Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Κωνσταντίνος Γώγος: Το βιτριόλι των συναδέλφων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κωνσταντίνος Γώγος: Το βιτριόλι των συναδέλφων

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χ. Γώγος*

Τόνοι μελάνι έχουν χυθεί τις τελευταίες ημέρες για την υπόθεση του «χτυπήματος» της άτυχης 35χρονης, η οποία δέχθηκε την επίθεση με το βιτριόλι. Για άλλη μία φορά μία υπόθεση ποινικού ενδιαφέροντος απασχολεί την κοινή γνώμη και τα μέσα ενημέρωσης. Δε θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά μιας και τόσο η φύση της επίθεσης αλλά και το νεαρό της ηλικίας καθιστούν το έγκλημα ιδιαιτέρως ειδεχθές. Είναι να απορεί κανείς με τις τόσες δικογραφικές διαρροές εν μέσω αστυνομικής προανάκρισης.

Ωστόσο, όταν μία ποινική υπόθεση καταλήγει να αποτελεί κοινωνικό σχόλιο αρχίζουν οι νομικές αναλύσεις. Δεν είναι κακός ο κοινωνικός διάλογος αλλά έχουν γνώση οι σχολιαστές της δικογραφικής πραγματικότητας για να φτάσουν στο σημείο του σχηματισμού κρίσης για τον ορθό νομικό χαρακτηρισμό της πράξης;

Απόπειρα ανθρωποκτονίας ή βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη;

Δυστυχώς, αυτό είναι το ζήτημα των ημερών. Μόνο γκάλοπ δεν έχουν στήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνάδελφοι δικηγόροι αναλύοντας τις απόψεις τους.

Ξεχνούν όμως κάτι βασικό. Υπάρχει συνήγορος υπεράσπισης και συνήγορος πολιτικής αγωγής. Κάθε δημοσίευμα επί της ουσίας επηρεάζει την υπόθεση.

Αφού λοιπόν δε μπορούμε να σεβαστούμε το θύμα και τα υπερασπιστικά δικαιώματα του κατηγορουμένου, μήπως τουλάχιστον να σεβαστούμε το μόχθο και την αγωνία των συναδέλφων που έχουν αναλάβει το χειρισμό της υπόθεσης;

Ας μη λησμονούμε ότι είμαστε σε επίπεδο ενδείξεων. Και ο νοών νοείτω.

*Δικηγόρος Αθηνών, Μέλος της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ