους επίσημους φορείς προκαλώντας αλγεινή εντύπωση και ενισχύοντας την άποψη μας περί βολέματος των ημετέρων πάνω στην πλάτη μας. Σε όλα αυτά τηλεοπτικές εμφανίσεις και δηλώσεις κορυφαίων, όπως θέλουν μάλλον να αυτοαποκαλούνται, υπουργών και τοποθέτηση τους για ωφελούμενους επιστήμονες εν μέσω γέλιων μέχρι δακρύων (μόλις προχθεσινό συμβάν όπου καλείται ο Υπουργός από τη δημοσιογράφο να σοβαρευτούν). “Γελά δ’ ο μωρός καν τι μη γελοίον ει”.

Η κατάληξη με τα περίφημα vouchers γνωστή ως ακόμα ένα καρφί στον τοίχο της αναξιοπιστίας και της αφερεγγυότητας των καγχαζόντων. Εσχάτως ενημερωθήκαμε ότι τα 600 ευρώ τελικά θα πιστωθούν στους λογαριασμούς μας στις 10 Μαίου κατόπιν της προχειρότητας και της πλήρους αποτυχίας της τηλεκατάρτισης. Τα ερωτήματα βέβαια που πλανώνται είναι αν οι δικηγόροι, που λοιδωρήθηκαν τόσο απροκάλυπτα, είναι πληττόμενοι κατά την Κυβέρνηση, επί ποιας βάσης θα λάβουν τα 600 ευρώ και μάλιστα τόσο ετεροχρονισμένα, και, αν όντως ανήκουν στις πληττόμενες ομάδες, γιατί δε λαμβάνουν το επίδομα στήριξης των 800 ευρώ, όπως οι λοιποί δικαιούχοι. Σαφώς ρητορικά πλανώνται και αναπάντητα θα παραμείνουν.

Η επιστροφή στην κανονικότητα της ζωής μας λοιπόν, η οποία απωλέσθη βάναυσα για τη διασφάλιση του υπέρτερου όλων αγαθών, της υγείας, περνάει από το μονοπάτι της επερχόμενης από 28 Απριλίου εγγραφής προσημειώσεων και κατασχέσεων. Ο συμβολισμός κατά το σχέδιο της Κυβέρνησης εμπεριέχει ως αφορμή τη λειτουργία της Θέμιδος, ώστε να αισθάνεται ο Έλληνας πολίτης ασφαλής στην πορεία προς την πολυπόθητη κανονικότητα. Η αιτία συνίσταται στην αδημονία των τραπεζών να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα τους ασκώντας αφόρητη πίεση και αδιαφορώντας για τις συνθήκες, υπό τις οποίες θα υλοποιηθεί αυτό. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από τους υγειονομικούς φορείς για τη δυνατότητα λειτουργίας των δικαστηρίων έστω και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η Κυβέρνηση, υποκαθιστώντας αυτούς μέσω της εκπεφρασμένης βούλησης της από τα πλέον επίσημα χείλη του εκπροσώπου της, εγκλωβίστηκε στις πιέσεις των τραπεζών και προφασιζόμενη το συμβολισμό της ύψιστης έννοιας της Δικαιοσύνης( αφορμή) επιθυμεί να εκκινήσει την επιστροφή προς την κανονικότητα μέσω της εξυπηρέτησης συμφερόντων αλλοτρίων(αιτία). Αν βέβαια οι τράπεζες και τα συμφέροντα αυτών δύνανται να θεωρηθούν “αλλότριοι” ακόμα και κατά την ετυμολογική έννοια του όρου. Άλλωστε, ακόμα και στην πλέον καλόπιστη εκδοχή “η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια”.

Ο τρόπος επίτευξης του ανωτέρω σχεδίου παρέχει εχέγγυα διασφάλισης της υγείας από την πανδημία μέσω της μη παράστασης των διαδίκων σε αυτές τις διαδικασίες και της παρουσίας υπαλλήλων εταιρειών σεκιούριτι για την εποπτεία της τήρησης των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής. Το γαρ πολύ της θλίψεως(των τραπεζών) γεννά (κυβερνητική) παραφροσύνη. Πολλώ δε μάλλον σε ό,τι αφορά ήδη πληγέντες από την πανδημία συμπολίτες μας, οι οποίοι ενδεχομένως στηρίχτηκαν οικονομικά από το επίδομα των 800 ευρώ, ωστόσο η προσημείωση ή η κατασχεση της ακίνητης περιουσίας τους συνιστά το εφαλτήριο επιστροφής στην κανονικότητα, ατέχνως-ούτως ειπείν- ενδεδυμένο το μανδύα του συμβολισμού.

Για άλλη μία φορά όμως οι δικηγόροι μέσω της αποχής μας στις 28 Απριλίου και εν αναμονή των αποφάσεων των Συλλόγων μας για το επόμενο διάστημα θα “βάλουμε πλάτη”, καθόσον δε δύνανται οι κατ’ ευφημισμόν συμβολισμοί και τα τερτίπια ορισμένων να θέτουν σε κίνδυνο το αγαθό της υγείας, το οποίο δοκιμάζεται επί μακρόν και δεν μπορεί κατ’ ελάχιστο να υποβαθμιστεί για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων κανενός.

Παραταύτα και για την πραγματική επάνοδο στην κανονικότητα και την οικονομική επανεκκίνηση της χώρας, θα μπορούσε σε σχέση με τη λειτουργία των κτηματολογίων να προβλεφθεί ειδική ηλεκτρονική διαδικασία, η οποία θα οφειλόταν στη μη κανονικότητα των περιστάσεων αλλά θα γενικευόταν και κατόπιν της εξόδου μας από αυτήν ανταποκρινόμενη πλήρως στις ανάγκες της ψηφιακής εποχής και της επιτάχυνσης των διαδικασιών και διευκόλυνσης της καθημερινότητας για όλους.

Συγκεκριμένα, πρέπει και δύναται να προβλεφθεί η κατάργηση των συναλλαγών στα κτηματολόγια, η οποία και απαιτεί τη φυσική παρουσία των δικηγόρων εκεί και να υπάρξει πρόβλεψη για ηλεκτρονική εξυπηρέτηση μέσω της χορήγησης σε εμάς κωδικών, ώστε να εκτελούνται ηλεκτρονικά άπασες οι εργασίες μας(αιτήσεις, έλεγχος τίτλων, παραλαβή πιστοποιητικών κ.ο.κ.) παρακάμπτοντας και αφήνοντας έτσι πίσω μας-ευκαιρίας δοθείσης- άπαξ δια παντός τις παθογένειες της γραφειοκρατίας, οι οποίες μας ταλανίζουν εν έτει 2020.

Πρόκειται για πρόταση υλοποιήσιμη και η οποία έπρεπε να εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα μας ως πτυχή της ψηφιακής διακυβέρνησης, η οποία και αποτέλεσε προεκλογική δέμσευση και μότο πολλών περασμένων Κυβερνήσεων, αλλά ποτέ δεν τελεσφόρησε για πληθώρα λόγων, παραμένοντες και σε αυτό ουραγοί. Η πανδημία ίσως αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία, καθώς ουδέν κακόν αμιγές καλού, να βρεθεί επιτέλους μια μόνιμη λύση ως παρακαταθήκη για το μέλλον μας, ώστε να μην απαιτείται η φυσική παρουσία μας στις υπηρεσίες αυτές στο πλαίσιο των αστείρευτων δυνατοτήτων που παρέχει η ραγδαίως ανεπτυγμένη τεχνολογία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ