Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Κωνσταντίνος Γώγος: MyData… Χωρίς My…Portal γίνεται;

Και το MyData ήρθε και εφαρμόσθηκε και προστέθηκε άλλη μία γραφειοκρατική καταναγκαστική εργασία στον Δικηγόρο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κωνσταντίνος Γώγος: MyData… Χωρίς My…Portal γίνεται; dikastiko.gr

Η μετάβαση στην εποχή του MyData δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Ψηφίσθηκε, αναβλήθηκε, παρατάθηκε, αναβλήθηκε ξανά.. και ακόμα και σήμερα δεν είναι λειτουργεί εξ’ ολοκλήρου υποχρεωτικά για μία μερίδα επαγγελματιών αλλά σε πειραματικό – δοκιμαστικό στάδιο, τουλάχιστον μέχρι το Δεκέμβριο.

Ως κλάδος και ως ο μεγαλύτερος επαγγελματικός σύλλογος όπως θέλουμε να λέμε είχαμε την δυνατότητα να προτείνουμε λύσεις, ώστε η συγκεκριμένη πλατφόρμα όταν πια θα ερχόταν στην «αγορά» να ήταν προσιτή και να μπορεί να καλύψει τις δικές μας ανάγκες.

Στην πραγματικότητα τι ακριβώς κάναμε εμείς; Ίσως δε πιστέψαμε ότι θα έρθει. Ίσως θεωρήσαμε ότι η στιγμή της εφαρμογής της πλατφόρμας θα είναι κάτι μελλοντικό που δε μας απασχολεί, ίσως ως συνήθως κρύψαμε το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι, ίσως απλώς ως συνήθως είπαμε «λέμε όχι στο MyData”. 

Και το MyData ήρθε και εφαρμόσθηκε και προστέθηκε άλλη μία γραφειοκρατική καταναγκαστική εργασία στον Δικηγόρο που μέσα στις όλες προθεσμίες και εργασίες που έχει να κάνει τώρα πλέον έχει να μάθει και μία νέα πλατφόρμα (με ότι αυτό συνεπάγεται σε σφάλματα και πρόστιμα που την ακολουθούν). Και όλο αυτό γιατί πρακτικά δε φροντίσαμε να υπάρξει μία παρέμβαση η πλατφόρμα να έχει μία διασύνδεση με τα δικά μας ήδη έτοιμα ηλεκτρονικά συστήματα. 

Και ρωτάει ρητορικά ο συντάκτης του παρόντος το εξής απλό:

Σκέφτηκε κανείς να συνδέσουμε το portal.olomeleia.gr με το MyData και να εκδίδονται τα παραστατικά αυτόματα;;; 

Ή έστω να αντλούνται τα δεδομένα από το portal ώστε να είναι ευκολότερη και η επεξεργασία και η ταυτοποίηση και η εισαγωγή δεδομένων;;

Γιατί αν υπήρχε μία τέτοια δυνατότητα τότε η μετάβαση από το μπλοκάκι στην μετά mydata εποχή θα ήταν πιο εύκολη από ποτέ. Στην πραγματικότητα το όλο εγχείρημα του mydata είναι όντως μία πραγματικά ορθή πρωτοβουλία. Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι επιβάλλει στον ιδιώτη να εισάγει εξ’ αρχής όλα τα είδη αγαθών και υπηρεσιών που παρέχει.

Για την περίπτωση του Δικηγόρου πρακτικά, όλη η βάση δεδομένων των προεισπράξεων που προϋπάρχει στο portal θα πρέπει να περαστεί στο mydata για κάθε δικηγόρο χωριστά για κάθε γραμμάτιο ξεχωριστά. Αυτή είναι όλη η δυσκολία του συστήματος αυτή τη στιγμή. Όλο αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί αν η βάση δεδομένων του portal είχε διασυνδεθεί με το mydata

Από εκεί και πέρα αν όντως υπήρχε διασύνδεση του mydata με το myportal και real time παρακολούθηση με την έκδοση γραμματίου θα μπορούσε να κόβεται και το παραστατικό στην εφορία με απλή έγκριση από το χρήστη.

Βέβαια όλα αυτά απαιτούν θέληση, πρωτοβουλία και οργάνωση και από τις δύο πλευρές.

*Κωνσταντίνος Γώγος, Δικηγόρος Αθηνών

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ