Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Κωνσταντίνος Γώγος: Πταίσματα και Δικηγόροι

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κωνσταντίνος Γώγος: Πταίσματα και Δικηγόροι

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χ. Γώγος*

Όπως όλοι γνωρίζουμε τα ποινικά αδικήματα διακρίνονταν σε πταίσματα, πλημμελήματα και κακουργήματα. Ο νέος Ποινικός Κώδικας ήρθε να αλλάξει ριζικά τη συγκεκριμένη διάκριση καταργώντας ολικά τα πταίσματα.

Δίκαιο ή άδικο είναι μία πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι πως υπήρχε συζήτηση χρόνια για μετατροπή των πταισμάτων σε διοικητικές παραβάσεις. Ωστόσο, από τον Ιούνιο του 2019 έως και σήμερα το συγκεκριμένο πλαίσιο δεν είχε νομοθετηθεί.

Πρακτικά με το νέο νομοσχέδιο το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση προτείνεται η νομοθετική ρύθμιση της μετατροπής των πταισμάτων σε διοικητικές παραβάσεις.

Αρχικά, η ρύθμιση φαντάζει σωτήρια καθώς επιτέλους λύνεται νομοθετικά ένα κενό σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούσαν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ή τις αδειοδοτήσεις του Ν. 2734/1999.

Ωστόσο, η ύπαρξη ενός ποινικού δικαστηρίου εξασφάλιζε την ελάχιστη νομική προστασία και σε εσφαλμένη δίωξη ή καταχρηστική δίωξη. Η ύπαρξη ενός ποινικού δικαστηρίου είχε ως πρακτικό αποτέλεσμα ο κατηγορούμενος να μπορεί να εμφανισθεί ενώπιον του φυσικού του δικαστή και να υπερασπισθεί εαυτόν.  Πως θα προστατεύετε πλέον όμως ο πολίτης;

Η μετατροπή του ποινικού αδικήματος σε διοικητική κύρωση αλλάζει άρδην την αρμοδιότητα και τη διαδικασία σε περίπτωση προσφυγής. Πλέον η οιαδήποτε προσφυγή θα πρέπει να εξετασθεί από διοικητικό δικαστή σε ότι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο χρόνου απόδοσης δικαιοσύνης. Ας μη λησμονούμε ότι σήμερα δικάζονται μετά από τρία έτη σε πρώτο βαθμό οι προσφυγές κατά διοικητικών προστίμων. Πως θα λειτουργήσει ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος όταν οι υποθέσεις του θα δικασθούν αφού πρώτα έχει κλείσει λόγω των προστίμων; Πως θα αποδοθεί δικαιοσύνη όταν καταχρηστικά μπορεί να του βεβαιώνονται πρόστιμα για τα οποία θα πλέον θα τίθενται ζητήματα σφράγισης χωρίς καν προηγουμένως να έχει εξετασθεί η ουσία της υποθέσεώς του; Θα λειτουργούν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντας μόνο στο μετέωρο πλαίσιο της περιόδου αναστολής; Ποιος επιχειρηματίας θα επενδύσει σε αυτό το πλαίσιο;

Η μετατροπή επομένως σε διοικητικές παραβάσεις δε είναι εσφαλμένη, ωστόσο θα πρέπει να λειτουργήσει με βάση την πραγματική κατάσταση στην αγορά. Τώρα είναι το χρονικό σημείο να εξετάσουμε τη δημιουργία τμημάτων που θα εξετάζουν μόνον αυτές τις περιπτώσεις σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

Από εκεί και πέρα τίθεται και ένα πρακτικό ζήτημα τόσο για τους Δικηγόρους όσο και για τους πολίτες. Με τι κόστος θα μπορούν να ζητήσουν δικαστική προστασία; Άλλο το κόστος του πταισματοδικείου και άλλο το κόστος της διοικητικής προσφυγής. Μήπως θα πρέπει να επανεξετάσουμε το κόστος προσφυγής στη Δικαιοσύνη για τις πρώην πταισματικές παραβάσεις αναλογικά προς το ύψος των προστίμων;

Δικηγόρος Αθηνών*

Υποψήφιος για το ΔΣ της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ