Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Μαρία Ντούμα: Πατριαρχία γένους θηλυκού

Η πατριαρχία είναι γένους θηλυκού και αν οι γυναίκες πρώτα δεν διαμορφώσουν αντιπατριαρχική συνείδηση δεν πρόκειται τίποτα να αλλάξει.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μαρία Ντούμα: Πατριαρχία γένους θηλυκού dikastko.gr

Μια παρέα γυναικών μεγάλης ηλικίας απολαμβάνει το καφέ της έξω σε πλατεία. Στο διπλανό τραπέζι  έρχονται και κάθονται δύο νεαρές εκ των οποίων η μία φοράει ένα φουστάνι κοντό, αρκετά κοντό. Αμέσως δύο από την παρέα άρχισαν τις επικρίσεις και τις ειρωνείες για  το μίνι με φράσεις όπως  «το φοράει για να προκαλεί τους άντρες» «ήρθε με το μίνι εδώ να βρει άντρα»  «μετά φταίνε οι άντρες» κ.λπ.,κ.λπ.

Οι άλλες της παρέας  είναι από συγκαταβατικές έως εντελώς σιωπηρές, για να μη χαλάσουν την παρέα.

Και έτσι  με απλές καθημερινές -γυναικείες- κουβέντες  και ανοχές  θρέφεται και θεριεύει   άνετα και μεθοδικά   το τέρας της πατριαρχίας, το οποίο  παραμένει άτρωτο  παρά τα αναθέματα  και τις καταδίκες που ακούγονται σε κάθε βιασμό και δολοφονία γυναίκας.

Η γυναικεία αυτή παρέα  -των εξήντα και πάνω- που ενοχοποιεί   το μίνι φουστάνι   της κοπέλας  αυτόματα αθωώνει τον όποιο αρσενικό την παρενοχλήσει η ακόμη και την κακοποιήσει.

Έχει ήδη βγάλει το πόρισμα συνυπαιτιότητάς της για τον τυχόν βιασμό η δολοφονία της αφού φόρεσε μίνι.

Και μη νομίσετε ότι η παρέα αυτήν των εξηντάχρονων γυναικών ζουν αλλού και σε άλλους χρόνους. Μιλάω για φθινόπωρο του ΄22 και σε πλατεία πλούσιου νότιου προαστίου.

Επομένως, πολύ καλά κάνουμε και πρέπει να είμαστε αλληλέγγυες προς τις Ιρανές που ρισκάρουν αυτές τις μέρες  την ζωή τους για την ελευθερία τους να εκφράζονται, όμως εδώ στην Ελλάδα έτσι και σηκώσουμε το πέπλο της υποκρισίας και της ψευδοελευθερίας θα δούμε από κάτω «μουλάδες» γένους θηλυκού να καραδοκούν να καταδικάσουν κάθε άλλη γυναίκα που τολμάει να εκφρασθεί  έξω από τις πατριαρχικές νόρμες.

Η πατριαρχία είναι γένους θηλυκού και αν οι γυναίκες πρώτα δεν διαμορφώσουν αντιπατριαρχική συνείδηση δεν πρόκειται τίποτα να αλλάξει.

* Μαρία Ντούμα, Δικηγόρος, συγγραφέας

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ