Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Ιωάννης Σαμέλης: And justice for all…

Πριν ζητήσουμε την ψήφο σας, ας τοποθετηθούμε επ’ αυτών των δεδομένων, που μας ταλανίζουν όλες και όλους, ανεξαρτήτως ιδεολογιών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ιωάννης Σαμέλης: And justice for all…

Λίγες εβδομάδες πριν τις δικηγορικές εκλογές, και ανεξαρτήτως των πολιτικών, συναδελφικών, φιλικών και λοιπών τοποθετήσεων και συμπορεύσεων ενός εκάστου, καλό είναι να θυμηθούμε λίγο ποια είναι η εικόνα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά όλοι μας, με βάση ποια δεδομένα και παγιωμένες καταστάσεις, και πως και από ποιους απαξιώνεται καθημερινώς η θεσμική μας λειτουργία, αλλά και υπονομεύεται η ίδια η επαγγελματική μας επιβίωση, ιδιαιτέρων των νεότερων συναδέλφων.

Δεδομένο 1ο : Η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας έπληξε καταλυτικά τον κλάδο μας, οι εντολείς μας κατέρρευσαν οικονομικά, οι αμοιβές μας καταρρακώθηκαν, χιλιάδες συνάδελφοι αποχώρησαν από τον κλάδο, ενώ νέοι επιστήμονες αποφεύγουν την δικηγορία.

Δεδομένο 2ο : Όλες οι κυβερνήσεις μας αντιμετωπίζουν εχθρικά, είτε από λόγους ιδεολογικής εμμονής, είτε για λόγους φοροδοτικής απομύζησης, είτε επειδή παραμένουμε ως υπερασπιστές, το τελευταίο ανάχωμα του πολίτη απέναντι στην κρατική εξουσία, ιδιαίτερα όταν αυτή λειτουργεί καταχρηστικώς.

Δεδομένο 3ο : Η νομοθετική εξουσία μας αντιμετωπίζει επίσης, εχθρικά, όλα τα νομοθετήματα της τελευταίας δεκαετίας, έκαναν δυσκολότερη την ζωή μας, ενδεικτικώς αναφέρω την επιβολή του ανώτατου συντελεστή Φ.Π.Α στις υπηρεσίες μας, εξομοιώνοντας την προάσπιση της ελευθερίας με την αγορά ειδών πολυτελείας, αλλά και τον αλήστου μνήμης νόμο Κατρούγκαλου, με τον οποίο οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονταν με βάση το εισόδημα και με υψηλότατους συντελεστές, απομυζώντας μας συνολικώς άνω το 70% του ετησίου εισοδήματος σε φόρους και εισφορές. Η κατάσταση αυτή πρέπει να αναστραφεί.

Δεδομένο 4ο :Η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης έχει πλέον ξεπεράσει το όριο της οργής, και αντιμετωπίζεται με χλευαστικό τρόπο. Προ της πανδημίας η κατάσταση ήταν ήδη ασφυκτική, ενώ η ουσιαστική κατάργηση απονομής της Δικαιοσύνης το 18μηνο Μαρτίου 2020-Σεπτεμβρίου 2021, καθιστά απατηλή την προσδοκία δικαίωσης σε εύλογο χρόνο. Ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα έλυσε, ενώ η συχνή νομοθετική πρωτοβουλία για αποποινικοποίηση και παραγραφή υφ’όρον ποινικών αδικημάτων, ευνοεί μόνον τους Δικαστές και τους Δικαστικούς Υπαλλήλους, στέλνοντας εσφαλμένο μήνυμα ατιμωρησίας στην κοινωνία.

Δεδομένο 5ο : Η αντιμετώπιση του κλάδου μας από μεγάλη μερίδα Δικαστικών Υπαλλήλων και Δημοσίων Λειτουργών, αγγίζει τα όρια της καταφρόνησης, δίνεται δε η εντύπωση ότι λειτουργούν αυτοί ως αυτοεξυπηρετούμενη κάστα, με σκοπό την αναπαραγωγή των προνομίων της, εις βάρος ημών και των πολιτών που εκπροσωπούμε. Το άκουσα ως ανέκδοτο χτες στην Ευελπίδων, και το μεταφέρω αυτούσιο: «..Η νέα μετάλλαξη του Κορωνοϊού ονομάζεται «τεμπελοϊός» με μεγάλη έξαρση σε «κόκκινες περιοχές» όπως γραμματείες δικαστηρίων, κτηματολογικά γραφεία και δημόσιες υπηρεσίες, και συμπτώματα όπως αγένεια, άρνηση απάντησης σε τηλέφωνα και έγγραφες αιτήσεις, και παραπομπή σε ραντεβού στην υπηρεσία στο απώτατο μέλλον…».

Δεδομένο 6ο : Η αλλαγή στον κλάδο μας πρέπει να ξεκινήσει από εμάς τους ίδιους, εμείς πρώτοι οφείλουμε να είμαστε άμεμπτοι, να επιδεικνύουμε συμπεριφορά ανάλογη του λειτουργήματός μας, και να απομονώνουμε τα στοιχεία εκείνα που αμαυρώνουν την εικόνα του κλάδου. Ιδιαιτέρως οφείλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία και στην μεταξύ μας συμπεριφορά, κυρίως προς τους νέους συναδέλφους, στους οποίους πρέπει να εξασφαλίσουμε συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, σε οικονομικό, επαγγελματικό, επιστημονικό επίπεδο. Δεν νοείται δικηγορικό σώμα χωρίς νέες και νέους, που να χαίρονται την δουλειά που κάνουν. Ο σεβασμός στον νέο συνάδελφο, ιδιαίτερα ο σεβασμός στην νέα, μάνα δικηγόρο, την ηρωίδα του λειτουργήματός μας αποτελεί conditio sine qua non για να διεκδικήσουμε με αξιώσεις τον σεβασμό των υπολοίπων στα πρόσωπά μας.

Πριν ζητήσουμε την ψήφο σας, ας τοποθετηθούμε επ’ αυτών των δεδομένων, που μας ταλανίζουν όλες και όλους, ανεξαρτήτως ιδεολογιών, ώστε να προσπαθήσουμε για μια καλύτερη μέρα για το δικηγορικό σώμα, με ανοικτά δικαστήρια, ως τελευταίο προπύργιο της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

* Ιωάννης Σαμέλης, Δικηγόρος-Υποψήφιος Σύμβουλος Δ.Σ.Α με τον συνδυασμό «ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ