Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Μιράντα Παπαδοπούλου: Η προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μιράντα Παπαδοπούλου: Η προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού

Της Μιράντας Παπαδοπούλου*

Στις 8 Φεβρουαρίου 2020 το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Δίκτυο), με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου της Μαίρης Θεοδωροπούλου «Μαρία 43668», οργάνωσε με τη φροντίδα της δικηγόρου και μέλους του, Ελένης Τροβάκαι του συζύγου της Παναγιώτη Σκουρή, μια πρώτη συνάντηση θεσμικών φορέων για συζήτηση και συντονισμό ενεργειών με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού, σύμφωνα με τον καταστατικό του σκοπό.

Στη συνάντηση αυτή παραβρέθηκαν η Συνήγορος του Παιδιού Θεώνη Κουφονικολάκου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με τον Ιωάννη Ιωαννίδη, η Εταιρία Οικογενειακού Δικαίου με εκπρόσωπο την Μιλένα Αποστολάκη, οι «Ρίζες» με ικανό αριθμό εκπροσώπων εκτός από την Μαίρη Θεοδωροπούλου, η «Δράση κατά της Γονεϊκής Αποξένωσης» με εκπρόσωπο τον Μάριο Ανδρικόπουλο, οι επιμελητές ανηλίκων Αθηνών και Πειραιά, σημαντικοί δικαστικοί λειτουργοί, καθηγητές, καλλιτέχνες, γιατροί και δικηγόροι μεταξύ των οποίων και ο τέως Γιώργος Πεταλωτής, η υπουργός Πολιτισμού Ελισάβετ Παπαζώη, πανεπιστημιακοί όπως η Ευρυδίκη Μπέσιλα-Βήκα, ο Παναγιώτη Δέγλερης, ο Γεώργιος Γιαννόπουλος, αλλά και σημαντικοί εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου.

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού εκπροσωπήθηκε από το διευθυντή του το συγγραφέα και νομικό Πάνο Χριστοδούλου. Λαμπρή παρουσία της επ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, που αποδεικνύει το αμέριστο ενδιαφέρον της για τα παιδιά το οποίο έχει διάρκεια και πίστη που όλοι γνωρίζουμε.

Τι συζήτησαν οι άνθρωποι αυτοί με τόση θέρμη; Ποιος ήταν ο σκοπός αυτής της συνάντησης που οργανώθηκε και που όλοι έλαβαν το λόγο; Ήταν η αποιδρυματοποίηση; ήταν η σημασία της διαφάνειας και της ουσιαστικής προετοιμασίας στην υιοθεσία; Ήταν το δικαίωμα των παιδιών στις ρίζες τους; ήταν η κατάσταση των ιδρυμάτων στην Ελλάδα; Ήταν η αποδοχή της «πώλησης βρεφών» με τα μάτια να κλείνουν; ήταν η σημασία της αναδοχής και η ανάγκη να μπει ένα τέλος στα Ιδρύματα; ήταν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες; Ήταν η ανάγκη παιδείας και ανάπτυξης μιας νέας ουσιαστικής ηθικής γύρω από το παιδί; Όλα αυτά συζητήθηκαν και πολλά άλλα με τη δυναμική της ουσιαστικής σχέσης των ανθρώπων που ξέρουν ο ένας τον άλλο, που ξέρουν τη διαδρομή του και τις αξίες του. Αν στη χώρα μας φτιάχνουν ιστορίες οι παρέες, η συνάντηση αυτή ήταν μια παρέα που θέλει να γράψει ιστορία γύρω από το παιδί και το δικαίωμά του να αγαπιέται και να το σέβονται. Δεν είναι πολύ συνηθισμένο να συζητάμε και να ενώνουμε τις φωνές μας χωρίς κίνητρο: ούτε φιλανθρωπία, ούτε καριέρες, ούτε έμμεσα οφέλη.

Το Δίκτυο δεσμεύθηκε να είναι εδώ και να συνεχίσει τη δράση του στην οποία εδώ και 15 χρόνια επιμένει. Με αφορμή ένα βιογραφικό ντοκουμέντο που η Μαίρη Θεοδωροπούλου εξέδωσε, με αφορμή τις ιστορίες των παιδοπόλεων, των βρεφοκομείων, των χιλιάδων παιδιών που έφυγαν από τη χώρα, με αφορμή το μικρό Ρομά που αναζητά συντροφικότητα στην αναζήτηση του εαυτού του γιατρός ο ίδιος πλέον, προχωράμε και δεν διστάζουμε να κάνουμε τη φωνή όλων να ακουσθεί.

Άλλωστε όπως μας επισήμανε με τη συμβολική της δωρεά η Μυρσίνη Πυκνή με το ημερολόγιο της υπηρεσίας επιμελητών ανηλίκων και κοινωνικής αρωγής Πειραιά που μας πρόσφερε: Υπερασπίσου το παιδί… γιατί αν γλυτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα.

*Δικηγόρος, πρόεδρος του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ