Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Κωνσταντίνος Γώγος: Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση «σκοντάφτει» στο Δημόσιο;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κωνσταντίνος Γώγος: Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση «σκοντάφτει» στο Δημόσιο;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χ. Γώγος* 

Τυγχάνω υπέρμαχος της ψηφιακής διακυβέρνησης, της μηχανογράφησης, της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης. Η συζήτηση για ηλεκτρονική διακυβέρνηση σε τομείς όπως η Δικαιοσύνη το έτος 2020 ένα πράγμα αποδεικνύει μόνον, ότι καθυστερήσαμε.

Η καθυστέρηση αυτή έχει ως φυσικό επακόλουθο την σημερινή ανάγκη να ολοκληρώσουμε γρήγορα έργα, τα οποία θα έπρεπε να λειτουργούν εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία, αν όχι περισσότερο.

Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση όμως δεν είναι κάτι άυλο, βασίζεται σε ανθρώπους, οι οποίοι θα θέλουν ο συγκεκριμένος θεσμός να πετύχει.

Κύριοι χειριστές όμως της κατάστασης αποτελούν οι ίδιοι υπάλληλοι, οι οποίοι επί δεκαετίες έχουν συνηθίσει σε πρακτικές όπως το πρωτόκολλο, η σφραγίδα κτλ.

Η μηχανογράφηση επομένως, το πρώτο βήμα για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, δε μπορεί να γίνει όταν το προσωπικό δεν είναι έτοιμο ή δε θέλει να τη δεχθεί.

Γιατί σήμερα βιώνουμε το εξής παράδοξο: Ένα πιστοποιητικό (δικαστικό) που μέχρι χθες χρειαζόταν μία απλή αίτηση και αυθημερόν ή σε δύο ημέρες γινόταν η παραλαβή, σήμερα να έχουμε καταλήξει μέσω ηλεκτρονικής διακυβέρνησης το πιστοποιητικό να το παραλαμβάνουμε μετά από μία εβδομάδα, σε εξαιρετικές περιπτώσεις μετά από δεκαπέντε ημέρες.

Και εδώ πρέπει να διακρίνουμε: Απαιτούνται ειδικές τεχνικές γνώσεις τις οποίες το προσωπικό δεν έχει γι’ αυτό καθυστερεί ή η λύση της μη διά ζώσης επικοινωνίας έχει δώσει περιθώρια μικρότερης παροχής εργασίας;

Γιατί αν ισχύει το πρώτο τότε λύνεται εύκολα, με σεμινάρια, μαθήματα, βιβλία κτλ. Αν όμως ισχύει το δεύτερο ποιος έχει το θάρρος να τα βάλει με τους δημοσίους υπαλλήλους;

Δικηγόρος Αθηνών*  Μέλος της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ