Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Παναγιώτης Κ. Τσούκας: Η ιστορία του ΣτΕ από το 1929 έως το 1976

Το πρόγραμμα κατέστρωσε και θα εκτελέσει η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας από κοινού με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Κ. Τσούκας: Η ιστορία του ΣτΕ από το 1929 έως το 1976 dikastiko.gr

Σήμερα σημαίνουμε την έναρξη της μακράς σειράς των ανακοινώσεων που πρόκειται να εκφωνηθούν σε αυτήν εδώ την αίθουσα, την αίθουσα “Προέδρου Κ.Δ. Ρακτιβάν”, τα επόμενα δύο δικαστικά έτη κατ’ εφαρμογή του ερευνητικού προγράμματος «Το Συμβούλιο της Επικρατείας από το 1929 έως το 1976. Συμβολές στη μελέτη της ιστορίας του». Του προγράμματος το οποίο, όπως γνωρίζετε, κατέστρωσε και θα εκτελέσει η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας  από κοινού με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Η σημερινή μας συνάντηση είναι η μόνη που έχει πανηγυρικό τόνο, που της τον προσδίδει η παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων

κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΑΣΟΥΛΑ.

Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων,

Σας ευχαριστούμε πολύ που προσπαθήσατε και χαιρόμασθε που κατορθώσατε να είσθε σήμερα κοντά μας, Σας ευχαριστούμε πολύ και για το θερμό ενδιαφέρον, με το οποίο ως Πρόεδρος του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία περιβάλλετε το ερευνητικό πρόγραμμα.

Άλλωστε, η παρουσία Σας σήμερα εδώ, του ενδιαφέροντος τούτου αποτελεί  εκδήλωση, με όλη τη σημασία που προσδίδει σε αυτήν το βαρύ συμβολικό φορτίο του αξιώματός Σας, και με όλη την αξία που της προσθέτει η εγνωσμένη λογιοσύνη Σας.

Κύριοι επίτιμοι Πρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας,

Κυρία επίτιμη Πρόεδρε του Συμβουλίου της Επικρατείας,

Κύριοι επίτιμοι Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας,

Το ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας Σας ευχαριστούν που είσθε κοντά μας. Η παρουσία Σας είναι πολύ σημαντική, ιδίως δε για τα μέλη της Ενώσεως Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι τόσο σημαντική όσο σημαντικοί υπήρξατε Εσείς για το Δικαστήριο μας, μα και για τον υπηρεσιακό τουλάχιστον, βίο του καθ’ ενός από εμάς, των μελών της Ενώσεώς μας. Η παρουσία Σας σήμερα, εδώ, σημαίνει εκείνο που διακρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας έναντι άλλων θεσμών του Κράτους μας: την ισχυρή συνείδηση της συνέχειας των γενεών, καθώς η μία διαδέχεται την άλλη στην σχεδόν εκατόχρονη ζωή του Δικαστηρίου μας, και όλες μαζί δημιουργούν την ιστορία του.

Κύριε Γενικέ Επίτροπε της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων

Το αποδεδειγμένο ενδιαφέρον Σας για την ιστορία της Δικαιοσύνης και οι τελεσφόρες δράσεις που κατά καιρούς έχετε εμπνευστεί και αναπτύξει, μας προκάλεσαν τη βεβαιότητα πως δεν θα απουσιάζατε από τη σημερινή εκδήλωση.

Σας ευχαριστούμε που ήλθατε.

Κυρία και Κύριε διαπιστευμένοι στο Δικαστήριό μας δημοσιογράφοι,

Σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας. Πιστεύουμε ότι η παρουσία Σας σήμερα, εδώ, δεν μαρτυρεί μόνο το προσωπικό Σας ενδιαφέρον για την ιστορία του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά διερμηνεύει και το ενδιαφέρον κύκλων περισσοτέρων εκείνου των Ελλήνων νομικών.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι: Σύμβουλοι, Πάρεδροι, Εισηγητές, δόκιμοι Εισηγητές,

Γνωρίζουμε ότι δεν Σας είναι ευχερές να εξοικονομείτε χρόνο για δράσεις και παραστάσεις πέρα εκείνων των πολλών και ανυποχώρητα πιεστικών τις οποίες επιβάλλουν οι πολλές οικογενειακές και υπηρεσιακές Σας υποχρεώσεις. Εν γνώσει τούτου, Σας ευχαριστούμε πολύ που κατορθώσατε – σίγουρα όχι χωρίς κόπο – να είστε σήμερα, εδώ, παρούσες και παρόντες.

Χωρίς Εσάς το ερευνητικό πρόγραμμα που εγκαινιάζεται σήμερα, θα ήταν εν πολλοίς άσκοπο και όλως ανέφικτο. Θα ήταν εν πολλοίς άσκοπο, διότι θα του έλειπε ένας από τους κύριους σκοπούς του: να γνωρίσουν την ιστορία του Συμβουλίου της Επικρατείας τα μέλη του, ιδίως τα νεώτερα από αυτά, εκείνα δηλαδή που αποτελούν το μέλλον του. Θα ήταν και όλως ανέφικτο, διότι θα του έλειπαν οι δυνάμεις που θα αναλάμβαναν την πραγμάτωσή του, δηλαδή Εσείς.

Κύριε Πρόεδρε του Συμβουλίου της Επικρατείας,

Κύριες και Κύριοι Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας,

Η εδώ παρουσία Σας είναι ενθαρρυντική για την Ένωσή μας και τα μέλη της. Με το κύρος της θέσεως Σας και της προσωπικότητάς Σας ενισχύετε την εγκυρότητα της προσπάθειάς μας και την εφοδιάζετε με ό,τι αυτή έχει ανάγκη για να έλθει επιτυχώς εις πέρας: την ισχυρή πεποίθηση ότι αξίζει ο κόπος που θα καταβληθεί για την ευόδωσή της, και ότι αξίζει ο σκοπός στον οποίο αποβλέπει.

Σας ευχαριστούμε από καρδιάς!

Από την εκδήλωση (7.2.2022) του ερευνητικού προγράμματος: «Το Συμβούλιο της Επικρατείας από το 1929 έως το 1976- Συμβολές στη μελέτη της ιστορίας του».

 

Παναγιώτης Κ. Τσούκας, Σύμβουλος Επικρατείας, πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ