Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Νικόλαος Μπούρας: Τα πραγματικά περιστατικά στο Μάτι

Πιο θλιβερό είναι το γεγονός, ότι έγινε εσκεμμένη προσπάθεια, να αποκρυβούν και να αλλοιωθούν στοιχεία, που αποδεικνύουν ώρες και ενέργειες. Όταν έχεις τόσους θανάτους αθώων ανθρώπων, δεν μπορεί, αν έχεις πράξει σωστά, να είναι το πρώτο σου μέλημα η συγκάλυψη των ευθυνών σου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νικόλαος Μπούρας: Τα πραγματικά περιστατικά στο Μάτι

Είδε το φως της δημοσιότητας, στο σύνολο των ΜΜΕ, απόσπασμα από την κατάθεση του αρμόδιου αξιωματικού της Τροχαίας, σχετικά με όσα συνέβησαν στην πυρκαϊά στο Μάτι.

Έχοντας αναλάβει την υπεράσπιση του συγκεκριμένου αστυνομικού κατά την ανακριτική διαδικασία, πρέπει να αναφερθούν κάποιες αλήθειες, όπως αυτές αναδείχθηκαν.

Σε περιπτώσεις πυρκαϊάς, την αποκλειστική ευθύνη διαχείρισης έχει η Πυροσβεστική. Προς επιβοήθηση του έργου της υπάρχουν και άλλοι κρατικοί μηχανισμοί, ένας εκ των οποίων είναι και η αστυνομία.

Ο ρόλος της αστυνομίας είναι επικουρικός, περιμετρικά του χώρου της πυρκαϊάς και υπό την αποκλειστική καθοδήγηση της Πυροσβεστικής, οι άνδρες της οποίας έχουν την γνώση αλλά και την πλήρη εικόνα της κατάστασης και αναλόγως κατευθύνουν και την αστυνομία στις ενέργειές της.

Στο Μάτι, τόσο πριν όσο και την ώρα της καταστροφής συνέβησαν πολλά, με αποτέλεσμα τα τραγικά που όλοι γνωρίζουμε.

Αυτά έχουν να κάνουν με την επιχειρησιακή διαχείριση εκ μέρους της Πυροσβεστικής, η οποία εκ του αποτελέσματος υπήρξε ανύπαρκτη άρα και αντίθετη σε όσα προβλέπονται σχετικά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα εναέρια μέσα τα οποία ουδέν πρόσφεραν τόσο στην κατάσβεση όσο και στην προληπτική εκκένωση των καιόμενων περιοχών, αν και είχαν την υποχρέωση αλλά και την δυνατότητα.

Ακόμη πιο θλιβερό είναι το γεγονός, ότι κατόπιν έγινε εσκεμμένη προσπάθεια, να αποκρυβούν και να αλλοιωθούν στοιχεία, που αποδεικνύουν ώρες και ενέργειες. Όταν έχεις τόσους θανάτους αθώων ανθρώπων, δεν μπορεί, αν έχεις πράξει σωστά, να είναι το πρώτο σου μέλημα η συγκάλυψη των ευθυνών σου.

Η αλήθεια για τις ενέργειες των αστυνομικών αλλά και του συγκεκριμένου αξιωματικού της Τροχαίας είναι, ότι, υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν, υπερέβαλαν εαυτούς, εκτέλεσαν τα αστυνομικά τους καθήκοντα, εκτέλεσαν επιπλέον και πυροσβεστικά καθήκοντα και εν γένει, διέσωσαν πάρα πολλούς συνανθρώπους μας.

Αυτά αποδείχθηκαν από πληθώρα μαρτυρικών καταθέσεων, συμπεριλαμβανομένων πολλών πολιτών, αλλά και εγγράφων. Αυτά είναι και τα μόνα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης αυτής, από ανθρώπους που τα έζησαν μέσα στη πυρκαϊά.

Πρέπει δε, να γίνει αναφορά και στην εξαιρετική και επίπονη προσπάθεια του Ανακριτή, ο οποίος συγκέντρωσε όλα τα στοιχεία – κάτι που στην πράξη ήταν πολύ δύσκολο – και ανέδειξε τον ρόλο εκάστου των εμπλεκομένων, χαρακτηρίζοντας νομικά ορθά τις πράξεις τους.

Κατανοώντας πλήρως τα συναισθήματα των ανθρώπων που έχασαν συγγενείς και περιουσίες με αυτό τον τραγικό τρόπο, ο ρόλος της δικαστικής διερεύνησης, ομού και των Δικηγόρων, είναι, να αποδώσει στο κάθε συγκεκριμένο πρόσωπο, συγκεκριμένη πράξη ή παράλειψη.

Δεν ευθύνονται όλοι και σίγουρα, δεν ευθύνονται, όσοι ευθύνονται, στον ίδιο βαθμό.

Ο Νικόλαος Μπούρας είναι Ποινικολόγος

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ