Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Μαρία Ν. Συριανού: Αντισυνταγματική η 20ετής παραγραφή των αξιώσεων στον ΕΦΚΑ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μαρία Ν. Συριανού: Αντισυνταγματική η 20ετής παραγραφή των αξιώσεων στον ΕΦΚΑ

Σύμφωνα με την νέα απόφαση της  Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε αντισυνταγματική η 20ετής παραγραφή για τις αξιώσεις του ΕΦΚΑ για ασφαλιστικές εισφορές. Πιο συγκεκριμένα με την  υπ’ αριθμ. 1833/2021 απόφασή το Συμβούλιο της Επικρατείας  έκρινε ότι το άρθρο 95 παρ. 1 του νόμου 4387/2016, που όρισε ως γενικό κανόνα την 20ετή παραγραφή για αξιώσεις για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών όσων υπάγονται στον ΕΦΚΑ, αντίκειται στις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ασφάλειας δικαίου.

Το σκεπτικό της απόφασης αναφέρει ότι ο γενικός κανόνας της 20ετούς παραγραφής των αξιώσεων του ΕΦΚΑ αντίκειται αφενός στην αρχή της αναλογικότητας καθόσον οι τρέχουσες υποθέσεις των ασφαλισμένων απαιτούν σύντομη διάρκεια και ταχεία εκκαθάριση, αφετέρου στην ασφάλεια δικαίου. Σε σχέση προς την οργάνωση και τη λειτουργία των ασφαλιστικών φορέων, ο προβλεπόμενος χρόνος παραγραφής πρέπει να επαρκεί, ώστε, με τη συνδρομή και των σύγχρονων δυνατοτήτων της τεχνολογίας, να διενεργούνται, επίκαιροι και αποτελεσματικοί, από την άποψη της εισπραξιμότητας, έλεγχοι με στόχο την προστασία του ασφαλιστικού κεφαλαίου και τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους, χωρίς να εκτείνεται σε μεγάλη διάρκεια, η οποία, λόγω της χρονικής απόστασης από την παράβαση  δεν συμβάλλει στην ορθή, κατά το χρόνο ισχύος της, εφαρμογή της διαρκώς μεταβαλλόμενης ασφαλιστικής νομοθεσίας και τη δημιουργία συνείδησης συμμόρφωσης προς αυτή, οδηγεί αναγκαίως, δεδομένης και της σοβαρής υποστελέχωσης των  υπηρεσιών, σε ανεπίκαιρους και για το λόγο αυτό μειωμένης εισπραξιμότητας ελέγχους, συνεπάγεται μη διαχειρίσιμο φόρτο για τις υπηρεσίες και, ενδεχομένως, ενθαρρύνει την απραξία των ασφαλιστικών φορέων. Εν σχέσει προς τους βεβαρυμένους με τις ασφαλιστικές εισφορές υποχρέους, ο χρόνος της παραγραφής απαιτείται να είναι ο αναγκαίος, ώστε, αφενός, να διασφαλίζεται το δικαίωμα άμυνας αυτών έναντι δυσχερειών απόδειξης περιστατικών αναγόμενων στο απώτερο παρελθόν, αφετέρου δε να μην οδηγούνται οι οφειλέτες σε οικονομική εξουθένωση. Η απόφαση αυτή τελικώς προτάσσει την δεκαετή παραγραφή των αξιώσεων του ΕΦΚΑ.

Αναμφίβολα αποτελεί μια πολύ σημαντική απόφαση καθώς θα ανακουφίσει πολλούς οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται σε αδιέξοδο και δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω χρεών. Πρακτικά η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο προς τη συνταξιοδότησή τους δεδομένου ότι εάν οι οφειλές μειωθούν στο μισό σε συνδυασμό με τις διατάξεις για την παρακράτηση του ποσού μέχρι τις 20.000 ευρώ πολλοί οφειλέτες θα μπορούν να ενταχθούν στις ευνοϊκές αυτές διατάξεις, να αποπληρώσουν το υπολειπόμενο ποσό και να καταφέρουν να συνταξιοδοτηθούν.

* Μαρία Ν. Συριανού, Δικηγόρος Μ.Δ.Ε Εργατικού Δικαίου

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ