Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Νικόλαος Α. Μαυραγάνης: Πιστέψαμε ότι η καραντίνα έγινε για να σωθούν οι άνθρωποι, που τώρα… οδηγούνται σε αφανισμό από τη φτώχεια!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νικόλαος Α. Μαυραγάνης: Πιστέψαμε ότι η καραντίνα έγινε για να σωθούν οι άνθρωποι, που τώρα… οδηγούνται σε αφανισμό από τη φτώχεια!

Του Νικόλαου Α. Μαυραγάνη*

Οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν εξαιρετικά μέτρα. Αυτό διδάσκεται σε όλες τις επιστήμες (Οικονομίας, Νομικής, Φιλοσοφίας κ.λ.π) με βάση την Αρχή της Αναλογικότητας.

Ακόμη όμως και στην Ευρώπη, που παινεύεται, ότι διαθέτει υψηλό βιοτικό και προνοιακό επίπεδο, φαίνεται να λησμονούν την πιο πάνω σχεδόν αξιωματική Αρχή.

Ο Ο.Η.Ε στις αρχές Μαϊου 2020 ανακοίνωσε, πως εξ αιτίας της Καραντίνας αναμένεται 130 εκατομμύρια Συνάνθρωποί μας να χάσουν τη ζωή τους από τη φτώχεια και την πείνα !

Αρχικά οι περισσότεροι πιστέψαμε καλοπροαίρετα, πως όλα γίνονται για την προστασία των Ανθρώπων και της υγείας τους και τώρα έρχεται το Ηθικό Σοκ και η απογύμνωση του προσωπείου, καθώς οι ίδιοι Άνθρωποι οδηγούνται σε ΑΦΑΝΙΣΜΟ από τη ΦΤΩΧΕΙΑ, ειδικά στις πιο αδύναμες χώρες, όπως αυτές του Νότου, όπου ανήκει και η Ελλάδα !

Η Ε.Ε ίσως – ΕΑΝ εγκριθεί το λεγόμενο σχέδιο ανάκαμψης από τους “Ομόσταυλους” ….της κ. Μέρκελ, δηλαδή την Αυστρία, την Ολλανδία, την Φιλανδία και τη Σουηδία (Frugal 4) – ΘΑ…… στείλει χρήματα για ….”επενδύσεις” από το 2021 και μετά ……

Μάλιστα η Ελλάδα και οι λοιπές χώρες θα πρέπει να ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ περίπου έως το 50% των επιδοτήσεων (όπως διαφαίνεται έως στιγμής από το υπό έγκριση σχέδιο και επισημαίνεται από τον διαπρεπή Οικονομολόγο της Γερμανίας Holger Schmieding στο Research Note, που δημοσίευσε) με συμψηφισμό άλλων μελλοντικών επιδοτήσεων, ή με κατευθείαν καταβολές .

Όμως και ο τελευταίος σε γνώσεις απλών οικονομικών γνωρίζει, ότι μία Οικονομία , για να λειτουργήσει, χρειάζεται οπωσδήποτε ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΗ, δηλαδή καταναλωτές, δηλαδή ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. Αλλά τους Ανθρώπους φαίνεται, πως κάποιοι γραφειοκράτες των Βρυξελλών τους έχουν καταδικάσει σε ΑΦΑΝΙΣΜΟ και ΔΟΥΛΟΠΟΙΗΣΗ !

Τι έχει δώσει μέχρι στιγμής η Ε.Ε ;

ΔΑΝΕΙΑ με ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία φυσικά η Υπερχρεωμένη Ελλάδα οφείλει να ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ. Η μόνη κι αποκλειστική διευκόλυνση, που πράγματι πήραμε αφορά στο επιτόκιο δανεισμού, καθώς τα δάνεια αυτά έχουν επιτόκιο ίσως κάτω από 1%, ενώ εάν δανειζόμασταν κατευθείαν από τις Αγορές θα υφιστάμεθα ένα επιτόκιο περί το 2%.

Και πού πηγαίνουν τα χρήματα αυτά;

Έως 2 Δις σε ΔΑΝΕΙΣΜΟ επιχειρήσεων με ΕΠΙΤΟΚΙΟ έως 8% !!!

Όσοι ξέρουν λίγα πράγματα από επιχειρήσεις καταλαβαίνουν, ότι θα είναι εξαιρετικά δυσχερές οι επιχειρήσεις, που θα μπορέσουν να δανειοδοτηθούν (διότι οι περισσότερες αδυνατούν λόγω προηγούμενης υπερχρέωσης) να ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ τα χρήματα αυτά, καθώς θα έρθουν να προστεθούν στον ΗΔΗ ΥΨΗΛΟΤΑΤΟ προηγούμενο ΔΑΝΕΙΣΜΟ και μάλιστα με ληστρικό επιτόκιο 8%, όταν το μέσο επιτόκιο δανεισμού επιχειρήσεων στην Ε.Ε βρίσκεται περί το 2% και παρότι τα χρήματα αυτά οι Τράπεζες τα έλαβαν με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου και επιτόκιο ίσως κάτω του 1%.

Έτσι όμως σε ένα περιβάλλον, που υπάρχει ΑΦΑΙΜΑΞΗ των ανθρώπων και καταναλωτών, με τη ζήτηση να καταρρέει, ΚΑΤΑΔΥΝΑΣΤΕΥΟΝΤΑΙ και οι τελευταίοι υγιείς επιχειρηματίες !

Πάμε όμως τώρα να δούμε πού πάνε τα υπόλοιπα 2,5 Δις ευρώ των ΔΑΝΕΙΩΝ (πρόγραμμα SURE). Αυτά θα στηρίξουν – καταρχήν σωστά – τους εργαζομένους, ΑΛΛΑ με τρόπο, που ΞΕΚΙΝΑΕΙ το γνωστό ΣΠΙΡΑΛ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ του νέου γύρουν Μνημονίων, που έρχονται …. Διότι, ΑΝΤΙ να στηρίξει στο 100% το εισόδημα των εργαζομένων, που θα έχουν, πλέον, μειωμένο ωράριο απασχόλησης λόγω της ελαττωμένης ζήτησης, που ήδη περιγράψαμε, ΘΕΣΜΟΘΕΤΕΙ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ αυτού (και επακόλουθα της αγοραστικής δύναμης) κατά 20% σε πρώτο στάδιο… και έπεται συνέχεια ……

Αυτό αποτελεί τεράστιο πλήγμα στην εύθραυστη οικονομική ισορροπία, που είχε επιτευχθεί με πολύ κόπο όλων κατά τα προηγούμενα έτη.

Υπενθυμίζω, ότι η Μαύρη Πτώση της Κοινωνίας και της Οικονομίας ξεκίνησε το 2010 με μειώσεις 20% ! Τη συνέχεια τη θυμόμαστε όλοι μας πολύ καλά …..

Φαίνεται όμως, ότι οι Βρυξέλλες έχουν άλλη ιδέα για τους Ανθρώπους….

Πρέπει, δε, να τονισθεί, ότι η βοήθεια αυτή (SURE) έχει απολύτως περιορισμένη χρονική διάρκεια, ήτοι ΕΩΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ του 2020 μέχρι στιγμής !

Φίλες και φίλοι ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας.

Ο Κόσμος μας και ειδικότερα η Ευρώπη, έχει χάσει το Ηθικό της έρεισμα. Οφείλουμε να ξαναβάλουμε τον ΑΝΘΡΩΠΟ στο ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ !

Διότι ειλικρινά κινεί υποψίες η έκδοση Απόφασης του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, που έκρινε αντισυνταγματική την αγορά Ομολόγων από την ΕΚΤ κατά την περίοδο 2015-2018, που έγινε, ώστε να βοηθηθούν τα πιο αδύναμα Κράτη, ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ η ΕΚΤ είχε προανακοινώσει (δηλώσεις Λανγκάρντ), ότι προτίθεται να προβεί σε περαιτέρω αγορές έως του ποσού του 1,5 Τρις ευρώ.

Κάποιοι ιθύνοντες πλούσιων Χωρών ίσως πιστεύουν, ότι η Κρίση Ατομικών Ελευθεριών και Οικονομιών, που προκάλεσε η κατά τα φαινόμενα “Εργαστηριακή Πανδημία” αποτελεί γι’ αυτούς “ευκαιρία” υποδούλωσης των υπολοίπων !

Αναρωτιέται όμως κάποιος :

Σε ένα Κόσμο με περισσότερο Ανθρωπισμό Θα υπήρχε λύση ;

Φυσικά και ΝΑΙ. Την υπονόησε ο Μάριο Σεντένο (πρόεδρος eurogroup και του Μηχανισμού Σταθερότητας και Υπουργός Οικονομικών Πορτογαλίας), όσο και η Κριστίν Λανγκάρντ (πρόεδρος ΕΚΤ), λέγοντας ότι τα μέτρα αυτά δεν φθάνουν και ίσως πρέπει να υπάρξει και ΦΡΕΣΚΟ ΧΡΗΜΑ !

Πρέπει στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε, ότι κατά το ίδιο χρονικό διάστημα φαίνεται να έχουμε ανάγκη ένα άλλο σύστημα ρύθμισης των Χρεών ιδιωτών και επιχειρήσεων και αυτό θα χρειασθεί χρήματα, ώστε να προστατευθούν οι Άνθρωποι και οι Επιχειρήσεις τους, αλλά παράλληλα να μην καταρρέυσει και το υπάρχον τραπεζικό σύστημα. Η ιδέα για τη σύσταση μίας BAD BANK, που θα συγκεντρώσει τα περισσότερα τοξικά κόκκινα δάνεια, φαίνεται να κερδίζει έδαφος, αλλά γεννιέται προβληματισμός για τα Κεφάλαια και τις Εγγυήσεις του Δημοσίου, που θα απαιτηθούν για κάτι τέτοιο, όταν μάλιστα πρόκειται για το Υπερχρεωμένο Ελληνικό Δημόσιο.

Από όλα τα παραπάνω νομίζω έχει γίνει αντιληπτό, ότι οι Άνθρωποι, οι Επιχειρήσεις, τα Κράτη, ακόμη και το ίδιο το Τραπεζικό σύστημα ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΦΡΕΣΚΟ ΧΡΗΜΑ.

Έως σήμερα η ΕΚΤ δημιουργεί χρήμα επ’ ευκαιρία των πραγματοποιούμενων από αυτήν διατραπεζικών δανείων, των από αυτήν αγορών ομολόγων είτε Κρατών, είτε Τραπεζών, είτε ακόμη και στρατηγικών επιχειρήσεων, ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ όμως παράλληλα ΚΑΙ αντίστοιχο ΧΡΕΟΣ, δηλαδή υποχρέωση επιστροφής χρημάτων (δάνεια).

Ωστόσο ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΗΔΗ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΟΥΣ ισοδυναμεί με αδιέξοδη ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ !

Η ΕΚΤ , σύμφωνα με τα άρθρα 15-16 του Καταστατικού της είναι η μόνη αρμόδια να αποφασίσει και να εγκρίνει την ΕΚΔΟΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΦΡΕΣΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ.

Το ύψος της Έκδοσης πρέπει να είναι της τάξης του 1,5 Τρις Ευρώ, δηλαδή του 10% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, όση δηλαδή αναμένεται να είναι η ύφεση του 2020 και όσα χρήματα είναι αυτά, που ΛΕΙΠΟΥΝ το 2020 από τους Ανθρώπους, τις Επιχειρήσεις, την Αγορά και από τα Κράτη.

Τα χρήματα αυτά πρέπει να χορηγηθούν άμεσα και ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ υποχρέωση επιστροφής ανά ΑΦΜ μέσω των τραπεζικών λογαριασμών, που έχουν δηλωθεί στο φορολογικό σύστημα και να είναι ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΑ.

Τα ποσά κατανομής οφείλουν να είναι – αναφορικά με τα φυσικά πρόσωπα – αντιστρόφως ανάλογα της οικονομικής δύναμής τους και – σχετικά με τις επιχειρήσεις – ευθέως ανάλογα.

Ένα μέρος των χρημάτων αυτών πρέπει να διοχετευθεί και στην εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων ιδιωτών και επιχειρήσεων, ώστε να ελαφρυνθεί το οικονομικό κόστος της BAD BANK, με ταυτόχρονη όμως υποχρέωση της τελευταίας για Μακροχρόνιες Ρυθμίσεις (άνω των 30 ετών κατά περίπτωση) και με επιτόκιο έως 2% επιπλέον euribor εξαμήνου.

Μοναδικό μειονέκτημα της Πρότασής αυτής αποτελεί η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ πληθωριστική πίεση, που θα προκαλέσει περίπου κατά 3 μονάδες, πράγμα όμως που στην Οικονομία της Ευρώπης μποφρεί να λειτουργήσει μάλλον ευεργετικά (ας θυμηθούμε τις περυσινές δηλώσεις του τ. Πρ. ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ότι για να είναι υγιής η ευρωπαϊκή οικονομία πρέπει να αναπτύξει πληθωρισμό περί το 3%).

Εξ άλλου θα πρέπει να κατανοήσουμε, πως με αυτόν τον τρόπο δε θα δημιουργήσουμε έκρυθμη αύξηση της ζήτησης, αλλά απλώς θα την ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΡΟ Καραντίνας επίπεδα, καλύπτοντας τόσο τα κενά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, όσο και σε αυτούς των επιχειρήσεων, θεραπεύοντας παράλληλα τις Κρατικές Δημοσιονομικές αδυναμίες, που προκαλούνται από την έλλειψη ρευστότητας ιδιωτών και επιχειρήσεων !

Το παραπάνω Αίτημα Έκδοσης Πραγματικά Φρέσκου Χρήματος οφείλει να υποβληθεί στο γενικό και το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ από τους Υπουργούς Οικονομικών και τους Κεντρικούς Τραπεζίτες κάθε ενδιαφερόμενης Χώρας, αλλά ΜΕ ΠΡΟΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ των Χωρών με μεγαλύτερα προβλήματα ρευστότητας, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Γαλλία.

Υπενθυμίζεται, ότι οι πιο πάνω Χώρες διαθέτουν Μετοχικό Ποσοστό στην ΕΚΤ ΑΝΩ του μισού των μετοχών των Χωρών του Ευρωσυστήματος, ενώ η Γαλλίδα πρόεδρος της ΕΚΤ φαίνεται να διάκειται θετικά σε μία λύση Φρέσκου Χρήματος, όπως βεβαίως και ο Πορτογάλος Πρόεδρος του Eurogroup και του Μηχανισμού Σταθερότητας !

Εάν όλα τα παραπάνω παραμείνουν επί χάρτου και δεν υιοθετηθούν από την Ε.Ε και την ΕΚΤ – έστω με παραλλαγές – τότε ΥΠΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ των ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ και ΕΘΝΙΚΩΝ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΩΝ, που θα προκαλέσει η επερχόμενη Δριμύτατη Ύφεση, ΟΛΑ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΑΠΟΤΟΜΑ !

Και τότε ίσως ένα πιο Δίκαιο και Ανθρωποκεντρικό Σύστημα έρθει στο προσκήνιο.

Καλή Δύναμη…

*Υφυπουργός Μεταφορών κ Υποδομών 2016 -2019, Πρόεδρος Ινστιτούτου Γεωπολιτικών Μελετών

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ