Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Νικόλαος Καρακούκης: Η συμβολή της “ανάκρισης” του νεκρού άφωνου μάρτυρα στην εξιχνίαση των εγκλημάτων κατά της ζωής

Ο ειδικός επιστήμων Ιατροδικαστής καλείται να "ανακρίνει " το άψυχο θύμα προκειμένου να αναπαράγει και να διαλευκάνει όλα τα γεγονότα που συνέβησαν προθανάτια και οδήγησαν στον θάνατό του.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νικόλαος Καρακούκης:  Η συμβολή της  “ανάκρισης” του νεκρού άφωνου μάρτυρα στην εξιχνίαση των εγκλημάτων κατά της ζωής

Στην ιατροδικαστική επιστήμη , η οποία είναι αρωγός στην απονομή της δικαιοσύνης και στην εξιχνίαση των εγκληματικών πράξεων κατά της ζωής, πρωταρχικό ρόλο διαδραματίζει, η κατάθεση του νεκρού άφωνου μάρτυρα, η οποία συντελείται μέσω της ορθής έρευνας των ευρημάτων επί του θύματος.

Μεταφορικά το θύμα παριστά τον “άφωνο” μάρτυρα που στην εποχή μας με την γενικότερη έκπτωση των ηθών και αξιών και δη μέσα στον κυκεώνα των ψευδομαρτύρων που καθημερινά δυσχεραίνουν το έργο της απονομής της δικαιοσύνης, αποτελεί τον μόνο αξιόπιστο για την εξεύρεση της αληθείας μάρτυρα.

Ο ειδικός επιστήμων Ιατροδικαστής καλείται να “ανακρίνει ” το άψυχο θύμα προκειμένου να αναπαράγει και να διαλευκάνει όλα τα γεγονότα που συνέβησαν προθανάτια και οδήγησαν στον θάνατό του.

Επίπονη και αγωνιώδης είναι η προσπάθεια που καταβάλλει ο Ιατροδικαστής προκειμένου να ερμηνεύσει με ορθό επιστημονικά τρόπο και να αποδώσει την σωστή ερμηνεία στα ευρήματα της βίας που υπέστη το θύμα πριν τον θάνατό του και συνακόλουθα να αποκρυπτογραφήσει την αλήθεια σπάζοντας τους “κωδικούς” που την κρατούν κρυμμένη στο παγωμένο –άψυχο σώμα του νεκρού.

Με την αφήγηση – κατάθεση του άφωνου μάρτυρα καθίσταται δυνατή η διερεύνηση του σκηνικού του εγκλήματος και συνακόλουθα του προφίλ του δράστη καθιστώντας εφικτή τη σύλληψή του από τις διωκτικές αρχές.

Με τον τρόπο αυτό τα άψυχα θύματα πριν οδηγηθούν στην τελευταία τους κατοικία εκδικούνται.

Η κοινωνία έχει λάβει το μήνυμα.

Το τέλειο έγκλημα δεν είναι εφικτό.

Οι κωδικοί επικοινωνίας των “άφωνων” μαρτύρων με τον ειδικό επιστήμονα ενσαρκώνουν την καλύτερη μέθοδο αποτροπής εγκληματικών ενεργειών.

O Δρ. Νικόλαος Γ. Καρακούκης είναι Προϊστάμενος της Κεντρικής Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ