Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Λίλα Ραγκούση: Γκεμπελική μέθοδος ή προχειρότητα;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Λίλα Ραγκούση: Γκεμπελική μέθοδος ή προχειρότητα;

Της Λίλας Ραγκούση*

Εδώ και ένα μήνα βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις όπου καλούμαστε, για πρώτη φορά ουσιαστικά, να λάβουμε μέτρα για την προστασία του υπέρτατου αγαθού, αυτού της ζωής. Η στερεοτυπική επωδός, που συχνά προσπερνάμε, «υγεία πάνω απ’ όλα», έχει φωλιάσει μέσα σε όλους μας ως ευχή και προσευχή και έχουμε αλλάξει άρδην την καθημερινότητά μας πατώντας μια παύση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον.

Ο Δικηγορικός κόσμος έχει πληγεί και αυτός καθώς όλη η δικηγορική ύλη έχει ανασταλεί, ακολουθώντας πιστά, ευτυχώς, τις αποφάσεις του ΕΟΔΥ για την ασφάλεια των πολιτών και τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Εδώ όμως εγείρονται πολλά θέματα ως προς τις αποφάσεις και τις κινήσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Χρειάστηκαν δύο ΚΥΑ για να μπορέσουν να αποσαφηνίσουν τί αναστέλλεται και ακόμα και τότε, κατόπιν πιέσεων, χρειάστηκε να βγει κανονισμός από τον Προϊστάμενο του Εφετείου Αθηνών για να αποφευχθούν ο αναμενόμενος συνωστισμός του κόσμου ως απόρροια μιας πρόχειρης ΚΥΑ σχετικά με τις υποθέσεις από διακοπή. Είναι σχεδόν αδιανόητο, να εκδίδονται Υπουργικές αποφάσεις που χρειάζονται ερμηνεία η οποία στην αρχή γινόταν κατά το δοκούν της έδρας.  Έτσι γίναμε μάρτυρες σφοδρών εντάσεων μέσα σε δικαστικές αίθουσες θέτοντας βεβαίως σε κίνδυνο την υγείαόλων των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης και όχι μόνο καθώς στο Δικαστικό Μέγαρο του Εφετείου Αθηνών δεν έχει γίνει ούτε μια απολύμανση.

Στην συνέχεια και κατόπιν επίσης,εύλογων, πιέσεων, άρχισε να συζητείται το θέμα της αποσυμφόρησης των Φυλακών αφού είναι δεδομένο ότι αποτελούν ούτως ή άλλως μια υγειονομική βόμβα. Κάπου εδώ αρχίζει ένα επικίνδυνο και άνευ λόγου επικοινωνιακό παιχνίδι. Η κυβέρνηση, που προεκλογικά είχε μια πολύ σκληρή ρητορική και στηρίχθηκε στο δόγμα «νόμος και τάξη», έρχεται ξαφνικά και διαρρέει ένα σχέδιο νόμου με σκοπό την αποσυμφόρηση των Φυλακών ένεκα κορωνοιού. Επίσημη διαρροή με πληθώρα ρεπορτάζ από έγκριτους δημοσιογράφους οι οποίοι ορθώς ενημέρωναν για τις αλλαγές που επέκειντο και την ίδια στιγμή χιλιάδες άνθρωποι, κρατούμενοι, στις Φυλακές φώλιαζαν την ελπίδα μέσα τους.  Οφείλω να ομολογήσω ότι ως μάχιμη δικηγόρος στα ποινικά ακροατήρια, με έβρισκε, στην πλειοψηφία του, σύμφωνη το κείμενο. Ήταν δε μια εξαιρετική ευκαιρία και για την κυβέρνηση να βρει μια διέξοδο, για να λύσει τον υπερπληθυσμό των Φυλακών και να διαφυλάξει την υγεία των κρατουμένων, αφού ως γνωστόν υπάρχουν πιθανά κρούσματα κορωνοιούσε πολλές Φυλακές της χώρας πράγμα που σημαίνει ότι μια διασπορά του ιού εκεί θα μας κάνει μάρτυρες σκηνών Αποκάλυψης. Και ναι, αυτό θα αποτελεί μια τεράστια ήττα στα έως τώρα ικανοποιητικά αντανακλαστικά που έχουν επιδειχθεί στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού.

Και ενώ όλοι προετοιμάζονταν για την εφαρμογή της ΠΝΠ, δόθηκε μια νέα διαρροή που ανατρέπει όλα τα δεδομένα. Στην ουσία οι προϋποθέσεις αποφυλάκισης αφορούν έναν ελάχιστο αριθμό κρατουμένων, μια σταγόνα στον ήδη τρικυμιώδη ωκεανό.

Για ακόμα μια φορά, εν μέσω μιας πολύ δύσκολης περιόδου η Κυβέρνηση βρίσκεται ανακόλουθη με τις εξαγγελίες της. Πρόσφατο παράδειγμα το διάγγελμα του Πρωθυπουργού και οι δηλώσεις βουλευτών που ενέτασσαν τους δικηγόρους στους πληττόμενους κλάδους που δικαιούντο το επίδομα των 800 ευρώ και εν μία νυκτί, με μια συγγνώμη για εκ παραδρομής λάθος, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως αποκλείονται από το επίδομα.

Η γένεση της προσδοκίας και η διαβεβαίωση της πραγμάτωσής της, ενώ τελικά συμβαίνει σχεδόν το ακριβώς αντίθετο, αποτελεί την χειρότερη μορφή εμπαιγμού του κράτους προς τον πολίτη. Και εδώ για ακόμα μία φορά επιβεβαιώνεται ότι το δεξιό μοντέλο του δόγματος της «ασφάλειας» δεν διστάζει να παίξει με την εύθραυστη ψυχολογία των κρατουμένων, στους οποίους απαγορεύονται τα επισκεπτήρια συγγενών και συνηγόρων. Η διαρροή γίνεται ελπίδα και η είδηση θυμός. Θυμός που εντείνεται από τις επικίνδυνες παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους και της αξιοπρέπειάς τους.Εδώ και σχεδόν ένα μήνα δεν έχουν την δυνατότητα να παραλάβουν προσωπικά τους είδη, είδη υγιεινής και τρόφιμα που τους προμήθευαν οι συγγενείς τους αλλά και να προετοιμαστούν για τα δικαστήριά τους, αφού οι δίκες για προσωρινά κρατούμενους δεν έχουν ανασταλεί και βάσει της ΚΥΑ πρέπει να γίνουν.

Το ερώτημα όμως είναι ένα, Γκεμπελική μέθοδος ή προχειρότητα;Για ποιον λόγο αποφάσισαν να παίξουν ένα τέτοιο επικοινωνιακό παιχνίδι διαρροών διαβεβαιώνοντας κιόλας για την άμεση εφαρμογή τους; Δεδομένου δε, ότι στον βωμό και ορθά, της δημόσιας υγείας, που αποτελεί κομμάτι της δημόσιας ασφάλειας, έχουμε ΠΝΠ που στην παρούσα φάση αποτελούν αναγκαία μέτρααλλά δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα με άγνωστη ημερομηνία λήξης, πρέπει να μας κάνει πιο σκεπτικούς και φειδωλούς στο χειροκρότημα. Βομβαρδιζόμαστε από μέτρα τα οποία διαρκώς είναι, κατά δήλωση, υπό συνεχή επεξεργασία προς όφελός μας. Ο λαός λέει ότι τα πολλά λόγια είναι φτώχια και μάλλον τελικά έτσι είναι.

LLM Δικηγόρος Αθηνών*

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ