Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Κωνσταντίνος Χ. Γώγος: Υποχρεωτική Φυλάκιση στα πλημμελήματα;

"Με βάση τα δημοσιεύματα ενημερωνόμαστε πως πλέον καταργείται ο όντως αποτυχημένος θεσμός του 1/10 στα πλημμελήματα. Έρχεται όμως να αντικατασταθεί από την αναστολή της ποινής υπό όρους", σημειώνει ο κ. Γώγος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κωνσταντίνος Χ. Γώγος: Υποχρεωτική Φυλάκιση στα πλημμελήματα; dikastiko

Η ψήφιση του Ποινικών Κωδίκων του 2019 είχε φέρει στο προσκήνιο ένα κρίσιμο ζήτημα αλλαγής στο τρόπο διαχείρισης των πλημμελημάτων από τα δικαστήρια. Η κρίσιμη κατάργηση της εξαγοράς της ποινής ήρθε να κορυφωθεί με την υποχρεωτική εκτέλεση του 1/10 της ποινής στα πλημμελήματα. Κατά αυτόν τον τρόπο προέκυψε ένα ακόμα παράδοξο με τους νέους κώδικες: Κακουργηματικού χαρακτήρα ποινές να μπορούν, με την αναγνώριση των σχετικών ελαφρυντικών, να οδηγούν τον κατηγορούμενο εκτός φυλακής και πλημμεληματικού χαρακτήρα ποινές να οδηγούν τον κατηγορούμενο στη φυλακή έστω για μερική έκτιση.

Ήταν σαφές από τη διαβούλευση ακόμα, όπως άλλωστε επεσήμαναν οι ποινικολόγοι που βρίσκονται στα δικαστήρια, ότι ο συγκεκριμένος θεσμός δε θα λειτουργήσει και θα καταλήξουμε οι ποινές των πλημμελημάτων να έχουν πρακτικά μέγιστο όριο ποινής τα 3 χρόνια. Γιατί ποιος δικαστής θα επέβαλλε ποινή τέτοια που θα οδηγούσε στη φυλάκιση για αδίκημα πλημμελήματος;

Ωστόσο, εδώ θα πρέπει να διακρίνουμε και να κατανοήσουμε πως έχουμε φτάσει στα ποινικά αδικήματα εν τέλει σε ανομία, καθώς για την πλειονότητα των αδικημάτων, οι ποινές παραμένουν στην πραγματικότητα ανεκτέλεστες.

Και έρχεται τώρα η νέα τροποποίηση η οποία θα επισφραγίσει μία για πάντα την αναστολή στα πλημμελήματα, σχεδόν αποκλείοντας τη δυνατότητα εκτέλεσης των ποινών, οδηγώντας τις ποινικές αποφάσεις σε κάδρα στο σαλόνι του υποστηρίζοντος την κατηγορία.

Με βάση τα δημοσιεύματα ενημερωνόμαστε πως πλέον καταργείται ο όντως αποτυχημένος θεσμός του 1/10 στα πλημμελήματα. Έρχεται όμως να αντικατασταθεί από την αναστολή της ποινής υπό όρους.

Η αναστολή δε, θα δίνεται έχοντας ως κριτήριο το προηγούμενο ποινικό παρελθόν του καταδικασθέντος. Κρίσιμο δε, όριο η μη προηγούμενη καταδίκη σε ποινή μεγαλύτερη των τριών ετών.

Και εδώ γεννάται ένα άλλο παράδοξο: Καταργούμε τη διάταξη ως ανεφάρμοστη της εκτέλεσης της ποινής γιατί ο δικαστής δεν επέβαλλε ποινή πάνω από τρία χρόνια, για να δίνουμε τώρα αναστολή μόνο σε όσους δεν έχουν καταδίκη πάνω από τρία χρόνια. (;;; ). Ήτοι, σε όλους.

Λύθηκε κι αυτό.

* Δικηγόρος Αθηνών

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ