Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024

Αθανάσιος Δρούγος: Εντυπωσιακά στοιχεία από δημοσκόπηση – σοκ για νέους στην Τουρκία – Κρίση για το σύστημα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αθανάσιος Δρούγος: Εντυπωσιακά στοιχεία από δημοσκόπηση – σοκ για νέους στην Τουρκία – Κρίση για το σύστημα

Του Αθ.Δρούγου*

Στην Τουρκία, παρά την ελεγχόμενη από τον Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα AKP εσωτερική κατάσταση, έχουν κάνει την εμφάνισή τους έντονα «σημάδια» δυσαρέσκειας (ειδικά των νέων), αλλά και πολιτικής κόπωσης, όπως φαίνεται από παντουρκικής εμβέλειας δημοσκοπήσεις.

Επειδή τα ΜΜΕ σε συντριπτικό βαθμό είναι ελεγχόμενα από την κυβέρνηση, μέσα στα όρια του επιτρεπτού η σχετικά μετριοπαθής εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» παρουσίασε εκτενή δημοσκόπηση της εταιρίας SODEV σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση, τις τάσεις των νέων, το θέμα της τεμενοποίησης της Αγια- Σοφιάς, καθώς και τα επί του παρόντος ποσοστά των κομμάτων (αν γίνονταν σήμερα εκλογές) που λογικά θα πρέπει να προβληματίσουν τον Τούρκο πρόεδρο, βαίνοντας προς το 2023, οπότε υπό λογικές και ομαλές συνθήκες πρόκειται να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές.

Ο υπογράφων έχει στη διάθεσή του το 12σέλιδο των επιμέρους αποτελεσμάτων/συμπερασμάτων της συγκεκριμένης δημοσκόπησης και τα βασικά στοιχεία της είναι τα εξής:

*Το 60,5% των νέων που ψήφισαν Ερντογάν τα τελευταία χρόνια θα προτιμούσε να ζούσει σε μία μη ισλαμική χώρα (π.χ. στην χριστιανική Ελβετία) από το να ζει στη Σαουδική Αραβία ή στο Ιράν. Επίσης, σε πολύ μεγάλο βαθμό δεν θέλουνε να ακούνε τους γονείς τους να τους κατευθύνουν για το τι είναι σωστό και τι όχι, συγκριτικά με τα προ δεκαετίας αποτελέσματα.

*Η κυβέρνηση στην Τουρκία έχει θέσει εκτός για διαφόρους λόγους 408.444 ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο, διέγραψε περίπου 10.000 άτομα στο ΥouΤube (που είχαν λογαριασμούς), 6.200 λογαριασμούς στο facebook, 7.100 λογαριασμούς στο twitter , καθώς και 42.000 tweets επειδή ήσαν αντι-ισλαμικού, αντικυβερνητικού και αρνητικού για τη χώρα περιεχομένου. Ηδη προ δύο εβδομάδων η τουρκική Βουλή πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία (Ισλαμιστών και ακροδεξιών) το νόμο για τους περιορισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

*Στην έκθεση τονίζεται ότι ο Ερντογάν (που επί χρόνια εμφανίζεται ως υποστηρικτής των νέων ανθρώπων) θα πρέπει να εξηγήσει γιατί «πολλοί νέοι θέλουν να φύγουν από τη χώρα και να μη ζήσουν μέσα σε μία ισλαμοκρατούμενη και ισλαμο-ελεγχόμενη Τουρκία».

*Μέσα στις πρώτες 65 ημέρες της πανδημίας του CORONAVIRUS συνελήφθησαν 510 νέοι γιατί διέδιδαν προσβλητικά και «περίεργα» μηνύματα.

*Είναι μεγάλο το ποσοστό των νέων που δεν επιθυμούν να δηλώνουν ότι «είναι θρησκευτικά συντηρητικοί», ενώ δεν ακολουθούν τη νηστεία, όπως ορίζει ο ισλαμικός νόμος.

*Μόνο το 12% των νέων έχει εμπιστοσύνη σε μουφτήδες ως και σε άλλους θρησκευτικούς παράγοντες.

**Το 70% πιστεύει ότι δεν έχει μέλλον στη χώρα γιατί κυριαρχούν ο πολιτικός παραγοντισμός, η κομματοκρατία και οι γραφειοκρατικοί μηχανισμοί.

*Δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα τα ποσοστά των νέων που αποδέχονται την Ε.Ε. και υποστηρίζουν την παρουσία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

*Σχετικά με το κυβερνών AKP, το 30,9% δηλώνει ικανοποιημένο, το 41,9% απογοητευμένο, ενώ ένα 27,2% υποστηρίζει ότι παραμένει ουδέτερο.

*Αναφορικά με τον Ερντογάν, το 40,2% τον θεωρεί τα τελευταία χρόνια ως αποτυχημένο, το 30,9% παραμένει ουδέτερο, ενώ το 28% ότι έχει επιτυχή παρουσία και χειρισμούς ειδικά στο προεδρικό αξίωμα.

*Μέσα στο 2019, 330.289 Τούρκοι πολίτες εγκατέλειψαν τη χώρα για αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό και σε συντριπτικό ποσοστό ήσαν άνδρες μεταξύ 20-36 χρόνων.

*Αν γίνονταν σήμερα εκλογές, το 35% θα ψήφιζε το κυβερνών κόμμα AKP σε ποσοστό 35%, το Λαϊκό-Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Κεμάλ Κιλισντάρογλου το 28%, το Καλό Κόμμα της «λύκαινας» Μεράλ Ακσενέρ το 12,4%, το Κουρδικό HDP το 11,6% και το ακροδεξιό Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης/MHP του Νεβλούτ Μπαχτσελί (συμμάχου του Ερντογάν) το 7,4%. Τα κόμματα των Αχμέτ Νταβούτογλου και Αλι Μπαμπατζάν που αποσχίστηκαν από το κόμμα του Ερντογάν δεν λαμβάνουν πάνω από 2,2-2,3% και δεν θεωρούνται ως υπολογίσιμες πολιτικές δυνάμεις σήμερα.

Πάντως, ο Ερντογάν και με αυτά τα ποσοστά, σε σύμπραξη με τους ακροδεξιούς του Μπαχτσελί και χωρίς να αποκλείεται με την Ακσενέρ, είναι πάρα πολύ πιθανό να επιβιώσει.

Ολο και πιο πολλοί γνωστοί και ξένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι «με τα νυν δεδομένα και με αυτές τις επιλογές του Ερντογάν, η χώρα δεν μπορεί να παραμείνει ως μέλος του ΝΑΤΟ». Ο αναλυτής Ουίλιαμ Σμιθ του Κέντρου για τη Μελέτη της Πολιτικής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ σε άρθρο του υποστηρίζει ότι «η Τουρκία δεν είναι πλέον κοσμική χώρα και έχει καταστεί πολύ ανευέλικτη στους ενδο-νατοϊκούς χώρους».

Πρόσθεσε ότι με την τελευταία ενέργειά της, δηλαδή την τεμενοποίηση της Αγίας Σοφίας, αποδεικνύει ότι «είναι πλέον έντονα ισλαμική και επιθυμεί να πρωτοστατήσει του σουνιτικού Ισλάμ».

Διεθνολόγος- γεωστρατηγικός αναλυτής*

Πηγή: https://ambassadorsatlarge.com/

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ