Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Νίκος Καρακούκης: Αναθυμιάσεις, Μονοξείδιο τού άνθρακος – Ένας σιωπηλός ύπουλος και αόρατος δολοφόνος

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νίκος Καρακούκης: Αναθυμιάσεις, Μονοξείδιο τού άνθρακος – Ένας σιωπηλός ύπουλος και αόρατος δολοφόνος

Το μονοξείδιο του άνθρακος προκαλεί ασφυκτικούς θανάτους εμποδίζοντας την μεταφορά οξυγόνου προς τους ιστούς δεσμεύοντας την αιμοσφαιρίνη του αίματος. Ειναι αέριο άχρωμο άοσμο,δεν ερεθίζει κ γι αυτό δεν γίνεται αντιληπτό ώστε να απομακρυνθεί έγκαιρα όποιος βρίσκεται σε χώρους με έκλυση μονοξειδίου προς τούτο χαρακτηρίζεται σιωπηλός ύπουλος κ αόρατος δολοφόνος.

Παράγεται κατά την ατελή καύση του άνθρακος κ σχηματίζεται σε πυρκαγιές,σε ελαττωματική απαγωγή αερίων σε τζάκια, ξυλόσομπες, μαγκάλια,σε ελαττωματική επικοινωνία εξατμίσεων με την καμπίνα αυτοκινήτων κλπ. Γι αυτό είναι πρωταρχικό μέλημά μας ο έλεγχος τζακιών ξυλόσομπων η απαγόρευση μαγκαλιών σε κλειστούς χώρους.

Σε περίπτωση αναθυμιάσεων προέχει η άμεση απομάκρυνση κ μεταφορά στον ελεύθερο αέρα με ταυτόχρονη χορήγηση οξυγόνου προς απομάκρυνση του μονοξειδίου πού γίνεται σε ποσοστό 40-50 τοις εκατό περίπου σε μία ώρα.Μεγίστη προσοχή λοιπόν σε περίπτωση αναθυμιάσεων αλλά κ στην πρόληψη μέσω ελέγχου του συστήματος απαγωγών τζακιών ξυλόσομπων πριν την έναρξη της χρήσης τους κατά τους χειμερινούς μήνες αλλά κ στην απόλυτη απαγόρευση μαγκαλιών σε κλειστούς χώρους. Νά ληφθεί υπ´ οψιν κ το ότι λόγω της ασφυξιογόνου δράσης επέρχεται ταχύτατη παράλυση των άκρων με αποτέλεσμα δυσχέρεια στην απομάκρυνση από το περιβάλλον έκλυσης αναθυμιάσεων καθιστώντας το μονοξείδιο του άνθρακος έναν ύπουλο σιωπηλό κ αόρατο δολοφόνο.

Δρ. Νίκος Καρακούκης, προϊστάμενος Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ