Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Νίκος Καρακούκης : Ορθή εφαρμογή του Κοινωνικού Εμβολίου

Παρατηρείται ότι πολλοί συμπολίτες μας φορούν την μάσκα με εντελώς λάθος τρόπο ήτοι την κατεβάζουν σε τρόπο ώστε να καλύπτουν το στόμα κ όχι την μύτη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νίκος Καρακούκης : Ορθή εφαρμογή του Κοινωνικού Εμβολίου

Το Κοινωνικό Εμβόλιο (η χρήση της μάσκας, η ορθή εφαρμογή της, η αποφυγή συνωστισμού, η τήρηση των αποστάσεων) παράγει τα επιθυμητά αποτελέσματα όταν τηρούνται με σωστό τρόπο όλα τα στοιχεία αυτού.

Κυρίως η ορθή εφαρμογή της μάσκας.

Επι τού προκειμένου παρατηρείται ότι πολλοί συμπολίτες μας φορούν την μάσκα με εντελώς λάθος τρόπο ήτοι την κατεβάζουν σε τρόπο ώστε να καλύπτουν το στόμα κ όχι την μύτη.

Τεράστιο λάθος αφού η μύτη αποτελεί την κύρια είσοδο των ιών με την εισπνοή αεροσταγονιδίων.

Επιπροσθέτως κατά την εξαγωγή ή την διόρθωσή της πρέπει να την πιάνουμε από τα κορδονάκια κ όχι από την μπροστινή πλατειά επιφάνεια, αφού το μπροστινό μέρος ερχόμενο σε άμεση επαφή με το περιβάλλον αποτελεί χώρο που επικάθονται αεροσταγονίδια με ιούς covid-19.Πρέπει να γίνει σαφές σε όλους ότι η χρήση της μάσκας αποτελεί άμυνα για την σωτηρία μας κ όχι μόνον ένα μέσον για αποφυγή προστίμου από την αστυνομία ώστε να την εφαρμόζουμε σωστά μόνον όταν αντιληφθούμε αστυνομικό έλεγχο. Μακριά από αυτή την καταστροφική νοοτροπία.

Ίσως αυτά τα λάθη δίνουν κάποια απάντηση σε όσους απορούν πως «κόλλησαν» τον κορονοϊό ενώ φορούσαν μάσκα και τηρούσαν τα μέτρα.

Τέλος είναι αναγκαίο σε εποχή πανδημίας πλην των άλλων, η ρύθμιση παραμέτρων όπως του σακχάρου τού αίματος, της πίεσης, η προσπάθεια απώλειας βάρους κ´ η διακοπή του καπνίσματος.

Ο Δρ. Νίκος Καρακούκης είναι προϊστάμενος Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ