Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Λάμπρος Αλφαντής: Τσιόδρας και Πλάτων – Μια διαφορετική προσέγγιση

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Λάμπρος Αλφαντής: Τσιόδρας και Πλάτων – Μια διαφορετική προσέγγιση

Του Λάμπρου Αλφαντή*

Ο κύριος Σωτήριος Τσιόδρας είναι αναμφίβολα το πρόσωπο των ημερών, που διανύουμε. Η επίδραση της προσωπικότητας του στην κοινωνία είναι πρωτοφανής και η επιτυχία με την οποία επιτελεί το έργο του είναι άξια θαυμασμού. Ωστόσο, πέρα από τους ύμνους, οι οποίοι καλό είναι να υπάρχουν στην χώρα μας επιτέλους και για κάποιον ,που όντως τους αξίζει, θα προσεγγίσω τα όσα συμβαίνουν από άλλη ματιά. Και όσο περίεργο και αν ακούγεται, η ματιά αυτή δεν θα είναι η δική μου, αλλά του Πλάτωνα ,του αρχαίου μας φιλοσόφου. Και αυτό, διότι πιστεύω, πως, όταν ο τελευταίος στην ιδεώδη «Πολιτεία» του μιλούσε για τον «φιλόσοφο-βασιλέα», δε σκεφτόταν κάτι πολύ διαφορετικό από τον ,αγαπημένο μας πλέον, καθηγητή.

Στο έργο του «Πολιτεία», ο Πλάτων αναλύει μια θεωρητική κατασκευή (αμφίβολο αν ήταν δικιά του ή του δασκάλου του Σωκράτη, που είναι και ο πρωταγωνιστής του έργου), για μια πολιτεία, η οποία θα διοικούταν με έναν πρωτότυπο στην ανθρώπινη ιστορία τρόπο. Με λίγα λόγια, σκέφτηκε μια κοινωνική οργάνωση με πολύ αυστηρή ιεραρχία, όπου ο καθένας επιτελεί ένα συγκεκριμένο και ταιριαστό στις ικανότητές του έργο. Συνεπώς, αυτοί ,οι οποίοι θα ήταν στην κορυφή της πυραμίδας και θα αναλάμβαναν το δυσκολότερο έργο θα ήταν οι λεγόμενοι από τον ίδιο «φιλόσοφοι βασιλείς».

Εκείνοι είναι άτομα ,στα οποία έχουν διακριθεί εξαιρετικές ικανότητες, αποτελούν δηλαδή «βέλτιστες φύσεις», και επωμίζονται την διοίκηση της πολιτείας. Αυτό ,σημειωτέον, συμβαίνει ακόμη και παρά τη θέληση τους, δηλαδή με εξαναγκασμό, καθώς κρίνεται, πως είναι οι μόνοι ικανοί να βοηθήσουν το κοινωνικό σύνολο να τελειωθεί. Βασικό, βέβαια, στοιχείο για την επιτυχία της διαδικασίας αυτής είναι και η παιδεία, η οποία κατέχεται από τους φιλοσόφους, κάνοντάς τους ξεχωριστούς και αρμόδιους να διοικήσουν, σε συνδυασμό πάντα με τις έμφυτες ικανότητες τους.

Μεταφερόμαστε στο σήμερα, μερικές χιλιάδες χρόνια μετά. Τελικά, μπορεί το πολίτευμα ,το οποίοι εισήγαγε ο Πλάτων, να μην εφαρμόστηκε ποτέ ,όμως η χαρισματική φυσιογνωμία του κυρίου Τσιόδρα συγκεντρώνει πολλά από τα γνωρίσματα, με τα οποία ο φιλόσοφος οραματίστηκε τον ιδανικό διοικητή. Αρχικά, πληροί την βασική προϋπόθεση ,που τίθεται στην «Πολιτεία», δηλαδή η κατοχή παιδείας σε μεγάλο βάθος. Επρόκειτο, όπως ξέρουμε, για έναν διακεκριμένο επιστήμονα, με πολυσέλιδο βιογραφικό και σπουδές στο καλύτερο πανεπιστήμιο του κόσμου. Έπειτα, στο πρόσωπο του συναντάμε και το δεύτερο βασικό συστατικό του «φιλοσόφου βασιλέα»: τις έμφυτες ικανότητες. Ο κ. Τσιόδρας έχει την μοναδική αρετή να ηρεμεί το κοινό μέσα σε μια συνθήκη πανικού, ενώ το ήθος του, η εργατικότητα του και η αποτελεσματικότητα των χειρισμών του έχουν φέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο της Ευρώπης.

Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό για το κατασκεύασμα του Πλάτωνα, είναι πως ο κ. Τσιόδρας ποτέ δεν θέλησε να ασχοληθεί με την πολιτική, που αποτελεί ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των πραγματικά σοφών κατά τον φιλόσοφο. Αντίθετα ,ήταν αδιάφορος, έως ότου να χρειαστεί να εκπληρώσει το χρέος του απέναντι στους συμπολίτες του, δηλαδή να αναλάβει την διοίκηση της «πολιτείας» μας, καθώς αυτές τις μέρες ο ρόλος του προσομοιάζει σε διοικητή. Και βέβαια όλα αυτά όχι με στόχο το ίδιον όφελος, αλλά την κοινωνική ευημερία, διότι δεν έχει να κερδίσει τίποτα παραπάνω από την συμβολή του για το καλό της Πατρίδας.

Συνεπώς, με μια διασταλτική και εκσυγχρονισμένη ερμηνεία της «Πολιτείας», ο κ. Τσιόδρας θα μπορούσε να είναι ο «φιλόσοφος-βασιλεύς» της εποχής μας. Έτσι, η θετική ανταπόκριση ,που λαμβάνει από τον κόσμο, μου δίνει μια ελπίδα: ότι ίσως κάποτε το πλατωνικό δόγμα ,ότι οι πραγματικά ενάρετοι πρέπει να διαχειρίζονται τα πράγματα, εφαρμοστεί στη χώρα μας και αποδοθεί δικαιοσύνη τόσο πολιτική, όσο και κοινωνική.

*φοιτητής της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Πηγή: pollsandpolitics.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ