Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Μαρία Ντούμα: Το Ελληνικό Δημόσιο κατά ιδιοκτητών της Σαρωνίδας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μαρία Ντούμα: Το Ελληνικό Δημόσιο κατά ιδιοκτητών της Σαρωνίδας

Έχει δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση στην Σαρωνίδα από τις ενστάσεις που έχει καταθέσει το Ελληνικό Δημόσιο κατά των μεγάλου αριθμού ιδιοκτητών ακινήτων στην Σαρωνίδα, με τις οποίες προσπαθεί να θεμελιώσει ιδιοκτησιακό δικαίωμα στα ακίνητα αυτά.

Οι ενστάσεις αυτές αναφέρουν την υπ΄ αριθμόν 1151/1872 απόφαση του Εφετείου Αθηνών και ισχυρίζονται ότι δήθεν με την απόφαση αυτή υπάρχει δεδικασμένο ότι η περιοχή της Σαρωνίδος ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο.

Η απόφαση όμως αυτή που μνημονεύεται και στην 713/2014 απόφαση του Αρείου Πάγου αφορά άλλη περιοχή και όχι την Σαρωνίδα , αφορά στην περιοχή του Λαυρίου.

Η διεκδικούμενη από το Ελληνικό Δημόσιο περιοχή της Σαρωνίδος έχει ενταχθεί στο σχέδιο πόλης και έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδεις και έχει οικοδομηθεί σε αρκετά σημεία.

Από τον έλεγχο δε των τίτλων προκύπτει αβίαστα ότι η περιοχή ανήκε και επί τουρκοκρατίας σε ιδιώτη.

Από όλα αυτά προκύπτει ότι το Ελληνικό Δημόσιο στην προκειμένη περίπτωση ασκεί προφανώς αβάσιμες ενστάσεις που ταλαιπωρούν οικονομικά και ηθικά τους πολίτες, ενέργεια που οφείλεται στην αμέλεια των αρμοδίων οργάνων να ελέγξουν –ως όφειλαν – πριν από την κατάθεση των ενστάσεων την βασιμότητα του διεκδικούμενου δικαιώματος κυριότητας στην περιοχή.

Θα πρέπει το Ελληνικό Δημόσιο να αντιληφθεί επιτέλους ότι ως διάδικος στις ιδιωτικές διαφορές δεν μπορεί να κινείται εκτός των αρχών της πολιτικής δίκης που είναι η καλόπιστη διεξαγωγή της δίκης και το καθήκον αληθείας (άρθρο 116 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας).

Θα πρέπει πριν προσβάλλει η αμφισβητεί δικαιώματα ιδιωτών να έχει προηγούμενα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ελέγξει και βεβαιωθεί ότι κινείται σύννομα και βάσιμα, διαφορετικά υποχρεούται στην αποκατάσταση της βλάβης των ιδιωτών αυτών.

Μαρία Ντούμα, Δικηγόρος, Συγγραφέας

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ