Δευτέρα 03 Οκτωβρίου 2022

Αικατερίνη Φραγκάκη: Η βία κατά των γυναικών ως η πλέον ειδεχθής παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το πρώτο νομικά δεσμευτικό διεθνές κείμενο που θέτει κριτήρια για την πρόληψη της έμφυλης βίας είναι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που αποτελεί ένα νομικό εργαλείο που θέτει υποχρεώσεις στα κράτη για τη διαχείριση της έμφυλης και της ενδοοικογενειακής βίας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αικατερίνη Φραγκάκη: Η βία κατά των γυναικών ως η πλέον ειδεχθής παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων dikastiko

Η βία κατά των γυναικών είναι η πλέον ειδεχθής και διαδεδομένη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο και αποτελεί αδιαμφισβήτητη ανάγκη η ουσιαστική και αποτελεσματική συμβολή της πολιτείας στην ενίσχυση των θυμάτων έμφυλης βίας .

Σε όλες τις έννομες τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ισότητα των φύλων έχει θεσμοθετηθεί ως θεμελιώδες και αδιαμφισβήτητο ανθρώπινο δικαίωμα. Στο ισχύον ελληνικό Σύνταγμα η ισότητα των φύλων κατοχυρώνεται με το άρθρο 4 παρ. 2 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Επιπλέον στο άρθρο 116 παρ. 2 του Συντάγματος αναφέρεται ότι δεν αποτελεί διάκριση λόγω φύλου η λήψη θετικών μέτρων για τη προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Το Κράτος μεριμνά για την άρση των ανισοτήτων που υφίστανται στην πράξη ιδίως σε βάρος των γυναικών.

Η βία κατά των γυναικών αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και ακραία μορφή διάκρισης, η οποία πηγάζει από τις ανισότητες μεταξύ των φύλων και συμβάλλει στη διατήρηση και την ενίσχυσή τους. Η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών αποτελεί θεμελιώδη αξία και στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναγνωρίζεται από τις συνθήκες [άρθρα 2 και 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ), άρθρο 8 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ)] και από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (άρθρο 23). Ο Χάρτης αναγνωρίζει επίσης το δικαίωμα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, το δικαίωμα στη ζωή και το δικαίωμα στην ακεραιότητα του προσώπου και απαγορεύει την απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση, καθώς και όλες τις μορφές δουλείας και αναγκαστικής εργασίας (άρθρα 1 έως 5 του Χάρτη). Η προστασία των γυναικών από τη βία αποτελεί επίσης υποχρέωση που προβλέπεται από τη σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες της οποίας η ΕΕ είναι συμβαλλόμενο μέρος μαζί με τα κράτη μέλη της ΕΕ, η δε Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την παρακολούθηση της εφαρμογής της σύμβασης συνέστησε την επικύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης από την ΕΕ ως ένα πρώτο βήμα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρίες.

Το πρώτο νομικά δεσμευτικό διεθνές κείμενο που θέτει κριτήρια για την πρόληψη της έμφυλης βίας είναι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που αποτελεί ένα νομικό εργαλείο που θέτει υποχρεώσεις στα κράτη για τη διαχείριση της έμφυλης και της ενδοοικογενειακής βίας. Η Σύμβαση εγγυάται την ισότιμη προστασία και το δικαίωμα όλων των γυναικών (ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης, εθνικότητας/εθνότητας, φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου, γλώσσας, πολιτισμικών χαρακτηριστικών, θρησκείας, νομικού καθεστώτος, κ.λπ.), σε ουσιαστικά μέτρα προστασίας, υποστήριξης και αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης (υπηρεσίες υγείας, στέγαση, κοινωνική και δικαστική βοήθεια, εκπαίδευση, απασχόληση, συμβουλευτική υποστήριξη και νομική βοήθεια).

Στην πράξη όμως οι αγώνες των γυναικών δεν έχουν πλήρως δικαιωθεί και τα θύματα έμφυλης βίας ολοένα και αυξάνονται. Οι επαγγελματικές διακρίσεις αλλά και οι περιπτώσεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων που γίνονται στο χώρο εργασίας τους, αλλά και η κακοποίηση των γυναικών στο οικογενειακό και εργασιακό τους περιβάλλον μας υπενθυμίζουν ότι η γυναίκα βρίσκεται σε δυσμενή θέση και πολλές φορές νιώθει πλήρως απροστάτευτη. Τα θύματα πολύ σπάνια καταγγέλλουν τον δράστη και παραμένουν στην σιωπή τους γιατί νιώθουν απροστάτευτα,με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε, σήμερα σε τόσες πολλές περιπτώσεις κακοποιήσεων γυναικών αλλά και γυναικοκτονιών.

Αικατερίνη Φραγκάκη, Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ