Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Νότης Μαριάς : Γερμανικός κορωνοϊός «χτύπησε» τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νότης Μαριάς : Γερμανικός κορωνοϊός «χτύπησε» τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Γερμανικός κορωνοϊός «χτύπησε» τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας με αποτέλεσμα να αναβληθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης και 25ης Σεπτεμβρίου το οποίο θα συζητούσε το θέμα της επιβολής κυρώσεων κατά της Άγκυρας. Με μια φτηνή δικαιολογία γερμανικής έμπνευσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναβλήθηκε για τις αρχές Οκτωβρίου μιας και κάποιος συνεργάτης του Σ. Μισέλ χτυπήθηκε από κορωνοϊό, οπότε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έπρεπε να μπει δήθεν σε καραντίνα. Έτσι το δούλεμα συνεχίζεται μέχρι νεότερας. Γιατί άραγε δεν θα μπορούσε να συνεδριάσει  το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη όπως έχει συμβεί και κατά το παρελθόν;

Είναι λοιπόν προφανές ότι η Γερμανική Κυβέρνηση για άλλη μια φορά άπλωσε δίχτυ προστασίας γύρω  από τον ισλαμιστή Ερντογάν προκειμένου να μην συζητηθούν καν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Κυρώσεις οι οποίες υποτίθεται ότι ήταν στο τραπέζι όπως είχε πει και ο Σ.Μισέλ καθώς η Τουρκία προχώρησε σε παράνομες σεισμικές έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Όπως έχουμε ήδη επισημάνει σε προγενέστερη αρθρογραφία μας η κυβέρνηση έπεσε στην καλοστημένη παγίδα της Γερμανικής Προεδρίας και αποδέχθηκε να γίνουν μυστικές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα στις 13 Ιουλίου το πρωί στο Βερολίνο και ενώ το απόγευμα θα συνεδρίαζε στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Έτσι από τη στιγμή εκείνη ξεκίνησε μια συνεχής διελκυστίνδα αναβολών και καθυστερήσεων σε σχέση με την επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας. Ακολούθησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17-21 Ιουλίου όπου εκεί απλά η ελληνική πλευρά ψέλλισε κάτι περί κυρώσεων με την απόφαση τελικά να παραπέμπεται στο Συμβούλιο  Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στα τέλη Αυγούστου, το οποίο με τη σειρά του παρέπεμψε το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης και 25ης Σεπτεμβρίου, το οποίο τελικά αναβλήθηκε σε πρώτη φάση για τις αρχές Οκτωβρίου και βλέπουμε. Άλλωστε δεν αποκλείεται μέχρι τότε να έχουμε κανένα γενικό  lockdown λόγω κορωνοϊού και νέα αναβολή για τις κυρώσεις. Έτσι ενώ η Τουρκία επί τριάντα μία ημέρες παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και συνεχίζει ακόμη και τώρα να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου με παράνομες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, η ΕΕ περί άλλων τυρβάζει. Ασχολείται με το πως θα επιβάλει κυρώσεις στη Λευκορωσία και στον Λουκασένκο. Αποδεικνύεται λοιπόν για άλλη μια φορά η διγλωσσία η οποία διακατέχει την ΕΕ που αδιαφορεί προκλητικά για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων δύο κρατών μελών της εκ μέρους της Άγκυρας και ασχολείται με το τι συμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις ενός τρίτου κράτους. Αυτό θα πει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Ταυτόχρονα με τις συνεχείς δολιχοδρομήσεις που μεθόδευσε η φιλοτουρκική Γερμανική  Προεδρία η Άγκυρα πέτυχε αφενός μεν να δημιουργήσει και νέα τετελεσμένα γκριζάροντας

διάφορες περιοχές που ανήκουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και αφετέρου να σύρει την Αθήνα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Έτσι εκτυλίσσεται σε όλο του το μεγαλείο αυτό που οι πάντες γνώριζαν εξ υπαρχής. Ότι με αφορμή ένα δήθεν «θερμό επεισόδιο» Ελλάδας –Τουρκίας, η Αθήνα θα συρόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για συνδιαχείριση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Μόνο που δεν χρειάστηκε καν «θεσμό επεισόδιο» αλλά απλά ένας θερμός μήνας «επακούμβησης» για να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι Αθήνα και Άγκυρα. Διαπραγματεύσεις οι οποίες γίνονται σε διάφορα επίπεδα μυστικά ή φανερά, άμεσα ή έμμεσα μέσω τρίτων. Ξεκινώντας από τις μυστικές διαπραγματεύσεις Ελλάδας- Τουρκίας στο Βερολίνο στις 13 και 14 Ιουλίου, περάσαμε στους πέντε μέχρι στιγμής γύρους τεχνικών συναντήσεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και εν συνεχεία στην ανακοίνωση διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας και βλέπουμε.

Ταυτόχρονα στο ίδιο χρονικό διάστημα το πεσκέσι σε Ερντογάν από Ελλάδα, Κύπρο και ΕΕ ανήλθε σε δεκάδες δις ευρώ.

Έτσι στις 10 Ιουλίου στην Ευρωβουλή και με την ψήφο των ευρωβουλευτών της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ δόθηκαν κατ΄ εξαίρεση στην Τουρκία 485 εκατ. ευρώ για το δήθεν προσφυγικό, ενώ στις 21 Ιουλίου ακολούθησε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το πακέτο των 1,8 τρις ευρώ το οποίο πέραν των άλλων προβλέπει 12,5 δις ευρώ για προενταξιακή βοήθεια σε Τουρκία, Σκόπια, Αλβανία κλπ με την Άγκυρα να αναμένεται να πάρει τη μερίδα του λέοντος, συν τουλάχιστον άλλα 3 δις ευρώ λόγω δήθεν προσφυγικού, συν χαμηλότοκα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την πτωχευμένη τουρκική οικονομία, συν το δικαίωμα των τουρκικών εταιριών να χτυπάνε δουλειές που θα προκηρυχθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δις ευρώ.

Και σαν να μην έφταναν αυτά η Κομισιόν στις 24 Αυγούστου πρότεινε τα εμπορεύματα που  παράγονται σε Τυνησία, Αλγερία και Μαρόκο και τα οποία υφίστανται μεταγενέστερη επεξεργασία ή μεταποίηση στην Τουρκία, να θεωρούνται τουρκικά και να εισάγονται αδασμολόγητα στην ΕΕ.

Και το κερασάκι στην τούρτα αποτέλεσε η απόφαση των πρέσβεων της ΕΕ να εγκρίνουν με τη σύμφωνη γνώμη Ελλάδας και Κύπρου το ετήσιο «δωράκι» του Ερντογάν για το 2021 που θα ανέλθει τουλάχιστον στα 2,5 δις ευρώ λόγω προενταξιακής βοήθειας, δήθεν προσφυγικού και άλλων παροχών.

Συγχαρητήρια λοιπόν σε όλους όσους έκαναν το παν για να μην στεναχωρηθεί ο Σουλτάνος.

Ο κ. Νότης Μαριάς, είναι  Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ