Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Κωνσταντίνος Γώγος: Έκκληση για καραντίνα στη δομή της Μαλακάσας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κωνσταντίνος Γώγος: Έκκληση για καραντίνα στη δομή της Μαλακάσας.

Του Κωνσταντίνου Χ. Γώγου*

Διανύουμε μία από τις κρισιμότερες περιόδους στη σύγχρονη ιστορία του κράτους μας, μία περίοδο που ο Covid – 19 έχει οδηγήσει την Κυβέρνηση να λάβει «σκληρά» μέτρα για τον περιορισμό του διασποράς. Τα μέτρα αυτά φαίνεται έως και σήμερα πως αποδίδουν για το γενικό πληθυσμό καθώς αν και υπάρχουν παραβάτες, η πλειονότητα των πολιτών έχει συμμορφωθεί.

Τα μέτρα ωστόσο δε φαίνεται να είναι ίδια για όλους τους διαμένοντες στην Ελληνική Επικράτεια.

Α. Η κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μαλακάσας.

Ενώ η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τους πολίτες είναι ήδη γνωστή και πράγματι εφαρμόζεται – στους παραβάτες δε τίθενται πρόστιμα – δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό η πράξη νομοθετικού περιεχομένου η οποία αφορά στους διαμένοντες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Συγκεκριμένα, με την υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 20030 ΠΝΠ Άρθρο Μόνο παρ. 2 ορίστηκε:

«Καθημερινά και από ώρα 7:00 έως και ώρα 19:00 δίνεται η δυνατότητα σε εκπροσώπους οικογενειών ή ομάδων των διαμενόντων στα ΚΥΤ να μεταβαίνουν για την κάλυψη των αναγκών τους στα πλησιέστερα αστικά κέντρα. Στις περιοχές όπου είναι δυνατή η μετάβαση με μέσα μαζικής μεταφοράς, αυτή γίνεται χωρίς να προκαλούνται καταστάσεις συγχρωτισμού στο εκάστοτε μέσο.

Σε περιπτώσεις που δεν διατίθενται μέσα μεταφοράς, επιτρέπεται η έξοδος έως εκατό (100) ατόμων την ώρα, σε ομάδες μικρότερες των δέκα (10) ατόμων. Ο έλεγχος των ως άνω μέτρων πραγματοποιείται από προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ».

Η παραπάνω νομοθετική πρωτοβουλία έχει σας αποτέλεσμα την αθρόα έξοδο πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι κατά την έξοδό τους αναζητούν το πιο κοντινό ΑΤΜ για την είσπραξη του μηνιαίου επιδόματός τους. Σαφώς και το πιο κοντινό ΑΤΜ βρίσκεται στην περιοχή του Αυλώνα.

Ωστόσο, ήδη ύποπτο για Κορωναιό κρούσμα μεταφέρθηκε από τη Μαλακάσα στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα. Παρά την ύπαρξη κρούσματος ουδεμία μέριμνα έχει ληφθεί για την προστασία είτε των διαμένοντων στη δομή είτε των κατοίκων του Αυλώνα και της Μαλακάσας.

Β. Η Μαζική έξοδος των πολιτών τρίτων χωρών στον Αυλώνα Αττικής – Ο κίνδυνος διασποράς του Κορωναιού.

Η σοβαρότητα της κατάστασης μπορεί εύκολα να γίνει κατανοητή από τις επισυναπτόμενες φωτογραφίες. Στις φωτογραφίες διαφαίνεται ο κεντρικός δρόμος του Αυλώνα όπου οι διαμένοντες στη δομή μετακινούνται κατά δεκάδες για να καταλήξουν στο ΑΤΜ της περιοχής όπου σχηματίζουν ουρές.

Γ. Έκκληση για λήψη μέτρων.

Ήδη ο Δήμαρχος Ωρωπού (ΔΔ Αυλώνα και Μαλακάσας) έχει απευθύνει δημόσια επιστολή για τη λήψη μέτρων. Ο συντάξας του παρόντος τυγχάνει να έχει καταγωγή από τον Αυλώνα. Η κατάσταση που επικρατεί δεν είναι απλώς δυσχερής για τους κατοίκους. Επρόκειτο για μία υγειονομική βόμβα, η οποία θα σκάσει ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Οφείλει το Ελληνικό Δημόσιο να προστατεύσει εκατέρωθεν τους πολίτες πριν να είναι αργά.

*Δικηγόρος Αθηνών, Μέλος της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ