Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Κωνσταντίνος Χ. Γώγος: Αγόρασα μέσω ίντερνετ και τώρα τι;

Διαπιστώνουμε ότι ενώ οι πολίτες ήταν έτοιμοι για την αγορά μέσω ίντερνετ, οι εταιρείες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν. Και εδώ θα πρέπει να ξεκινήσουμε τη συζήτηση κατά πόσο το νομοθετικό μας πλαίσιο είναι αρκετό για να προστατεύσει τον πολίτη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κωνσταντίνος Χ. Γώγος:  Αγόρασα μέσω ίντερνετ και τώρα τι;

Η περίοδος της καραντίνας και η γενική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κοινωνία λόγω Covid – 19 έχει ωθήσει τους καταναλωτές στις αγορές μέσω ίντερνετ. Ωστόσο, διαπιστώνουμε ότι ενώ οι πολίτες ήταν έτοιμοι για την αγορά μέσω ίντερνετ, οι εταιρείες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν.

Και εδώ θα πρέπει να ξεκινήσουμε τη συζήτηση κατά πόσο το νομοθετικό μας πλαίσιο είναι αρκετό για να προστατεύσει τον πολίτη.

Αρχικά, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι σαφώς και η παράδοση σε χρόνο μεγαλύτερο από το συμφωνημένο γεννά δικαίωμα υπαναχώρησης από τη σύμβαση, όπως και δικαίωμα αποζημίωσης. Το ζήτημα είναι όμως κατά πόσο αξίζει τον κόπο οικονομικά και ψυχικά να μπει κάποιος σε μία διαδικασία δικαστηρίων για μία παραγγελία αξίας 50 ευρώ.

Παράλληλα, υπάρχει ένα ήδη δομημένο σύστημα μέσω του συνηγόρου του Καταναλωτή για επιβολή προστίμων στις εταιρείες. Το οποίο πράγματι λειτουργεί και τα πρόστιμα επιβάλλονται.

Ωστόσο, τι όφελος έχει ο πολίτης από μία παραγγελία που δεν έλαβε και την πλήρωσε αν επιβληθεί πρόστιμο στην εταιρεία;;; Τι θα κερδίσει ο πολίτης;

Ίσως είναι πιο επίκαιρη από ποτέ η δημιουργία ενός δικαστηρίου που θα δικάζει απευθείας και θα εκδίδει αποφάσεις προς όφελος του πολίτη. Άμεσα και λιτά. Πλήρωσα και δεν έλαβα, πλήρωσα και έλαβα μετά το συμφωνημένο χρόνο.

Πόσο μεγάλο φαντάζει το χρονικό διάστημα των 100 ημερών για να ληφθεί μία τέτοια δικαστική απόφαση;

Πόσο μεγάλο φαντάζει το χρονικό διάστημα του προσδιορισμού δικασίμου μετά από ένα χρόνο για τέτοιου είδους υποθέσεις;

Ο Κωνσταντίνος Χ. Γώγος είναι Δικηγόρος Αθηνών

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ