Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Κωνσταντίνος Γώγος: Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση «σκοντάφτει» στο Δημόσιο;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κωνσταντίνος Γώγος: Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση «σκοντάφτει» στο Δημόσιο;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χ. Γώγος* 

Τυγχάνω υπέρμαχος της ψηφιακής διακυβέρνησης, της μηχανογράφησης, της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης. Η συζήτηση για ηλεκτρονική διακυβέρνηση σε τομείς όπως η Δικαιοσύνη το έτος 2020 ένα πράγμα αποδεικνύει μόνον, ότι καθυστερήσαμε.

Η καθυστέρηση αυτή έχει ως φυσικό επακόλουθο την σημερινή ανάγκη να ολοκληρώσουμε γρήγορα έργα, τα οποία θα έπρεπε να λειτουργούν εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία, αν όχι περισσότερο.

Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση όμως δεν είναι κάτι άυλο, βασίζεται σε ανθρώπους, οι οποίοι θα θέλουν ο συγκεκριμένος θεσμός να πετύχει.

Κύριοι χειριστές όμως της κατάστασης αποτελούν οι ίδιοι υπάλληλοι, οι οποίοι επί δεκαετίες έχουν συνηθίσει σε πρακτικές όπως το πρωτόκολλο, η σφραγίδα κτλ.

Η μηχανογράφηση επομένως, το πρώτο βήμα για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, δε μπορεί να γίνει όταν το προσωπικό δεν είναι έτοιμο ή δε θέλει να τη δεχθεί.

Γιατί σήμερα βιώνουμε το εξής παράδοξο: Ένα πιστοποιητικό (δικαστικό) που μέχρι χθες χρειαζόταν μία απλή αίτηση και αυθημερόν ή σε δύο ημέρες γινόταν η παραλαβή, σήμερα να έχουμε καταλήξει μέσω ηλεκτρονικής διακυβέρνησης το πιστοποιητικό να το παραλαμβάνουμε μετά από μία εβδομάδα, σε εξαιρετικές περιπτώσεις μετά από δεκαπέντε ημέρες.

Και εδώ πρέπει να διακρίνουμε: Απαιτούνται ειδικές τεχνικές γνώσεις τις οποίες το προσωπικό δεν έχει γι’ αυτό καθυστερεί ή η λύση της μη διά ζώσης επικοινωνίας έχει δώσει περιθώρια μικρότερης παροχής εργασίας;

Γιατί αν ισχύει το πρώτο τότε λύνεται εύκολα, με σεμινάρια, μαθήματα, βιβλία κτλ. Αν όμως ισχύει το δεύτερο ποιος έχει το θάρρος να τα βάλει με τους δημοσίους υπαλλήλους;

Δικηγόρος Αθηνών* 

  Μέλος της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ