Παρασκευή 03 Δεκεμβρίου 2021

Novartis: Δηλαδή η Τουλουπάκη θα κρίνει την τύχη του Παπαγγελόπουλου;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Novartis: Δηλαδή η Τουλουπάκη θα κρίνει την τύχη του Παπαγγελόπουλου;

Ένα απίστευτο αλαλούμ θα προκύψει αν κατά την εξέλιξη των ερευνών της προανακριτικής επιτροπής (όταν συσταθεί) για τη Novartis , ληφθεί απόφαση να παραπεμφθεί η υπόθεση στην τακτική Δικαιοσύνη. Πρόκειται για ένα σενάριο που ακούγεται  εντόνως και μπορεί πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους να απομακρύνουν αυτό το ενδεχόμενο, πλην όμως υπάρχει ακόμα στο τραπέζι. Αν συμβεί όμως, τότε θα προκύψει ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα. Και εξηγούμαι:

Σύμφωνα νομικές εκτιμήσεις το αδίκημα για το οποίο μπορεί να ελεγχθεί ο Δημ. Παγγελόπουλος είναι αυτό της ηθικής αυτουργία σε κακουργηματική και πλημμεληματική κατάχρηση εξουσίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να αποδοθεί κατηγορία για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας είναι να υπάρχει το βασικό έγκλημα, και στην προκειμένη περίπτωση το έγκλημα της κατάχρησης εξουσίας. Το πρόσωπο που θεωρητικά  μπορεί να έχει υποπέσει σε αυτό το αδίκημα είναι μόνο η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Αρμόδια η κα Τουλουπάκη

Στο θεωρητικό σενάριο λοιπόν που η κυβερνητική πλειοψηφία αποφασίσει να στείλει την υπόθεση στην τακτική Δικαιοσύνη, τότε θα συμβούν τα εξής: Σύμφωνα με το άρθρο 96 του Ν.4623/2019 (ο δεύτερος νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας) ορίζεται ότι «Στην παράγραφο 3 του άρθρου 35 του Ν.4620/2019 πριν από τη λέξη βουλευτές προστίθενται οι λέξεις υπουργοί, υφυπουργοί».

Σύμφωνα με το άρθρο 35 παρ.3 του Ν. 4620/2019 ορίζεται ότι «Στην αρμοδιότητα του Εισαγγελέα  εγκλημάτων Διαφθοράς υπάγονται τα κακουργήματα που διαπράττουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ή επωφελούμενοι από την ιδιότητα τους υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές, γενικοί γραμματείς…».

Αν δηλαδή η Νέα Δημοκρατία στείλει την υπόθεση στην τακτική Δικαιοσύνη, τότε ο φάκελος αυτός θα πάει στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς για τα επόμενα δύο χρόνια, Ελένη Τουλουπάκη. Εν ολίγοις η κα Τουλουπάκη  θα πρέπει να κρίνει,  πρώτον, έχει διαπράξει το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας και, δεύτερον, αν σε αυτό έχει συμπράξει ο τέως αναπληρωτής Δικαιοσύνης. Αυτά τα πράγματα βέβαια δεν γίνονται , όμως το πρόβλημα είμαι υπαρκτό καθώς ο νόμος είναι σαφής και αντικαταστάτης της κας Τουλουπάλη δεν υπάρχει. Πως το θα λυθεί λοιπόν είναι ένας νομικός γρίφος για δυνατούς λύτες….

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ