Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Novartis: Αρχειοθετήσεις σε δόσεις κι ένα “ερωτηματικό” – Τι θα γίνει την επόμενη μέρα της έρευνας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Novartis: Αρχειοθετήσεις σε δόσεις κι ένα “ερωτηματικό” – Τι θα γίνει την επόμενη μέρα της έρευνας

Διώξεις και αρχειοθετήσεις σε δόσεις, προοιωνίζεται η χθεσινή εξέλιξη της «σε δόσεις» ολοκλήρωσης της έρευνας για την υπόθεση Novartis.

H απόφαση με την οποία στάλθηκε στη Βουλή η δικογραφία για τον Ανδρέα Λοβέρδο  και αρχειοθετήθηκε για 4 πολιτικά πρόσωπα (τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο και τους πρώην υπουργούς, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Γιώργο Κουτρουμάνη) σε συνδυασμό με την πληροφορία πως εντός του Μαΐου θα ολοκληρωθεί η έρευνα και για τους υπόλοιπους πέντε (Αντώνη Σαμαρά, Άδωνι Γεωργιάδη, Μάριο Σαλμά, Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον νυν κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα) δείχνει ένα πράγμα: Πως εντός των ημερών θα υπάρξουν κι άλλες αρχειοθετήσεις πολλές αρχειοθετήσεις, απλώς -πιθανότατα- επιλέχθηκε να μην ανακοινωθούν συνολικά για λόγους εντυπώσεων.

Εν ολίγοις, εφόσον η διατύπωση αρμοδίων πηγών ήταν πως αναμένεται η αξιολόγηση κάποιων στοιχείων για να ληφθεί απόφαση, είναι μάλλον προφανές πως τουλάχιστον για τα 4 από τα 5 πρόσωπα η πορεία προς το αρχείο μοιάζει προδιαγεγραμμένη. Ερωτηματικό υπάρχει μόνον για ένα από τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα για το οποίο υπάρχει η εκτίμηση πως η υπόθεση μπορεί να πάει στη Βουλή για να κληθεί ως ύποπτος για τέλεση αδικήματος.

Προφανώς δε, επιλέγεται προσεκτικά ακόμα και ο χρόνος αποστολής του σχετικού αιτήματος. Σε  μια τέτοια περίπτωση το «σκορ» 8-2 και μάλιστα χωρίς να έχουν βρεθεί χρήματα ύποπτης προέλευσης ούτε καν στους δύο που θα ζητηθεί η άρση της ασυλίας, γεννά τελικά πολλά ερωτηματικά για την ευόδωση της έρευνας…

Η εταιρεία

Την ίδια στιγμή η «εμπλοκή» μιας εταιρείας επικοινωνίας (πολύ χαμηλού τζίρου μάλιστα) που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε από την φαρμακοβιομηχανία ως «όχημα» για τις δωροδοκίες, προκαλεί επιπλέον ερωτηματικά.  Η εταιρεία φέρεται να εντοπίστηκε να έχει εκδώσει εικονικά τιμολόγια για διαφήμιση σε 3 Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Sky, Vima fm και Αθήνα 9,84) τα οποία όταν ρωτήθηκαν από τους εισαγγελείς, απάντησαν ότι ουδέποτε παρείχαν τέτοιες υπηρεσίες. Πρόσωπο δε, που θα κληθεί ως ύποπτο, φέρεται όταν κατατίθεντο τα χρήματα να πήγαινε την επομένη και να σήκωνε. Το ποσό είναι άγνωστο, αλλά εικάζεται όχι υψηλό, όπως επίσης και πώς συνδέεται ο πρώην υπουργός με αυτό το άτομο.

Τα 4 φάρμακα

Οι ενδείξεις περί δωροδοκίας του Ανδρέα Λοβέρδου φέρονται να προέκυψαν για την περίοδο Απριλίου 2011-Μαΐου 2012. Πρόκειται για καταθέσεις μαρτύρων, χειρόγραφες σημειώσεις και video από εσωτερικές ενημερώσεις στελεχών της Novartis.

Το επίμαχο χρονικό διάστημα, 4 σκευάσματα της φαρμακοβιομηχανίας (για την σκλήρυνση κατά πλάκας, δύο αντικαρκινικά και ένα κατά της ωχράς κηλίδας) όχι μόνο υπερτιμολογήθηκαν, καθώς δεν ελήφθη υπόψη το μέσο όρο των 3 χαμηλότερων τιμών ευρωπαϊκών χωρών, αλλά τέθηκαν και σε κυκλοφορία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις. Από τους εισαγγελείς φέρονται να συνεκτιμήθηκαν οι τουλάχιστον 8 καταθέσεις που έχει δώσει από τον περασμένο Οκτώβριο μάρτυρας, προσκομίζοντας παράλληλα κι ένα πολυσέλιδο αρχείο προς απόδειξη των λεγομένων του.

Ουσιαστικά, ο κ. Λοβέρδος ελέγχεται για είσοδο στην αγορά τουλάχιστον 4 φαρμάκων την επίμαχη περίοδο. Σύμφωνα με αυτές, ο υπουργός Υγείας ενώ όφειλε να επανατιμολογεί τα φάρμακα με βάση το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών στην Ευρώπη, ακολουθούσε άλλη μέθοδο τιμολόγησης που ευνοούσε την Novartis.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ