Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Κ. Καραγκούνης: Μόνο ισόβια για ανθρωποκτονίες και ληστείες

“…Θα πρέπει να εξετάσουμε την επαναφορά των φυλακών υψίστης ασφαλείας και να επιταχύνουμε άμεσα την προσωρινή δημιουργία πτερύγων υψίστης ασφαλείας στα ήδη υπάρχοντα σωφρονιστικά καταστήματα μέχρι την ολοκλήρωση των φυλακών τύπου Γ΄…”, αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κ. Καραγκούνης: Μόνο ισόβια για ανθρωποκτονίες και ληστείες EUROKINISSI

Το ανατριχιαστικό έγκλημα που διεπράχθη προχθές στα Γλυκά Νερά συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία και επανέφερε στο δημόσιο διάλογο τη σκέψη να επανεξετασθούν αλλαγές στον ποινικό κώδικα στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης των ποινών.

Ήδη ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέπτυξε χθες κάποιες από τις σκέψεις του για τη υφ όρων απόλυση οι οποίες είναι πολύ σημαντικές. Έχω πολλές φορές επισημάνει ότι τα τελευταία χρόνια η ποιότητα του εγκλήματος στη χώρα μας έχει αλλάξει. Έχει γίνει σκληρό και ειδεχθές. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι το 65% των κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα είναι αλλοδαποί και ότι τα τεχνικά μέσα που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες είναι πια πολύ εξελιγμένα τότε είναι συνεπαγωγικά λογικό να συμφωνήσουμε ότι η πολιτεία οφείλει να στείλει ένα ισχυρό αποτρεπτικό μήνυμα προς όλους τους επίδοξους εγκληματίες.

Ήδη το Συμβούλιο της Ευρώπης στις κατευθυντήριες γραμμές που υποδεικνύει στα κράτη μέλη ζητά πιο ισχυρή και αποτελεσματική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας με παράλληλη αυστηροποίηση των ποινών. Αναντίρρητα τα βασικά στηρίγματα για τη καταπολέμηση της εγκληματικότητας παραμένουν τόσο η Αστυνομία όσο και η ποινική δικαιοσύνη και οφείλω να υπογραμμίσω ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει κάνει εξαιρετική δουλειά τα τελευταία δύο χρόνια. Κατά την άποψή μου στον ευρύτερο σχεδιασμό ίσως θα πρέπει να εμπλακούν και περισσότεροι «παράγοντες», όπως οι Ο.Τ.Α. οι Περιφέρειες αλλά ακόμη και οι ίδιοι οι πολίτες με τους διακριτούς προφανώς ρόλους του καθενός. Σε κάθε περίπτωση οι δράσεις μας πρέπει να είναι πολυεπίπεδες.

Ειδικά όσον αφορά τη δικαιικό πλαίσιο η επιτροπή παρακολούθησης του ποινικού κώδικα μελετά τέτοιες αλλαγές ειδικά για τα πιο ειδεχθή εγκλήματα.

Στο πλαίσιο αυτό και όλως ενδεικτικώς θα μπορούσε κατά την άποψή μου να εξετασθεί η τροποποίηση των άρθρων 299 και 380 παρ. 2 του Ποινικού Κώδικα δηλαδή του εγκλήματος της ανθρωποκτονίας και της ληστείας αντίστοιχα. Θα πρότεινα την απάλειψη και από τα δύο αυτά άρθρα της διαζευκτικής επιβολής ισόβιας ή πρόσκαιρης κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών και να επιβάλλεται πλέον για τα δύο αυτά εγκλήματα μόνο η ισόβια κάθειρξη. Με αυτό τον τρόπο θα δίναμε ένα ισχυρό μήνυμα μηδενικής ανοχής σε τέτοιου είδους ειδεχθείς πράξεις. Διότι κανείς δεν μπορεί να αστειεύεται με το έγκλημα.

Περαιτέρω θα πρέπει να εξετάσουμε την επαναφορά των φυλακών υψίστης ασφαλείας και να επιταχύνουμε άμεσα την προσωρινή δημιουργία πτερύγων υψίστης ασφαλείας στα ήδη υπάρχοντα σωφρονιστικά καταστήματα μέχρι την ολοκλήρωση των φυλακών τύπου Γ΄. Όπως επίσης την δημιουργία πειθαρχικής φυλακής για τα βαριά πειθαρχικά αδικήματα των κρατουμένων. Τέτοιου τύπου σωφρονιστικά καταστήματα που έχουν όλες οι ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου και σχεδόν όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διασφαλίσουν και καλύτερο έλεγχο αλλά και μεγαλύτερη αποτρεπτικότητα απέναντι στο έγκλημα.Οι έκτακτες ανάγκες και συνθήκες απαιτούν άμεσες και αποφασιστικές λύσεις.

* Ο Κ. Καραγκούνης είναι βουλευτής της ΝΔ, πρόεδρος της ειδικής μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος και λοιπών δομών εγκλεισμού κρατουμένων και Δικηγόρος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ