Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Κωνσταντίνος Χ. Γώγος : Αποσυμφόρηση των φυλακών: Πιο επίκαιρη από ποτέ

Αναγνωρίζω ότι οι κρατούμενοι δεν αποτελούν ένα επίκαιρο θέμα για το οποίο η κοινωνία μας θα ήθελε να ασχοληθεί.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κωνσταντίνος Χ. Γώγος : Αποσυμφόρηση των φυλακών: Πιο επίκαιρη από ποτέ ο δικηγόρος Κων/νος Χ. Γώγος

Είναι πραγματικό γεγονός όσο και αν θέλουμε μήνες τώρα να μη το συζητήσουμε ότι ο Covid-19 κολλάει και στις φυλακές.

Προσφάτως γίναμε μάρτυρες της πραγματικότητας για την οποία οι κρατούμενοι μήνες «φωνάζουν». Ήδη 62 επιβεβαιωμένα κρούσματα βρέθηκαν στα κέντρα κράτησης των Διαβατών.

Αναγνωρίζω ότι οι κρατούμενοι δεν αποτελούν ένα επίκαιρο θέμα για το οποίο η κοινωνία μας θα ήθελε να ασχοληθεί.

Ωστόσο, οι άνθρωποι αυτοί έχουν εγκλειστεί με ένα σκοπό. Δεν είναι εκεί ούτε γιατί το επέλεξαν και σε κάθε περίπτωση δεν είναι εκεί για να αφεθούν να κινδυνεύσουν. Είναι εκεί για να σωφρονισθούν. Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να μην κινδυνεύσουν.

Δυστυχώς όμως τα μέτρα τα οποία λαμβάνει η πολιτεία για την υποτιθέμενη προστασία των κρατουμένων ίσως καμία φορά να καταλήγουν σε δυσβάστακτο φορτίο για ανθρώπους που λόγω του εγκλεισμού απαιτούν ειδική μεταχείριση. Δεν είναι τυχαίο πως υπάρχουν επιστήμονες εξειδικευμένοι για το χειρισμό των κρατουμένων. Αμφιβάλλω επομένως και προβληματίζομαι όταν άνθρωποι που δεν έχουν επαφή με τις φυλακές ορίζουν την τύχη τόσων χιλιάδων ανθρώπων.

Ήδη η Ελλάδα είναι μία από τις Ευρωπαϊκές χώρες με τις περισσότερες καταδίκες για τις συνθήκες κράτησης. Σε αυτές τις συνθήκες κράτησης έρχεται η πολιτεία να επιβάλλει πρόσθετο φορτίο καταργώντας άδειες, ακυρώνοντας επισκεπτήρια, σχεδόν δηλαδή καταλήγει να τιμωρεί τον κρατούμενο για ένα ιό για τον οποίο δεν ευθύνεται.

Πολλές άλλες χώρες προχώρησαν σε μέτρα που είχαν ως στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών με στόχο όχι την ανομία αλλά την προστασία της ανθρώπινης ζωής των κρατουμένων. Γιατί να είναι παράλογο να αφεθεί ένας κρατούμενος σε κατ’ οίκον περιορισμό ας πούμε για όσο χρονικό διάστημα υπάρχει η πανδημία. Γιατί είμαστε αρνητικοί στη χρήση του γνωστού ως «βραχιολάκι»;. Γιατί να μην δίνονται οι άδειες αλλά μετά με την επιστροφή ο κρατούμενος να μπει σε καραντίνα;

Ίσως στην Ελλάδα την αποσυμφόρηση των φυλακών την έχουμε ταυτίσει με συγκεκριμένη πολιτική ατζέντα. Η αποσυμφόρηση όμως λόγω Covid-19 δεν έχει πολιτική ατζέντα, ο ιός δε κολλάει με βάση τις πολιτικές σκοπιμότητες. Μήπως θα πρέπει να σκεφτούμε πιο ανοιχτόμυαλα λύσεις να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους;

Ο Κωνσταντίνος Χ. Γώγος είναι Δικηγόρος Αθηνών

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ