Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Νικήτας Βελίας: Προτεραιότητα μας η αποκατάσταση του τρωθέντος κύρους της ΕνΔΕ και η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για τους Ειρηνοδίκες

Μαζί με τους συνυποψηφίους μου και μέλη της ομάδας μας και με την συνδρομή και άλλων αξιόλογων συναδέλφων καταρτίσαμε ένα πρόγραμμα, το οποίο δίνει λόγο και φωνή στον κλάδο των Ειρηνοδικών, του οποίου έχω την τιμή να είμαι μέλος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νικήτας Βελίας: Προτεραιότητα μας η αποκατάσταση του τρωθέντος κύρους της ΕνΔΕ και η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για τους Ειρηνοδίκες

H Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, διαχρονικά έχει επιδείξει αγώνες για ανεξάρτητη δικαιοσύνη και προστασία όλων των δημοκρατικών θεσμών. Προς τούτο η δημόσια εικόνα και ο δημόσιος λόγος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων πρέπει να συνάδει με την υψηλή αποστολή της. Οι τοποθετήσεις περί «προταγμάτων της κυρίαρχης τάξης», οι θεσμικές εκτροπές και παρεμβάσεις σε εκκρεμείς υποθέσεις με το πρόσχημα του ουμανισμού, το κομματικό πρόσημο σε πολλές εκδηλώσεις, που χαρακτήρισαν την διετία που διανύσαμε, πρέπει να μείνουν στο παρελθόν και τούτο διότι η συμβολή της Ένωσης στην διαφύλαξη του Κύρους της Δικαιοσύνης, της αρχής του Κράτους δικαίου και της δημοκρατικής αρχής είναι τεράστια.

Με βασικό στόχο την αποκατάσταση του τρωθέντος κύρους της Ένωσης αλλά και τη μέριμνα για τα θεσμικά και τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι μου, Δικαστές, κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους, κατέρχομαι στις αρχαιρεσίες της 8ης και 15ης Μαϊου 2022, ως υποψήφιος με την ομάδα της Εφέτη Μαργαρίτας Στενιώτη.

Μαζί με τους συνυποψηφίους μου και μέλη της ομάδας μας και με την συνδρομή και άλλων αξιόλογων συναδέλφων καταρτίσαμε ένα πρόγραμμα, το οποίο δίνει λόγο και φωνή στον κλάδο των Ειρηνοδικών, του οποίου έχω την τιμή να είμαι μέλος. Οι βασικοί άξονες του προγράμματος αυτού αφορούν σε:

– Κατάργηση της λήψης Ένορκων Βεβαιώσεων από Ειρηνοδίκες.

– Κατάργηση όλων των Ένορκων Βεβαιώσεων, οι οποίες προορίζονται για μη δικαστική χρήση και αντικατάστασή τους με Υπεύθυνες Δηλώσεις αλλά και συνολική κατάργηση των μη δικαιοδοτικών καθηκόντων, με τα οποία επιβαρύνονται οι Ειρηνοδίκες μέχρι σήμερα.

– Προτάσεις για τη νομοθετική οριοθέτηση των πολλαπλών καθηκόντων των Ειρηνοδικών, τη  συμμετοχή τους στις κατ’ οίκον έρευνες και σε συνθέσεις Τριμελών Πλημμελειοδικείων.

– Έναρξη ευρείας συζήτησης για την αναγκαιότητα παράστασης Δικαστικού Λειτουργού στις κατ’ οίκον έρευνες και αντικατάστασή της με χρήση δικαστικού εντάλματος σε επόμενη συνταγματική αναθεώρηση.

– Μισθολογική και βαθμολογική εξομοίωση των Ειρηνοδικών.

– Μη επαύξηση ή αναδιάρθρωση της ύλης των Ειρηνοδικείων, μέχρι την συζήτηση όλων των εκκρεμών αιτήσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και μέχρι να παρέλθει πενταετία από την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, ώστε να υπάρχουν σαφή στοιχεία για τον όγκο των υποθέσεων που χειρίζονται οι Ειρηνοδίκες.

Σε αυτές τις αρχαιρεσίες το ζητούμενο παραμένει, αν θα επιλέξουμε να ψηφίσουμε αυτούς που προσθέτουν περαιτέρω προβλήματα στα όσα στο παρελθόν με την στάση και τις παραλείψεις τους δημιούργησαν, αδιαφορώντας για την λύση τους ή θα επιλέξουμε αυτούς που επιδιώκουν να αλλάξουν σελίδα, να επιλύσουν τα προβλήματα, διότι είναι αξιόπιστοι και ειλικρινείς, έχοντας πρόγραμμα και σχέδιο για την Ένωσή μας και τη Δικαιοσύνη.

Αγαπητοί συνάδελφοι, με τις παραπάνω σκέψεις, θα ήθελα να σας ζητήσω να δώσετε καθαρή εντολή εκπροσώπησης στην ομάδα μας (Στενιώτη Μαργαρίτα, Εφέτη, Βελία Νικήτα, Ειρηνοδίκη, Βεργώνη Ευστάθιο, Εισαγγελέα Εφετών, Βουλγαρίδη Κωνσταντίνο, Εφέτη, Καραναστάση Βασίλη Πρωτοδίκη, Κώνστα Ελευθερία, Εφέτη, Μαυρίδη Χαράλαμπο, Εφέτη, Φούκα Δημήτριο, Πρόεδρο Πρωτοδικών) και να υπερψηφίσετε την πρωτοβουλία συνεργασίας, που αναλάβαμε για την αλλαγή και την επιστροφή στην θεσμική κανονικότητα.

*Επιστολή προς συναδέλφους του Νικήτα Βελία, Ειρηνοδίκη Αθηνών

*Ο Νικήτας Βελίας είναι Ειρηνοδίκης

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ