Σάββατο 10 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Νικ. Σαλάτας (γ.γ. ΕΔΕ): Ο πρόεδρος της ΕΔΕ Χ. Σεβαστίδης με αποκάλεσε «νούμερο» και «καραγκιόζη»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νικ. Σαλάτας (γ.γ. ΕΔΕ): Ο πρόεδρος της ΕΔΕ Χ. Σεβαστίδης με αποκάλεσε «νούμερο» και «καραγκιόζη»

Απίστευτες σκηνές έντασης, με ακατανόμαστους χαρακτηρισμούς μεταξύ ανωτέρων δικαστικών λειτουργών και μάλιστα εκλεγμένων από τους συναδέλφους τους στη μεγαλύτερη συνδικαλιστική δικαστική ένωση της χώρας, την Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων, καταγγέλλει πως  εκτυλίχθηκαν στο τελευταίο ΔΣ, ο γ.γ Νίκος Σαλάτας.

Ο κ. Σαλάτας σε μια εκτενέστατη επιστολή προς τους συναδέλφους του την οποία αποκαλύπτει αυτούσια το dikastiko.gr αφενός καταγράφει βήμα – βήμα όσα έγιναν μέχρι να κατατεθεί η γνωστή τροπολογία για την αύξηση κατά 86 των προέδρων εφετών , η οποία προκάλεσε εντάσεις εντός του δικαστικού σώματος, και αφετέρου καταγγέλλει διαλόγους «ντροπή» εντός της Ένωσης στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο.

 Αντικείμενο του Συμβουλίου ήταν η εξομάλυνση των ταραγμένων σχέσεων με τους δικηγόρους που έφτασαν σε οριακό σημείο με αφορμή την εμπλοκή των δικηγόρων στις εκλογές συνδικαλιστικών σωματείων. Η μη πρόσκληση όμως των δικηγόρων και δη του προέδρου του ΔΣΑ, Δημ. Βερβεσού, στην ετήσια συνέλευση της ΕΔΕ, θεωρήθηκε προσωπική επιλογή του προέδρου της ΕΔΕ, Χρ. Σεβαστίδη, με αποτέλεσμα να συγκληθεί έκτακτο ΔΣ. Σε αυτό αποκρυσταλλώθηκε η διάσταση μεταξύ των τριών παρατάξεων (Σεβαστίδη, Λυμπερόπουλου, Σαλάτα) που συγκροτούν το ενωτικό προεδρείο όμως ο κ.Σαλάτας περιγράφει σκηνές κορυφαίας έντασης: «…Όχι μόνο δεν επείσθη , αλλά με απεκάλεσε «νούμερο και καραγκιόζη» . Μετά τη αντίδραση των λοιπών συναδέλφων για την συμπεριφορά του αυτή προς εμένα , διεκόπη βιαίως η συνεδρίαση του συμβουλίου, τρεις ώρες μετά από την έναρξή του. Οι υπόλοιποι συνάδελφοι, πλην της ομάδας του Σεβαστίδη, εμβρόντητοι παρέμειναν στον διάδρομο έξω από τα γραφεία της Ένωσης. Εγώ δε αποχώρησα αμέσως όντας βαθύτατα προβληματισμένος…» , αναφέρει ο κ.Σαλάτας.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡ. ΣΑΛΑΤΑ                     

ΤΕΛΙΚΑ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΘΑ ΛΑΜΨΕΙ

ΘΛΙΒΕΡΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΔΕ ΣΤΙΣ 20-12-2019

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι δημόσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ δικαστών εγκυμονούν κινδύνους ,  αναγκάζομαι όμως να προβώ σ΄αυτήν την δεύτερη επιστολή μου προς τους συναδέλφους πιστεύοντας ότι θα συντελέσει να σταματήσει αυτή η απίστευτη παραπληροφόρηση που εξακολουθεί να υφίσταται σε μικρότερο βέβαια βαθμό από πριν και διχάζει τους δικαστικούς   λειτουργούς  δημιουργώντας  μία εικόνα τελείως διαφορετική από την πραγματική .

Θα αναφερθώ σε τέσσερα θέματα: Τα πρώτα τρία  αφορούν  τον πρόσφατο νόμο περί ανακατανομής των θέσεων προέδρων εφετών – εφετών και το τέταρτο αφορά το θλιβερό συμβούλιο της Ένωσής μας στις 20-12-2019.

Ως προς το πρώτο θέμα .

Σας παραθέτω το έγγραφο που συνέταξε ο πρόεδρος της Ένωσης Χρ. Σεβαστίδης  , το οποίο ,αφού το ανέγνωσε παρόντων και των 15 μελών του ΔΣ , το ενεχείρισε εν συνεχεία στον Υπουργό και Υφυπουργό δικαιοσύνης , όταν τους επισκεφθήκαμε στις 30-7-2019 επί τη αναλήψει των καθηκόντων τους «

ΕΝΩΣΗ

ΔΙΚΑΣΤΩΝ & ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ) ΚΤΙΡΙΟ 6-ΓΡΑΦΕΙΟ 210 ΤΗΛ: 210 88 27 380- ΦΑΧ 210 88 41 529

 Τ. 101.71

e-mail [email protected]

Αθήνα, 30-7-2019

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

  1. Αύξηση των οργανικών θέσεων Δικαστών και Εισαγγελέων με έγκριση της πρόσφατης ΠΝΠ (ΦΕΚ Α’ 106/2019) ή με νέο νομοθέτημα στον ίδιο τουλάχιστον αριθμό με αυτόν που προβλέπει η ΠΝΠ.
  2. Τροποποιήσεις στο νέο ΠΚ και ΚΠΔ λαμβάνοντας υπόψη τις λεπτομερείς προτάσεις του ΔΣ της Ένωσης.
  3. Κατάργηση του ν. 4512/2018 για την ιδιωτική διαμεσολάβηση, ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός με την ΟλΑΠ 34/2018 Θεσμοθέτηση της δικαστικής μεσολάβησης, σύμφωνα με το προτεινόμενο από την Ένωσή μας σχέδιο.
  4. Άμεση κάλυψη των κενών θέσεων των Ειρηνοδικών από τον ισχύοντα πίνακα.
  5. Προώθηση του αιτήματος ίδρυσης κατεύθυνσης Ειρηνοδικών στην Εθνική Σχολή Δικαστών.
  6. Άμεση ενσωμάτωση των μισθολογικών ωριμάνσεων και των χρονοεπιδομάτων και για το τρέχον έτος (από τον Ιανουάριο του 2019) και καταβολή των οφειλομένων για την περίοδο 2017-2018 όπως αμετάκλητα έκρινε η υπ’ αριθμό 209/2018 απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου (Μισθοδικείου).
  7. Εξέταση της δυνατότητας αύξησης του αριθμού των Προέδρων Εφετών σε αριθμό που αντιστοιχεί στους προεδρεύοντες εφέτες των εφετείων Αθηνών , Θεσσαλονίκης και Πειραιά .
  8. Ελεύθερη πρόσβαση στην ΤΝΠ«ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ» του Δ.Σ.Α. για τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς.
  9. Καθορισμός αμοιβής για τους δικαστικούς λειτουργούς που συμμετέχουν σε Πειθαρχικά Συμβούλια υπαλλήλων, όπως προβλέπονταν το 2013.»

Όπως βλέπετε έχουμε εννέα αιτήματα και ο τίτλος του εγγράφου είναι «Επείγοντα θέματα που αφορούν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης» . Το πρώτο θέμα αφορά την αύξηση των οργανικών θέσεων που προέβλεπε η ΠΝΠ , 65 δικαστών και 20 εισαγγελέων . Το τέταρτο θέμα αφορά την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων των ειρηνοδικών από τον ισχύοντα πίνακα και το έβδομο θέμα αφορά την εξέταση της δυνατότητας αύξησης των προέδρων εφετών σε αριθμό που αντιστοιχεί στους προεδρεύοντες εφέτες των εφετείων Αθηνών , Θεσσαλονίκης και Πειραιά , χωρίς να αναφέρει με αντίστοιχη μείωση των εφετών .Το αιτούμενο λοιπόν αυτό μέτρο ή θα είναι χωρίς αντίστοιχη μείωση των εφετών , άρα αύξηση οργανικών θέσεων , όπως προσφάτως ισχυρίζεται ο Πρόεδρος ή θα είναι με αντίστοιχη μείωση των εφετών , όπως ισχυρίζεται η ομάδα η δική μου και του κ. Λυμπερόπουλου . Κάτι άλλο δεν μπορεί να είναι.

α) εάν αφορούσε αύξηση των οργανικών θέσεων δεν θα ήταν το έβδομο αίτημα , αλλά θα συμπεριλαμβανόταν στο πρώτο αίτημα που αφορά αποκλειστικά αυξήσεις οργανικών θέσεων .

β) κατά το έγγραφο η αύξηση του αριθμού των προέδρων εφετών πρέπει να αντιστοιχεί στους προεδρεύοντες εφέτες των εφετείων Αθηνών , Θεσσαλονίκης Πειραιώς , που εν προκειμένω είναι 66 , 13 και 7 αντίστοιχα . Άρα ζητά , όπως ισχυρίζεται οψίμως , αύξηση οργανικών θέσεων προέδρων εφετών  κατά 86.

γ) για ποιό λόγο αυτή η αύξηση των 86 οργανικών θέσεων των προέδρων εφετών να αφορά αποκλειστικά τα εφετεία Αθηνών , Θεσσαλονίκης και Πειραιά ;

δ) τα υπόλοιπα εφετεία δεν έχουν σχετικές ανάγκες ;

ε) υπό ποία ιδιότητα εμείς ως Ένωση υποδεικνύομε σε ποια εφετεία θα γίνει αύξηση των οργανικών θέσεων των Προέδρων εφετών , ορίζοντας μάλιστα και τον ακριβή αριθμό αυτών (66,13,7 )

στ) το ίδιο πράξαμε και στο υπ΄αριθμόν ένα αίτημα ,όπου εκεί πράγματι ζητάμε αύξηση οργανικών θέσεων ;

ζ) μήπως δεν εννοεί ο πρόεδρος αύξηση οργανικών θέσεων ,αλλά ανακατανομή προέδρων εφετών – εφετών , που η ομάδα μας από το 2015 το υποστήριζε  δημοσίως και το έχουμε συμπεριλάβει ,ως αίτημα προς την πολιτεία, στα προεκλογικά μας φυλλάδια ,που εκδώσαμε σε 10.000 αντίτυπα , επ΄αφορμή των αρχαιρεσιών της ένωσής μας το 2016 , αλλά και το 2018;

η) μήπως δεν είναι αλήθεια ότι το 2018 οι ομάδες που συγκροτούσαν το ενωτικό προεδρείο ( Χρ Σεβαστίδη , Π. Λυμπερόπουλου , Ν . Σαλάτα ) στην ουσία κατέβηκαν ως μία ομάδα και έτσι η κάθε μία γνώριζε τους στόχους των άλλων ομάδων ;

θ) ο κ. Χρ Σεβαστίδης αγνοούσε το δικό μας αίτημα περί ανακατανομής των θέσεων ;

ι) τι φοβερή λοιπόν σύμπτωση . Εμείς, όπως και ο κ. Σεβαστίδης ,να επιδιώκουμε αύξηση οργανικών θέσεων προέδρων εφετών σε αριθμό που να αντιστοιχεί στους προεδρεύοντες εφέτες στα εφετεία Αθηνών , Θεσσαλονίκης και Πειραιώς και τι ασυνεννοησία επί  τέσσερα χρόνια και πλέον εμείς σε ιδιωτικές συζητήσεις , αλλά και δημοσίως να υποστηρίζομε με αντίστοιχη μείωση των εφετών και ο κ. Σεβαστίδης να υποστηρίζει ότι εννοούσε χωρίς μείωση των εφετών  , άρα αύξηση οργανικών θέσεων . Με τον κ. Σεβαστίδη , υπό τις ιδιότητές μας συντάξαμε και υπογράψαμε τουλάχιστον εκατόν πενήντα ανακοινώσεις και σε δύσκολες μάλιστα εποχές , χωρίς καμία παρανόηση , γιατί τώρα προέκυψε η συγκεκριμένη;

ια) και το κυριότερο , τι θέλει να μας πει ο κ. Σεβαστίδης , ότι με το έγγραφο αυτό που ενεχείρισε στον κ.Υπουργό του ζητήσαμε και μάλιστα επειγόντως να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις των δικαστών κατά 151 ( 86+65 από την ΠΝΠ) και μάλιστα αύξηση των προέδρων εφετών κατά 96!!!( 86 +10 από την ΠΝΠ ) ,δηλαδή μετά την αποχώρηση , λόγω ηλικίας άλλων 35 δικαστών , συνολικά αιτηθήκαμε  πρόσληψη 186 δικαστών  ; Θα ήθελα εδώ να σας ενημερώσω ότι ο συνολικός αριθμός όλων των δικαστών της Χώρας , πλην των εισαγγελέων και των ειρηνοδικών , όπου  θα καλυφθούν οι κενές οργανικές  θέσεις από τον ισχύοντα πίνακα ,  είναι 1.791 . Δηλαδή εμείς ζητήσαμε αύξηση , μαζί με τους 35 , που θα αποχωρήσουν , λόγω συνταξιοδότησης ,το 1/10 όλου του δικαστικού σώματος και μάλιστα επειγόντως ; ποιά σχολή δικαστών μπορεί να εκπαιδεύσει τόσους δικαστές ; Αυτές οι προαγωγές δεν θα δημιουργούσαν πολλές κενές θέσεις πρωτοδικών  στα πρωτοδικεία , μέχρι να καλύπτονταν σε 3 με 4 χρόνια ; Πότε άλλοτε κατά το παρελθόν έχει ζητηθεί αύξηση δικαστών και εισαγγελέων κατά 171 ( 86 προέδρων εφετών +85 ΠΝΠ ) ; πόσες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως θα κόστιζαν αυτές οι καινούργιες οργανικές θέσεις  και αν τούτο είναι εφικτό κατά την περίοδο αυτή ;

Κύριοι συνάδελφοι δε νομίζω ότι καταλείπεται  σε οποιοδήποτε συνάδελφο καμία αμφιβολία ότι το ως άνω έγγραφο , που συνέταξε , ανέγνωσε και ενεχείρισε στον κ. Υπουργό ο κ. Χρ. Σεβαστίδης , όσον αφορά το έβδομο αίτημα αφορούσε την αύξηση των οργανικών θέσεων Προέδρων Εφετών με αντίστοιχη μείωση των εφετών .

Τώρα γιατί η καθ΄ολοκληρία αποδοχή του αιτήματος αυτού από τον κύριο Υπουργό , συγκλόνισε τον κ. Χρ. Σεβαστίδη ,που το αιτήθηκε ,ως πρόεδρος της Ένωσης ,σε τέτοιο βαθμό μάλιστα , που να διαρρηγνύει τα ιμάτιά του , γιατί δεν έκανε ο κ. Υπουργός διαβούλευση μαζί του !!! , ότι τάχα θα διαλυθούν τα εφετεία της Χώρας και πολλά άλλα ακατανόητα με αποκορύφωμα να ζητά την σύγκληση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για να αποφανθεί περί της συνταγματικότητας  του σχετικού ψηφισθέντος άρθρου , το οποίο , όπως σας προανέφερα συνέταξε ο ίδιος και ενεχείρισε στον κ. Υπουργό , είναι τουλάχιστον  άξιο απορίας . Όσο δε με αφορά  θα περιοριστώ στον χαρακτηρισμό , ότι τα παραπάνω αποτελούν αυταπόδεικτες κραυγαλέες αντιφατικότητες , καθόσον τιμώ τον θεσμικό ρόλο του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και την ιδιότητά του ως δικαστή  με ό,τι αυτό συνεπάγεται  και ως εκ τούτου  δεν θα επεκταθώ περαιτέρω επί του θέματος .

Για να είμαι όμως απόλυτα ειλικρινής , θα ήθελα να διευκρινίσω ότι την πλήρη και εις βάθος γνώση της ανακατανομής των οργανικών θέσεων των προέδρων εφετών με αντίστοιχη μείωση των εφετών , που προωθεί την εξέλιξη των δικαστών στον βαθμό του προέδρου εφετών κατά τρία χρόνια νωρίτερα , χωρίς καμία παρενέργεια, που είχε ο Πρόεδρος της Ένωσης και συνακόλουθα και η ομάδα του , δεν την είχαν οι υπόλοιποι συνάδελφοι , που δεν ανήκουν στο προεδρείο, για λόγους πρακτικούς, ουσιαστικούς και ευνόητους και ως εκ τούτου η ευθύνη τους είναι προφανώς μικρότερη ,ως προς τις ανακρίβειες που υποστηρίζουν σχετικά με την ανακατανομή  .

Το δεύτερο θέμα αφορά το κατά πόσο ο νόμος αυτός είναι επ΄ωφελεία των δικαστών ή όχι . Στην από 2-12-2019 επιστολή μου εκτενώς αναφέρω ότι ουδεμία εργασιακή μεταβολή θα επέλθει στους υπηρετούντες εφέτες Αθηνών , Θεσσαλονίκης , Πειραιώς με αυτή την ανακατανομή , καθόσον οι προεδρεύοντες αυτοί εφέτες των ποινικών συνθέσεων είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας και δεν χρεώνονται πολιτικές υποθέσεις , δεν μετέχουν , ως σύνεδροι , σε ποινικά δικαστήρια ούτε μετέχουν στα δικαστικά συμβούλια . Δηλαδή είτε κατέχουν τον βαθμό του προέδρου εφετών ή είναι προεδρεύοντες εφέτες , δεν έχει καμία επίδραση για τους υπόλοιπους εφέτες , οι οποίοι θα κάνουν ό, τι εργασία έκαναν και  πριν την ανακατανομή , ήτοι θα χρεώνονται όσες υποθέσεις χρεώνονταν και πριν και θα συμμετέχουν με την ίδια συχνότητα ,ως σύνεδροι, σε συνθέσεις ποινικών δικαστηρίων , όπως και πριν . Νομίζω ότι εκ περισσού αναφέρω ότι για τα υπόλοιπα εφετεία της Χώρας το μέτρο αυτό , όσον αφορά τα εργασιακά , είναι παντελώς αδιάφορο .

Η ανακατανομή αυτή των θέσεων δεν επηρεάζει κατ΄ουδένα τρόπο δυσμενώς  τις προαγωγές . Για το 2020 από εφέτες θα προαχθούν σε προέδρους εφετών 33 δικαστές , από προέδρους πρωτοδικών σε εφέτες 34 δικαστές , το ίδιο και από πρωτοδίκες σε προέδρους πρωτοδικών . Για το 2021 θα προαχθούν από εφέτες σε προέδρους εφετών 41 , από προέδρους πρωτοδικών σε εφέτες 42 , το ίδιο και από πρωτοδίκες σε προέδρους πρωτοδικών .Για το 2022 θα  προαχθούν από εφέτες σε προέδρους εφετών 44 , από προέδρους πρωτοδικών σε εφέτες 45 , το ίδιο και από πρωτοδίκες σε προέδρους πρωτοδικών.

Εδώ λοιπόν παρατηρούμε μία ελαφρά μείωση προαγωγών το 2020 σε σχέση με το 2021 και μία αύξηση των προαγωγών το 2022 . Τούτο συμβαίνει διότι στους  συνολικά 119 προαχθέντες του 2020 θα προαχθούν και 6 εφέτες , που εάν δεν υπήρχε ο νέος αυτός νόμος θα συνταξιοδοτούντο το 2020. Αυτοί οι 6 εφέτες θα παραμείνουν 2 χρόνια εν ενεργεία , θα συνταξιοδοτηθούν το 2022 , γιαυτό και το 2022 έχουμε αυξημένες προαγωγές .Το ως άνω γεγονός μπορεί να τεκμηριώσει την άποψη , ευτυχώς  ελαχίστων δικαστών, ότι το μέτρο αυτό παρακωλύει την ομαλή και απρόσκοπτη εξέλιξη των δικαστών του πρώτου βαθμού στον δεύτερο, που όπως προελέχθη  και αυτοί οι δικαστές , όταν έλθει η σειρά τους, θα κριθούν για πρόεδροι εφετών τρία χρόνια νωρίτερα;

Θα υπήρχε πρόβλημα προαγωγών από τον πρώτο βαθμό στον δεύτερο , εάν οι δικαστές του δευτέρου βαθμού ( πρόεδροι εφετών και εφέτες ) συνολικά θα ήταν λιγότεροι . Όμως εν προκειμένω και μετά την ανακατανομή οι δικαστές του δευτέρου βαθμού , πρόεδροι εφετών και εφέτες , είναι τόσοι σε αριθμό, όσοι ήταν και πριν την νομοθετική αλλαγή , ήτοι 575 και ως εκ τούτου δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα.

Θα πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό ότι ουδείς εφέτης από τα εφετεία Αθηνών , Θεσσαλονίκης και ενδεχομένως και Πειραιώς , εκ της καταργήσεως αυτών των 86 θέσεων των εφετών , χωρίς την θέλησή του θα μετακινηθεί από όποιο από τα παραπάνω εφετεία , υπηρετεί  . Για τους εφέτες των υπολοίπων εφετείων δεν γεννάται βεβαίως κανένας λόγος .

α) θα ξεκινήσω από τους υπηρετούντες εφέτες στο εφετείο Θεσσαλονίκης .Σε αυτό μειώνονται οι οργανικές θέσεις εφετών κατά 13 με αντίστοιχη αύξηση των Προέδρων εφετών . Επομένως μια πρώτη σκέψη είναι και τι θα γίνει ; θα υπάρξουν πλεονάζοντες εφέτες κατά 13; Που πρέπει να μετακινηθούν παρά την θέλησή τους ; ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΟΧΙ .Και τούτο διότι : θα προαχθούν συνολικά 119 εφέτες σε προέδρους εφετών , ήτοι 86 με την ανακατανομή και 33 λόγω συνταξιοδότησης των συναδέλφων. Μέσα σε αυτούς τους 119 εφέτες που θα προαχθούν σε προέδρους εφετών , οι 32 υπηρετούν στην Θεσσαλονίκη . Επομένως στην Θεσσαλονίκη δεν θα υπάρχουν πλεονάζοντες εφέτες που θα πρέπει να μετακινηθούν παρά την θέλησή τους , αλλά 19 κενές θέσεις ( καταργούνται 13 θέσεις εφετών , προάγονται 32 εφέτες ) .

β) Στην Αθήνα με το ίδιο ως άνω σκεπτικό θα προαχθούν 60 εφέτες σε προέδρους εφετών , ενώ μειώνονται οι οργανικές θέσεις εφετών κατά 66 . Κατ΄αρχήν φαίνεται ότι θα πλεονάζουν 6 εφέτες που θα πρέπει να μετακινηθούν χωρίς την θέλησή τους . Τούτο όμως δεν θα συμβεί , καθόσον 16 Θεσσαλονικείς (  σύμφωνα με τα στοιχεία που πήρα από το εφετείο Αθηνών ) , υπηρετούν στην Αθήνα , οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν στην Θεσσαλονίκη . Εξ αυτών , εάν όχι όλοι τουλάχιστον οι 10 θα επιστρέψουν στην Θεσσαλονίκη . Επομένως και στην Αθήνα θα έχουμε τουλάχιστον 4 κενές θέσεις , εξ αυτού του λόγου .

γ) Στον Πειραιά με το ίδιο ως άνω σκεπτικό , θα προαχθούν 4 εφέτες σε προέδρους εφετών , θα μειωθούν όμως οι θέσεις εφετών κατά 7 . Επομένως θα υπάρχει κατ΄αρχήν πλεόνασμα 3 εφετών . Δεν θα πρέπει όμως να μας διαφύγει ότι από τα ελκυστικά εφετεία , εκείνα δηλαδή που πολλοί συνάδελφοι επιθυμούν να υπηρετήσουν , αλλά δεν υπάρχουν κενές θέσεις , θα δημιουργηθούν τέτοιες , λόγω προαγωγής 15 εφετών  σε προέδρους  εφετών με την ανακατανομή  , που ενδεχομένως κάποιος ,που υπηρετεί στον Πειραιά οικειοθελώς να μετακινηθεί εκεί. Επίσης υπάρχει περίπτωση με την αύξηση των οργανικών θέσεων , που υποσχέθηκε ο κ. Υπουργός ότι σύντομα θα αναγγείλει , να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις των εφετών στον Πειραιά και έτσι να μη μετακινηθεί κάποιος συνάδελφος . Και αν τίποτα από όλα αυτά δεν συμβεί θα υπάρχει δυνατότητα να μετατεθούν στην Αθήνα για ελάχιστο χρονικό διάστημα, αφού θα υπάρχουν αρκετές κενές θέσεις εφετών, κατά την εκτίμησή μου  τουλάχιστον 15 .

Είναι γεγονός ότι με την προαγωγή του εφέτη σε πρόεδρο εφετών, είναι ενδεχόμενο κάποιος συνάδελφος  να μετατεθεί , όπως σχεδόν συμβαίνει σε κάθε προαγωγή  . Δεν νομίζω ότι η προαγωγή αυτή , με ό,τι ενδεχομένως συνεπάγεται , που ως προελέχθη, θα έλθει τρία χρόνια νωρίτερα , πρέπει να χρεωθεί στα αρνητικά του νέου νομοθετήματος .

Θα ήθελα εδώ να υπενθυμίσω στους παλιότερους συναδέλφους και να ενημερώσω όσους από τους νεότερους δεν το γνωρίζουν , ότι το 1997 διπλασιάστηκαν οι θέσεις των προέδρων πρωτοδικών από 150 σε 300 , με αντίστοιχη μείωση των πρωτοδικών . Το παραπάνω κρίθηκε αναγκαίο ομόφωνα από το συμβούλιο της ΕΔΕ, καθόσον συντόμευσε την απόκτηση του βαθμού του προέδρου πρωτοδικών κατά 4 έτη . Η ως άνω  νομοθέτηση ομοιάζει , με την πρόσφατη νομοθέτηση της αύξησης των θέσεων των προέδρων εφετών με αντίστοιχη μείωση των εφετών, αλλά δεν είναι ίδια, διότι έχει μία σημαντική διαφορά. Οι πρωτοδίκες  προήγοντο στον βαθμό του προέδρου πρωτοδικών , αλλά για τα πρώτα 3 έτη ασκούσαν καθήκοντα πρωτοδίκη . Υπήρξαν δε περιπτώσεις , κυρίως σε επαρχιακά πρωτοδικεία , όπου το μέτρο αυτό λειτούργησε , εν τοις πράγμασι , εις βάρος των πρωτοδικών .Ουδείς όμως διανοήθηκε από ολόκληρο το δικαστικό σώμα να αμφισβητήσει την χρησιμότητα και την αναγκαιότητα του μέτρου αυτού , λόγω μιας ελάχιστης παρενέργειας. Οι προεδρεύοντες στα ποινικά δικαστήρια εφέτες αντίθετα , ενώ στην ουσία ασκούν καθήκοντα προέδρων εφετών , είναι καθηλωμένοι στο βαθμό του εφέτη επί πολλά έτη, ενώ με την νέα ρύθμιση της αύξησης των θέσεων κατά 86 , το 2021 θα γίνουν πρόεδροι εφετών αυτοί ,που προήχθησαν στον βαθμό του εφέτη το 2011 , δηλαδή μετά από 10 χρόνια .Χωρίς τη νέα ρύθμιση θα απαιτούνταν 13 έτη.

Είναι γεγονός ότι με τη ρύθμιση αυτή η αναλογία προέδρων εφετών – εφετών από ένα προς τέσσερα διαμορφώθηκε από ένα προς δύο . Αυτό όμως δεν έχει καμία επίδραση και δεν επιφέρει καμία επιβάρυνση στους εφέτες , διότι , όπως προελέχθη , αυτοί οι 86 προεδρεύοντες εφέτες ασχολούντο κατ΄ αποκλειστικότητα με ποινικές υποθέσεις και επομένως η προαγωγή τους αυτή , δεν επηρεάζει τις εργασιακές συνθήκες των λοιπών εφετών . Αντίθετα τους δίνει ελπίδα , ότι αντί να κριθούν για προαγωγή στα 13 – 14 χρόνια , όπως ίσχυε , θα κριθούν στα 10 χρόνια. Νομίζω ότι εδώ δεν είναι άσκοπο να αναφέρω ότι αυτή η αύξηση των προέδρων εφετών θα επιφέρει μία αντιστοίχιση με την εξέλιξη των εισαγγελέων , όπως επίσης δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι στα άλλα δικαστήρια της Χώρας , ήτοι Συμβούλιο της Επικρατείας και Ελεγκτικό Συνέδριο , δικαστές με 31 χρόνια υπηρεσίας είναι σύμβουλοι ή αντιπρόεδροι , όπως η κ. Θεοτοκάτου , η οποία , ύστερα από λίγο χρόνο , έγινε Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου για 4 χρόνια , συνταξιοδοτηθείσα προόρως , λόγω της κειμένης νομοθεσίας . Εμείς με την τελευταία αυτή νομοθέτηση κρινόμεθα , όπως προελέχθη , για πρόεδροι εφετών στα 31 χρόνια υπηρεσίας και όχι στα 34 παραμένοντας , συγκρινόμενοι με τα προαναφερόμενα δικαστήρια , στον βαθμό του παρέδρου .

Το τρίτο θέμα αφορά το κατά πόσο η διάταξη αυτή είναι φωτογραφική και αφορά εμένα . Κατ΄αρχήν μία φωτογραφική διάταξη αφορά έναν και όχι , όπως εν προκειμένω , όλους τους δικαστές από το βαθμό του εφέτη και κάτω , άλλους άμεσα και άλλους αργότερα , καθότι θα γίνουν πρόεδροι εφετών 3 χρόνια νωρίτερα από ότι θα εγίνοντο , εάν δεν υπήρχε ο νέος αυτός νόμος . Τι φωτογραφική διάταξη είναι αυτή , όταν εγώ και η ομάδα μου από το 2015 δημόσια το έχουμε ως αίτημα από την πολιτεία και το είχαμε συμπεριλάβει , όπως σας προανέφερα , στα προεκλογικά μας φυλλάδια , που αφορούσαν τις αρχαιρεσίες του 2016 και 2018 , που ανήλθαν σε 10.000 περίπου αντίτυπα ;

Εμείς κύριοι συνάδελφοι , όπως θα διαβάσατε και στην από 2-12-2019 επιστολή μου , κάναμε προσπάθειες υλοποίησης του μέτρου αυτού , φανερές , όχι κρυφές , πάντα βέβαια εν γνώσει και για λογαριασμό του προεδρείου της ένωσής μας . Ελέχθη , ως μομφή στο πρόσωπό μου , γιατί δραστηριοποιήθηκα μόνο εγώ για την υλοποίηση αυτού του μέτρου . Έτσι συνέβαινε με το προεδρείο , η κ. Ερμίδου ασχολείτο με θέματα ειρηνοδικών και με τα οικόπεδα στις Ροβιές , ο κ. Βεργώνης κυρίως  με θέματα που αφορούν τους εισαγγελείς , ο κ. Φούκας ασχολείτο με την σύνταξη των αγωγών και με θέματα οικονομικής φύσεως , εγώ και ο κ. Λυμπερόπουλος επιληφθήκαμε την καταβολή αναδρομικών σε συναντήσεις με τον κ. Χουλιαράκη , ο πρόεδρος ασχολείτο με τις εκδόσεις των ΠΟΛ αρμοδιότητας του κ. Πιτσιλή, άλλοι συνάδελφοι ήταν στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές , ο κ. Λυμπερόπουλος και η κ. Πάπαρη είχαν κάνει μελέτη για την διαμεσολάβηση κλπ. Επομένως εγώ και η ομάδα μου θέλουμε να πιστωθούμε αυτό το μέτρο , που μόνο θετικά αποτελέσματα έχει για τους δικαστές .

                                                ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ

1)            Η αύξηση των οργανικών θέσεων των προέδρων εφετών με αντίστοιχη μείωση των εφετών , ήταν επιθυμία , τουλάχιστον του προεδρείου της Ένωσής μας , την οποία αιτηθήκαμε δια του προέδρου μας κ. Χρ. Σεβαστίδη , από τον κ. Υπουργό δικαιοσύνης στην πρώτης μας συνάντηση στις 30-7-2019 .

2)            Με την αύξηση αυτή όλοι οι δικαστές της Χώρας από το βαθμό του εφέτη και κάτω , όταν έλθει η ώρα , θα κριθούν κατά τρία χρόνια νωρίτερα για την θέση του προέδρου εφετών .

3)            Δεν αυξάνεται ,ούτε κατ΄ ελάχιστον, η εργασία των εφετών , που υπηρετούν στα εφετεία Αθηνών , Θεσσαλονίκης και Πειραιώς , ούτε βεβαίως και στα υπόλοιπα , καθόσον οι προεδρεύοντες αυτοί εφέτες είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας , δηλαδή προεδρεύουν σε ποινικές υποθέσεις και δεν συμμετέχουν στις εργασίες των λοιπών εφετών , ήτοι στις πολιτικές υποθέσεις , είτε ως σύνεδροι σε ποινικές συνθέσεις είτε σε συνθέσεις συμβουλίων προς έκδοση βουλευμάτων .

4)            Δεν επηρεάζονται δυσμενώς οι προαγωγές του πρώτου βαθμού στον δεύτερο , όπως εκτενώς έχω αναφερθεί ανωτέρω .

5)            Από τις απολεσθείσες αυτές θέσεις των εφετών κατά 86 , δεν μετατίθεται κανείς εφέτης από τα εφετεία Αθηνών , Θεσσαλονίκης και Πειραιώς , που ήδη υπηρετεί και ούτε βεβαίως και από τα υπόλοιπα εφετεία , χωρίς την θέλησή του , όπως εκτενώς έχω αναφερθεί ανωτέρω .

6)            Είναι φωτογραφική μία διάταξη , η οποία δεν αφορά έναν δικαστή , αλλά όλους από το βαθμό του εφέτη και κάτω, όταν μάλιστα η συνδικαλιστική μου ομάδα το υποστηρίζει από το 2015 ,  εγγράφως δε και δημοσίως από το 2016 και τελικά η πολιτεία ανταποκρίθηκε τώρα , αποδεχόμενη το μέτρο αυτό , που το αιτήθηκε η Ένωσή μας δια του προέδρου της κ. Χρ. Σεβαστίδη  στον κ. Υπουργό δικαιοσύνης ;

Ας σταματήσει επιτέλους αυτός ο βομβαρδισμός της παραπληροφόρησης , ο οποίος εκπορεύεται από μέλη της ΔΣ της Ένωσής μας , με σημαιοφόρο δυστυχώς τον πρόεδρό της .

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι επί του θέματος της ανακατανομής των θέσεων δεν μπορώ να σας γράψω κάτι περισσότερο . Δεν γνωρίζω κατά πόσο σας έπεισα για την αναγκαιότητα του μέτρου αυτού και για το ότι όλοι οι δικαστές από το βαθμό του εφέτη και κάτω είναι ωφελημένοι και ότι ουδείς βλάπτεται . Στο βαθμό που δεν κατόρθωσα να σας πείσω για την ορθότητα του μέτρου αυτού συγχωρέστε με , δεν διαθέτω άλλες ικανότητες . Όμως εμπιστευτείτε μας και μην ταλαιπωρείτε χωρίς λόγο την ψυχή σας , διότι η υλοποίηση του μέτρου αυτού είμαι σίγουρος ότι θα άρει οποιαδήποτε ενδεχομένως αμφιβολία διατηρείτε ως προς την χρησιμότητα και ωφελιμότητα αυτού . Επίσης  θα επιθυμούσα να κάνετε και μία ανασκόπηση στην συνδικαλιστική μου διαδρομή , καθότι πιστεύω ότι θα σας βοηθήσει να έχετε μία ποιο αντικειμενική άποψη γενικά . Θα ήθελα να φέρετε πάλι στην μνήμη σας ποια στάση κράτησα στην περίοδο  Κεδίκογλου – Σανιδά , που και τότε ταρακουνήθηκε για τα καλά η δικαιοσύνη , για ποιο λόγο παραιτήθηκα πέντε μήνες μετά την εκλογή μου από  πρώτος αντιπρόεδρος , με πρόεδρο την κ. Θάνου , αλλά και από απλό μέλος της Ένωσής μας το 2012 και ποια ήταν η συμβολή μου στην συγκρότηση τον Μάΐο του 2016 αυτού του ενωτικού προεδρείου , που τόσο αγαπήθηκε από τους συναδέλφους , ανεξαρτήτως της κατάληξής του , που τότε φάνταζε ως αναγκαιότητα , τουλάχιστον στα δικά μου τα μάτια .

Τώρα ως προς το τέταρτο θέμα και τελευταίο

Όπως γνωρίζετε , εδώ και ένα μήνα περίπου έχει ξεκινήσει μία αντιπαράθεση περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο μεταξύ του Χρ. Σεβαστίδη και Δ. Βερβεσό , πρόεδρο της συντονιστικής των δικηγόρων . Η αιτία , ένα έγγραφο της ΓΣΕΕ από το οποίο προκύπτει ότι τα συνδικαλιστικά σωματεία , θα προτιμούσαν τις εκλογές τους να τις διεξάγουν δικαστές , όπως ίσχυε πριν 3 χρόνια και όχι οι δικηγόροι , οι οποίοι κατ΄αυτήν ( ΓΣΕΕ) δεν παρέχουν  τα εχέγγυα των δικαστών . Εμείς πιστεύουμε ότι δεν υπήρχε κανείς λόγος να αφαιρεθούν τα σωματεία από τους δικαστές και ότι αυτό έγινε επί Υπουργίας Κοντονή , ως «αντίποινο» για την μεροληπτική στάση που κρατούσε κατά την γνώμη του η Ένωση  σε διάφορα θέματα της επικαιρότητας , που αφορούσαν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης ,ως προς την κυβέρνηση .Από το σημείο όμως αυτό μέχρι , χωρίς να γνωρίζει κανένας την πρόθεση του προέδρου της ένωσης , η οποία  έγινε γνωστή το πρώτον στην Γ. Συνέλευσή μας ,  να μη στείλει πρόσκληση στον πρόεδρο του ΔΣΑ κ. Βερβεσό , όπως και σε κανένα δικηγορικό σύλλογο να συμμετάσχουν στο τυπικό μέρος της Γ.Συνέλευσης , υπάρχει μεγάλη απόσταση . Όλα τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ ξαφνιαστήκαμε και ανησυχήσαμε για το άσχημο αυτό κλίμα μεταξύ της Ένωσής μας και των δικηγόρων της Χώρας και γιαυτό , όπως είχαμε δικαίωμα , σύμφωνα με το καταστατικό μας , πέντε μέλη του ΔΣ , ήτοι Π Λυμπερόπουλος , Β. Πάπαρη , Ευσ. Βεργώνης ,Δ. Φούκας και εγώ  ζητήσαμε την σύγκληση εκτάκτου ΔΣ , πρώτον για να μας εξηγήσει ο πρόεδρος, πώς πήρε μόνος του αυτή την απαράδεκτη κατά την εκτίμησή μας πρωτοβουλία της  μη πρόσκλησης των δικηγόρων και δεύτερον εάν ήταν εφικτό να εκδώσουμε μία ανακοίνωση προς την κατεύθυνση  της εξομάλυνσης των σχέσεων για το καλό όλων μας και της δικαιοσύνης ειδικότερα . Συνεκλήθη πράγματι στις 20-12-2019 το έκτακτο αυτό ΔΣ , από το οποίο απουσίαζε δικαιολογημένα μόνο η κ. Πάπαρη . Δεν μπορέσαμε όμως να καταλήξουμε σε ένα ενιαίο κείμενο και γιαυτό ,όπως ενδεχομένως γνωρίζετε , υπήρξε πλειοψηφία εννέα συναδέλφων και μειοψηφία άλλων πέντε συναδέλφων . Η πλειοψηφούσα ομάδα , που είχε την άποψη της εξομάλυνσης των σχέσεων με τους δικηγόρους αποτελείτο από τους : Λυμπερόπουλο, Νάστα , Σαλάτα , Βεργώνη , Φούκα , Στενιώτη , Βουλγαρίδη , Κομπολίτη  και  Γκαρά. Η κ. Πάπαρη με σχετική της επιστολή ετάχθη υπέρ της πλειοψηφίας . Η άλλη μειοψηφούσα ομάδα είχε την γνώμη της συνέχισης της αντιπαράθεσης με τους δικηγόρους και η οποία αποτελείτο από τους : Χρ. Σεβαστίδη , Χαρ. Σεβαστίδη ,  Μποροδήμο , Μαυρίδη και Ερμίδου . Στη συνέχεια από όλους σχεδόν τους συμβούλους , πλην του Χαρ. Σεβαστίδη και Μποροδήμου , ζητήθηκαν εξηγήσεις από τον πρόεδρο για την πρωτοβουλία του αυτή να μην καλέσει τον πρόεδρο του ΔΣΑ στην Γενική μας Συνέλευση, γεγονός που συνέβη για πρώτη φορά από της ιδρύσεως της Ένωσής μας . Ήταν αδύνατον επί μία ώρα περίπου  , που διήρκησε η αντιπαράθεση αυτή να κατανοήσει ο πρόεδρος ότι δεν είχε αυτό το δικαίωμα και ότι σε κάθε περίπτωση  έπρεπε να τεθεί προς διαβούλευση στα μέλη του προεδρείου , αλλά και στα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου , καθότι μία τέτοια απόφαση ήταν πολύ σημαντική . Στο τέλος όταν πια διαπίστωσα ότι οι συνάδελφοι δεν μπορούσαν να τον πείσουν ότι η απόφασή του αυτή ήταν τουλάχιστον επιπόλαια , επενέβην εγώ , πιστεύοντας ότι θα τον έπειθα να καταλάβει το αυτονόητο , ώστε να μην επαναληφθεί στο μέλλον κάτι ανάλογο . Η πίστη μου αυτή εκπορεύτηκε από το γεγονός ότι είμαι το μεγαλύτερο στην ηλικία μέλος   στο ΔΣ , ο δεύτερος σε ιεραρχία μετά τον κ. Νάστα και το κυριότερο ότι ήμουν πρωταγωνιστής μαζί με τον κ. Π. Λυμπερόπουλο της επιλογής του Χριστόφορου Σεβαστίδη , ως προέδρου του ΔΣ το 2016 . Διαψεύστηκα όμως οικτρά . Όχι μόνο δεν επείσθη , αλλά με απεκάλεσε «νούμερο και καραγκιόζη» . Μετά τη αντίδραση των λοιπών συναδέλφων για την συμπεριφορά του αυτή προς εμένα , διεκόπη βιαίως η συνεδρίαση του συμβουλίου  , τρεις ώρες μετά από την έναρξή του . Οι υπόλοιποι συνάδελφοι , πλην της ομάδας του  Σεβαστίδη , εμβρόντητοι παρέμειναν στον διάδρομο έξω από τα γραφεία της Ένωσης . Εγώ δε αποχώρησα αμέσως όντας βαθύτατα προβληματισμένος ….

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως καταλαβαίνετε , δεν υφίσταται πια το ενωτικό προεδρείο . Το ΔΣ της Ένωσής μας εκπέμπει την περίοδο αυτή μεγάλη τοξικότητα . Οι ημέρες αυτές οι γιορτινές , τουλάχιστον για εμένα , θα είναι ημέρες περισυλλογής . Θα συνεννοηθώ με την ομάδα μου και στη συνέχεια με τον εναπομείναντα εταίρο του κατ΄ ευφημισμό πλέον  «ενωτικού προεδρείου» κ. Π. Λυμπερόπουλο . Βλέπετε ο άλλος εταίρος κ. Χρ Σεβαστίδης τράβηξε τον δικό του δρόμο  , μοναχικό ή με συνοδοιπόρους ,θα φανεί. Δεν μπορώ τώρα να γνωρίζω και έχοντας μάλιστα και την ιδιότητα του Γενικού γραμματέα ,εάν  θα είμαι ουσιαστικός και χρήσιμος σ΄αυτό το ΔΣ . Όταν μέσα στο μυαλό μου , αλλά και σ΄αυτό των συναδέλφων υποθέτω , καταλαγιάσουν όλα αυτά , θα πάρω τις αποφάσεις μου , με γνώμονα πάντοτε το καλό της δικαιοσύνης και των λειτουργών της . Κατά τα λοιπά σας εύχομαι ειρηνική και ευτυχισμένη  χρονιά .

 Αθήνα    27-12-2019

 Με τιμή

 Νικ. Χρ . Σαλάτας

 Γενικός Γραμματέας της ΕΔΕ»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ