Πέμπτη 26 Μαϊου 2022

Novartis:  Γίνεται του… «προστατευόμενου μάρτυρα»!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Novartis:  Γίνεται του… «προστατευόμενου μάρτυρα»!

Αποτελεί ενδεχομένως παγκόσμια πρωτοτυπία: Τη μια στιγμή οι δύο στους 3 (μέχρι στιγμής) προστατευόμενοι μάρτυρες σε μια υπόθεση με τεράστιο πολιτικό και ποινικό αντίκτυπο είτε μετατρέπονται σε κατηγορούμενους είτε αυτοαποκαλύπτονται ακόμα και μέσω… συνεντεύξεων. 

Λίγη ώρα μετά ο ένας από αυτούς, όχι αυτός που κατέστη κατηγορούμενος αλλά ο δεύτερος που εμφανίζεται να αποκαλύπτεται εμμέσως μέσω μιας συνέντευξης, εκδίδει ανακοίνωση που λέει ότι «ούτε εκβιάζεται, ούτε εκφοβίζεται» και δηλώνει στη διάθεση της Δικαιοσύνης «όταν και εφόσον κληθεί». Και χωρίς να λέει ρητά πως δεν είναι προστατευόμενος μάρτυρας δηλώνει πως «δεν ονομάζεται ούτε Αικατερίνη Κελέση, ούτε Μάξιμος Σαράφης».

Είναι ταυτόχρονα προφανές πως αν ισχύει το δημοσίευμα τότε οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Novartis τελικά δεν θα είναι στην κατεύθυνση της αποκάλυψης ορυμαγδού στοιχείων όπως θα περίμενε κανείς από μια πολύμηνη και πολυδιάστατη έρευνα αλλά στην κατεύθυνση του «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», αφού τα δύο από τα 3 βασικά (όπως είχαν εμφανιστεί) μυστικά «όπλα» της έρευνας που μίλησαν από ευθύνες πολιτικών έως για τροχήλατες βαλίτσες με λεφτά, εμφανίζονται τώρα περίπου να ανακρούουν πρύμναν. Ο πρώτος ξεκάθαρα από τη στιγμή που κατέστη κατηγορούμενος, ο δεύτερος (αν είναι πράγματι προστατευόμενος μάρτυρας) παίρνοντας διακριτικές αποστάσεις.

Πλήγματα

Οι εξελίξεις αυτές αν και εφόσον επαληθευτούν αποτελούν βαριά πλήγματα στην αξιοπιστία της έρευνας αλλά κυρίως αποδομούν συνολικά την αξιοπιστία μαρτύρων, των αποκαλούμενων προστατευόμενων, πάνω στους οποίους στηρίχθηκε ουσιαστικά η οικοδόμησης της ελληνικής πολιτικής διάστασης της υπόθεσης. Οι μάρτυρες αυτοί δηλαδή ήταν οι συνδετικοί κρίκοι των καταγγελιών για χρηματισμούς πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα, η αποδόμηση των οποίων (κι εφόσον δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία) οδηγεί σε αποδόμηση αυτού του σκέλους της υπόθεσης.

Ο ένας κατηγορούμενος ο άλλος δίνει συνέντευξη;

Όλα αυτά προκύπτουν την ώρα που ο ένας προστατευόμενος μάρτυρας κατέστη κατηγορούμενος και περιμένει τις επόμενες μέρες την κλήση του από την ανακρίτρια κατά της διαφθοράς προκειμένου να απολογηθεί, ενώ ο δεύτερος (;) φέρεται να έδωσε «συνέντευξη» σε ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το newpost.gr  πρόκειται για πρώην στέλεχος της φαρμακευτικής εταιρείας που φέρεται -σύμφωνα με την ιστοσελίδα-  να κατέθεσε ως «Αικατερίνη Κελέση», ωστόσο ο ίδιος δεν απαντά επ’ αυτού στις ερωταπαντήσεις που δημοσιεύθηκαν.

Φέρεται επίσης να δηλώνει πως οι πολιτικοί δεν ήταν στον τομέα της ευθύνης του, όταν εργαζόταν στη Novartis, από την οποία αποχώρησε προ τετραετίας.

Πρόκειται για τον Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη, πρώην στέλεχος της Novartis, ο οποίος στη συζήτηση που δημοσίευσε το newpost.gr, και όπως γράφει το site «αν και, προφανώς, δεν παραδέχεται ότι είναι το ίδιο πρόσωπο που τελεί υπό δικαστική προστασία, από τη στιχομυθία είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα από τα πρόσωπα – κλειδιά στην υπόθεση Novartis. Όμως –όπως ρητώς δηλώνει– δεν γνωρίζει τίποτε για χρηματισμό πολιτικών καθώς, όπως σημειώνει «οι πολιτικοί δεν ήταν στον τομέα ευθύνης μου».

Αναλυτικά η συζήτηση του κ. Δεστεμπασίδη με το Newpost:

-Είστε εσείς ο «προστατευόμενος μάρτυρας»; Είχατε σχέση με μαρτυρικές καταθέσεις για εμπλοκή πολιτικών προσώπων;

Εγώ δεν κάνω καμία δήλωση. Αυτή η υπόθεση με έχει ταλαιπωρήσει τα τελευταία 2,5 χρόνια. Είναι απόφασή μου να μην κάνω καμία δήλωση. Σέβομαι τα ΜΜΕ, εκτιμώ το Νewpost, αλλά επειδή έχω ταλαιπωρηθεί και έχω πληγεί επαγγελματικά δεν κάνω καμία δήλωση για το θέμα. Η υπόθεση και η έρευνα της δικαιοσύνης είναι μυστική και εγώ δεν έχω κάτι να προσθέσω.

-Να υποθέσω ότι δεν έχετε καταθέσει για την υπόθεση;

Δεν έχει κάνει δήλωση η ίδια η εταιρεία, δεν θέλω να κάνω εγώ. Δεν είμαι δημόσιο πρόσωπο. Έχω υποφέρει πάρα πολύ από αυτή την ιστορία.

-Έχετε απολυθεί από Νovartis;

Έχω αποχωρήσει πριν από 4 έτη.

-Υπήρξαν φήμες για οικονομικές ατασθαλίες εκ μέρους σας. Είναι έτσι;

Αποχώρησα με οικειοθελή τρόπο, ήταν εθελούσια η αποχώρηση. Στη σύμβαση (σ.σ. λύσης της συνεργασίας) που από κοινού υπογράψαμε με την εταιρεία δεν υπήρξε αναφέρεται οικονομική ατασθαλία.

-Υπήρξε όμως;

Όχι. Καμία ατασθαλία.

-Δεν μου λέτε αν είστε ο μάρτυρας…

Ελάτε στη θέση μου…

-Σας ρωτώ γιατί ο κ. Μανιαδάκης έχει δηλώσει ότι ξέρει που είναι οι υπόλοιποι μάρτυρες, καθώς τους συνάντησε στα γραφεία ανακριτών, και θα υποβάλλει μηνύσεις

Το τι θα κάνει ο καθένας δεν με απασχολεί.

-Ξέρατε εάν παίρνανε χρήματα πολιτικοί;

Ασχολούμην με άλλο τομέα. Οι πολιτικοί δεν ήταν στον τομέα ευθύνης μου.

Η απάντηση του κ. Δεστεμπασίδη

Λίγη ώρα αργότερα ο κ. Δεστεμπεσίδης με ανακοίνωσή του ανέφερε :

«Σχετικά με δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, που με εμπλέκουν με την υπόθεση Novartis έχω να δηλώσω τα εξής:

– Ουδέποτε συναίνεσα στη δημοσιοποίηση αποσπασμάτων της ιδιωτικής μου συζήτησης με το δημοσιογράφο κ. Τάκη Χατζή της ιστοσελίδας newpost.gr.

– Δεν ονομάζομαι ούτε Αικατερίνη Κελέση, ούτε Μάξιμος Σαράφης. Το ονοματεπώνυμό μου είναι Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης.

– Προς όλους εκείνους που με δόλο και κακοβουλία με στοχοποιούν δηλώνω πως ΟΥΤΕ ΦΟΒΑΜΑΙ-ΟΥΤΕ ΕΚΒΙΑΖΟΜΑΙ!

Τα υπόλοιπα θα τα πούμε ενώπιον της Δικαιοσύνης.

– Όταν και εφόσον κληθώ από τις αρμόδιες Αρχές για την υπόθεση Novartis, θα καταθέσω όσα γνωρίζω, όσα άκουσα, όσα κατάλαβα.

– Η παρούσα δήλωση είναι η μόνη και τελευταία επίσημη τοποθέτησή μου, ακόμα και αν προκληθώ.

Είχε δηλώσει πως θέλει ελάττωση της προστασίας;

Την ίδια στιγμή στάση αναμονής όπως φαίνεται τηρούν οι εισαγγελικές αρχές αλλά και ο Νίκος Μανιαδάκης, προετοιμάζοντας τις κινήσεις τους, τα επόμενα 24ωρα καθώς, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και οι ψίθυροι για την πιθανότητα  ακόμη και εντάλματος σύλληψης σε βάρος του, πυκνώνουν.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μανιαδάκης τις τελευταίες δύο ημέρες βρίσκεται πάντα υπό …διακριτική παρακολούθηση από τις αρμόδιες αρχές.

Ο άλλοτε προστατευόμενος μάρτυρας και νυν κατηγορούμενος στην υπόθεση της Novartis, προσπαθώντας να διαλύσει κάθε υποψία περί πρόθεσής του να διαφύγει στο εξωτερικό, επέστρεψε ήδη, μαζί με την οικογένειά του, στο σπίτι του, στο Διόνυσο. Περιμένει μάλιστα να ξαναπάρει την οικοσκευή την οποία ζήτησε από  μεταφορική εταιρεία να του την μεταφέρει εκ νέου στην οικία του.

Δεύτερη έφοδος

Οι εισαγγελείς πάντως εκτός από την έφοδο στην οικία του, την οποία  βρήκαν παντελώς άδεια πραγματοποίησαν χθες έρευνα και στο σπίτι όπου ήταν φιλοξενούμενος μαζί με την οικογένειά του, αυτές τις ημέρες. Στην έρευνα αυτή, ελέγχθηκαν όλα τα προσωπικά αντικείμενα που είχαν μαζί τους ο κ. Μανιαδάκης, η σύζυγός και τα παιδιά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατασχέθηκαν τα κινητά τηλέφωνα της οικογένεια, κατά τη διάρκεια του ελέγχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μανιαδάκης στις 27/12/2018  ζήτησε από την Εισαγγελία Διαφθοράς να προχωρήσει στην  άρση των μέτρων προστασίας του ενώ  36 ώρες πριν το ταξίδι για τη Μαδρίτη έβγαλε τα εισιτήρια για τον ίδιο και την οικογένειά του. Όμως ο ίδιος ο κ. Μανιαδάκης σε δηλώσεις του είπε πως αυτό «του ζητήθηκε από τον επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας μαρτύρων».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ