Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Κωνσταντίνος Γώγος: Δημόσιοι υπάλληλοι υπεράνω νόμου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κωνσταντίνος Γώγος: Δημόσιοι υπάλληλοι υπεράνω νόμου

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χ. Γώγος*

Μετά από σχεδόν τρεις μήνες υποχρεωτικής ανεργίας, εκδόθηκε επιτέλους ΚΥΑ σύμφωνα με την οποία ανοίγουν οι γραμματείες των Δικαστηρίων της χώρας.

Σαφώς και η μη λειτουργία των Δικαστηρίων παραμένει ένα μυστήριο όταν τα κομμωτήρια, τα beachbarκαι τα πολυκαταστήματα ήδη ξεκίνησαν να λειτουργούν, σε κάθε περίπτωση όμως η επαναλειτουργία έστω των καταθέσεων θα μπορούσε να αποτελέσει μία ανάσα για τους μαχόμενους Δικηγόρους.

Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ (ΦΕΚ Β 1857/2020) στο άρθρο τέταρτο παρ. 4 αναφέρει:

«Επανέρχονται σε πλήρη λειτουργία οι γραμματείες των δικαστηρίων και των εισαγγελιών της χώρας. Ταειδικότερα ζητήματα που ανάγονται στην εύρυθμη διεξαγωγή των εργασιών τους καθώς και εκείνα που, κατάπερίπτωση και κατά την κρίση του οργάνου διοίκησηςεκάστης αυτών, έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, ρυθμίζονται με αποφάσειςτων οργάνων διοίκησης αυτών».

Αυτό ορίζει ο νόμος και δε νομίζω ότι χρειάζεται επεξήγηση. Δε χρειάζεται να είσαι νομικός για να καταλάβεις ότι ο νόμος απαιτεί από τους γραμματείς των Δικαστηρίων να εργασθούν.

Ωστόσο, το ένα πρωτοδικείο μετά το άλλο, το ένα ειρηνοδικείο μετά το επόμενο εκδίδουν αποφάσεις με τις οποίες:

Είτε δεν επιτρέπουν τη λειτουργία συγκεκριμένων τμημάτων, ζωτικής σημασίας όπως τα πολιτικά ένδικα μέσα, οι διαταγές πληρωμής, η κατάθεση προτάσεων, είτε έχουν θέσει ένα δικό τους σύστημα κατάθεσης με βάση το λήγοντα του γραμματίου που οδηγεί στην εξυπηρέτηση δικηγόρου μετά από τουλάχιστον 10 ημέρες. Και αναρωτιέται κανείς εύλογα το κράτος λειτουργεί με βάση τους νόμους ή με βάση τα θέλω των δημοσίων υπαλλήλων.

ΥΓ: Οι γραμματείς πληρώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας.

*Δικηγόρος Αθηνών *Μέλος της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ