Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Κ. Μποτόπουλος: Κατά τα άλλα, Κράτος Δικαίου

Οι πλήρως ή μερικώς, κάμψεις ουσιαστικών, δικονομικών και δεοντολογικών κανόνων απονομής δικαιοσύνης στην "υπόθεση Λιγνάδη"

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κ. Μποτόπουλος: Κατά τα άλλα, Κράτος Δικαίου
Στη μέχρι στιγμής εκτύλιξη της “υπόθεσης Λιγνάδη”, έχουν διαπραχθεί, πλήρως ή μερικώς, οι ακόλουθες κάμψεις ουσιαστικών, δικονομικών, δεοντολογικών κανόνων απονομής δικαιοσύνης:

– Μη σεβασμός του κριτηρίου αθωότητας από Μέσα Ενημέρωσης, μέρος του νομικού κόσμου, παντοειδείς “σχολιαστές”, σχετικούς με το θέμα ή μη, πολιτικούς παράγοντες, στους οποίους ανήκει και το πρόσωπο που είχε διορίσει τον κατηγορούμενο στη δημόσια θέση του.

Άλλο η “γνώμη” ή η ενδιάθετη πεποίθηση, στον καθένα που παρακολουθεί μια υπόθεση δημόσιου ενδιαφέροντος, για τα περιστατικά, ακόμα και για το “τι συνέβη και ποιος φταίει”, και άλλο οι δημόσιοι χαρακτηρισμοί και κρίσεις, η υποκατάσταση των δικαστικών οργάνων, η δημιουργία εντυπώσεων και η χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

– Μη σεβασμός του ρόλου τους και της Δικαιοσύνης εκ μέρους ορισμένων από τους συνηγόρους. Η προαναγγελία “θεωρίας συνωμοσίας”, με χρήση ιταμών μάλιστα εκφράσεων όπως “επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι”, η επίθεση κατά άσχετων με το ποινικό μέρος της υπόθεσης προσώπων από συνήγορο υπεράσπισης, πριν καν ακόμα αυτά τα “επιχειρήματα” εμφανιστούν στο απολογητικό υπόμνημα του πελάτη του, καθώς και, κυρίως, η χρήση εκφράσεων όπως “αν δεν ήταν αυτός που είναι, θα είχε αφεθεί με συνοπτικές διαδικασίες ελεύθερος”, αποτελούν όχι μόνο δυνάμει πειθαρχικά κολάσιμες πράξεις, αλλά και έμπρακτη διαστρέβλωση δικαιικών κανόνων και ρόλου.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος κινήθηκε για τη διερεύνηση ενδεχομένων πειθαρχικών παραβάσεων, αλλά εκτός του ότι τέτοιες διαδικασίες σπανιότατα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα – δηλαδή τη διακοπή άσκησης επαγγέλματος, έστω και μόνο στην υπόθεση κατά την οποία υπέπεσε κάποιος στο πειθαρχικό παράπτωμα-, η βλαπτική του κύρους του δικηγορικού επαγγέλματος και του υπερασπιστικού καθήκοντος πτυχή δεν αναστρέφεται, το ίδιο και οι επιπτώσεις της στην όλη ποινική διαδικασία.

– Εντελώς αντιδεοντολογική και απαγορευμένη “ανάμιξη” άσχετου προς την υπόθεση δικηγόρου, ο οποίος, μέσω δημόσιας ανακοίνωσης -γιατί και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν δημόσια μέσα- “ψαρεύει” πελάτες-θύματα πράξεων για τις οποίες δεν έχουν ακόμα εξαγγελθεί κατηγορίες, με δέλεαρ μάλιστα τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών.

Καθώς συνδυάστηκε και με δημόσια κι επίσης απολύτως αντιδεοντολογική “αντιπαράθεση” με συνήγορο του κατηγορουμένου, η ενέργεια αυτή είναι πολλαπλώς προβληματική και χρήζει άμεσης εξέτασης και μέτρων από το Δικηγορικό Σύλλογο κι ενδεχομένως τις εισαγγελικές αρχές.

– “Διαρροή” κι αυτολεξεί αναπαραγωγή του υπερασπιστικού υπομνήματος του κατηγορουμένου στον Τύπο κατά πλήρη παραβίαση, απ’ όπου κι αν προέρχεται, διαδικαστικών και ουσιαστικών κανόνων.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εξέδωσε ήδη (26-2-21) ανακοίνωση με την οποία διαπίστωσε παραβίαση στην επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και κάλεσε τους διαχειριστές των ιστοσελίδων που δημοσίευσαν το υπόμνημα να  το διαγράψουν -αφού βέβαια είχε πια γίνει το “κακό”. Το ζήτημα απαιτεί επίσης ενεργοποίηση του Δικηγορικού Συλλόγου -πάλι- και εγείρει ενδεχομένως ζητήματα κακοδικίας.

– Η δημοσιοποίηση των ονομάτων μαρτύρων κατά την προανακριτική, και υποτίθεται μυστική, διαδικασία, που είχε ως αποτέλεσμα να δεχθούν τα πρόσωπα αυτά πιέσεις κι επιθέσεις όχι μόνο για την όποια μαρτυρία τους αλλά και μόνο γιατί την έδωσαν.

Εκ νέου πρόβλημα προσωπικών δεδομένων, τήρησης διαδικασίας, σεβασμού του τεκμηρίου αλήθειας, ικανότητας αυτοπροστασίας του κύρους της Δικαιοσύνης.

– Ο τρόπος παρουσίασης της υπόθεσης από προσβάσιμα σε όλους μέσα ενημέρωσης, με χρήση περιγραφών, εκφράσεων, κρίσεων κλπ, που, πέρα από το τεκμήριο αθωότητας και εν γένει τον τρόπο παρουσίασης της ίδιας της υπόθεσης, παραβιάζουν κανόνες δημοσιογραφικής ηθικής, δεοντολογίας, δημόσιου λόγου, φροντίδας της ψυχικής υγείας, ιδίως των ανηλίκων.

Καθήκον πράξης εκ μέρους της ΕΣΗΕΑ, του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, της κυβέρνησης δια του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ενδεχομένως των Εισαγγελικών Αρχών.

Δεν θα τα έλεγε κανείς και λίγα ή μικρά προβλήματα για ένα Κράτος, κι ένα Κράτος Δικαίου, άξια του ονόματός τους.

Ο   Κ. Μποτόπουλος είναι Συνταγματολόγος   

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ