Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Κωνσταντίνος Γώγος: Προσβολή Πατρότητας – Η αναχρονιστική διάταξη του 1465 ΑΚ  

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κωνσταντίνος Γώγος: Προσβολή Πατρότητας – Η αναχρονιστική διάταξη του 1465 ΑΚ  

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χ. Γώγος*

Η προσβολή πατρότητας ενός τέκνου συνιστά μία περίπλοκη και ίσως ψυχοφθόρα διαδικασία με ιδιαιτέρως «στενά» χρονικά περιθώρια και τυπικές προϋποθέσεις που δυστυχώς απαιτούν άμεσες και συγκεκριμένες ενέργειες για τους εμπλεκόμενους.

Το τεκμήριο πατρότητας

Ο Αστικός Κώδικας αν και αποτελεί το βασικό νομοθετικό κείμενο της αστικής μας διαβίωσης δε παύει να είναι ένα νομοθέτημα που μας ήρθε κυρίως από το εξωτερικό και δυστυχώς δεν εκσυγχρονίστηκε με βάση τις ανάγκες της σύγχρονης αστικής κοινωνίας.

Η προστασία του ανήλικου τέκνου και της συζύγου είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία του άρθρου 1465 ΑΚ σύμφωνα με το οποίο:

«Το τέκνο που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του γάμου της μητέρας του ή μέσα σε τριακόσιες ημέρες από τη λύση ή την ακύρωσή του τεκμαίρεται ότι έχει πατέρα τον σύζυγο της μητέρας (τέκνο γεννημένο σε γάμο)»

Η συγκεκριμένη διατύπωση σαφώς και γεννήθηκε με στόχο να προστατεύσει το ανήλικο τέκνο. Ωστόσο, δυστυχώς και λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα παρατηρούμε ότι πάρα πολλοί «χωρισμένοι» στη πράξη σύζυγοι δεν έχουν προβεί στην έκδοση διαζυγίου για οικονομικούς κυρίως λόγους.

Πρακτικό επακόλουθο, το τέκνο της συζύγου με το νέο της σύντροφο και ίσως πλέον και επί της ουσίας σύζυγο και φυσικά πατέρα να καταγράφεται στο ληξιαρχείο ως τέκνο του μη χωρισμένου πρώην συζύγου.

Οι προθεσμίες άσκησης αγωγής πατρότητας

Η μόνη λύση είναι η αγωγή πατρότητας. Ωστόσο και εδώ αντιμετωπίζουμε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα καθώς οι προθεσμίες άσκησης αγωγής προσβολής πατρότητας είναι τόσο περιορισμένες που υπάρχει κίνδυνος να απολεσθούν δικαιώματα. ‘

Αρκεί μία απλή ανάγνωση των άρθρων 1469 – 1470 ΑΚ για να κατανοήσει κανείς το ελάχιστο χρονικό διάστημα που έχει πχ ο πραγματικός πατέρας για να ασκήσει αγωγη προσβολής πατρότητας.

Θα ήταν ίσως εύλογο να επαναπροσδιορίσουμε τους τρόπους προσβολής και τα χρονικά περιθώρια, σε κάθε περίπτωση πάντως, ίσως θα ήταν φρόνιμο να υπάρχει μεγαλύτερη ενημέρωση του κοινού είτε μέσω των ληξιαρχείων είτε ακόμα και μέσα στα μαιευτήρια.

*Δικηγόρος Αθηνών

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ