Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Πάνος Λαζαράτος: Για τους νέους

Από τις «συμβουλές» πάντα μάθαινα για το αν ο συμβουλάτορας είναι φίλος ή εχθρός, έξυπνος ή κουτός.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πάνος Λαζαράτος: Για τους νέους dikastiko.gr

Μπαίνοντας (φευ) σιγά – σιγά στην γλυκόπικρη αυτή φάση της ζωής, που αρχίζεις να δίνεις περισσότερες συμβουλές από όσες σου δίνουν, επιτρέψτε μου, ιδίως εσείς νέοι μαθητές μου ή απλοί διαδικτυακοί φίλοι, να σας μιλήσω με πολύ απλά και λιτά λόγια, υπό μορφή αυτοκριτικής «συμβουλής», για κάποια πράγματα που κατά βάση (αν και όχι πάντα) τήρησα και με βοήθησαν, όπως νομίζω τουλάχιστον, στην ως τώρα ζωή μου.

1. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΡΙΤΙΚΟΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Εγώ συνήθως άκουγα. Και ακούω. Τις περισσότερες φορές έκανα στο τέλος το αντίθετο. Χρήσιμες κι από την ανάποδη οι συμβουλές. Όμως από τις «συμβουλές» πάντα μάθαινα για το αν ο συμβουλάτορας είναι φίλος ή εχθρός, έξυπνος ή κουτός. Μάθαινα κάτι και για τα κίνητρά του. Εκούσια η ακούσια κίνητρα. Ιδίως για τα έμμεσα και μη συνειδητά ως προς αυτόν κίνητρα, που οι συμβουλές του «πρόδιδαν».

Αυτό πολύ με βοήθησε. Σπανίως, ακολουθούσα τελικώς και τη συμβουλή: όταν ιδίως αυτή συνέπιπτε με την προειλημμένη απόφασή μου. Και όταν επιπροσθέτως ένοιωθα τούτη η συμβουλή να έχει απελευθερωθεί αρκετά από το «ΕΓΩ», και να έχει (σχεδόν) μόνο κίνητρο την άδολη αγάπη. Τούτο όμως είναι εξαιρετικά σπάνιο. Σχεδόν α-φύσικο.

2. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ

Αθεράπευτα. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι ο θάνατος ή η «φυλακή». Άμα πεθάνεις όλα είναι μάταια. Εκεί δεν υπάρχει χώρος για ευτυχία, δυστυχία ή φόβο. Στην «φυλακή» αν το καλοσκεφτείς είναι πολύ δύσκολο να φτάσεις. Κι αν φτάσεις, ακόμη κι εκεί, αν το θέλεις στα αλήθεια, έχει πολύ χρόνο για διάβασμα και ενδοσκόπηση. Συνήθως τίποτα από αυτά δεν θα σας συμβεί όταν και όπως το φοβάστε. Και είναι απολαυστικό να μετράς την ευτυχία της κάθε μέρας με μέτρο αυτά τα δυο που δεν συνέβησαν. Οι αισιόδοξοι διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά 42 τοις εκατό.

3. ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΣΑΣ

Μετά από ένα γερό ύπνο όλα είναι όμορφα. Και το νευρικό σύστημα τέλεια «σιδερωμένο». Η σημασία του ύπνου για μια ποικιλία νοητικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης της συναισθηματικής σταθερότητας, της μάθησης, της μνήμης, είναι ανεκτίμητη. Τις καλύτερες ιδέες και λύσεις μου τις είχα πάντοτε στο ενύπνιο καθώς και μετά από βαθύ ευλογημένο ύπνο, κατά την μικρή περίοδο της τελικής ΑΦΥΠΝΙΣΕΩΣ, στο στάδιο της ταχείας κινήσεως των οφθαλμών, εκεί που εμφανίζονται τα πολλά όνειρα που συχνά θυμόμαστε.

Εκείνες τις στιγμές που οι πλάκες συνειδητού και ασυνείδητου αλληλοκαλύπτονται συμβαίνουν πράγματα «μαγικά», χρήσιμα για όλη τη ζωή σας. Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την μεταφορά χρήσιμων πληροφοριών στη μακροχρόνια μνήμη και την συντήρηση, γένεση και ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ πληθώρας απρόσμενων  διασυνδέσεων και συναφών μεταναπαραστάσεων στον εγκέφαλο, που θα σας κάνουν πιο δημιουργικούς και υγιείς.

4. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΕΥΕΛΙΚΤΟΙ

Ευέλικτοι, «πολύτροποι», «ολοφρενείς» και ανοιχτόμυαλοι. Τον άντρα τον ΠΟΛΥΤΡΟΠΟ ύμνησε ο ΟΜΗΡΟΣ. Το πρώτο ΕΠΙΘΕΤΟ της γραμματείας μας που τραγουδήθηκε. Που υμνήθηκε για τον άνθρωπο των αιώνων που ήταν και που θα έρχονταν.

Διόλου τυχαία. Το  πρώτο. Ούτε τον «έξυπνο» ούτε τον «εξυπνάκια» ούτε το «σοφό», ούτε τον ισχυρό, ούτε τον πλούσιο ύμνησε ο ποιητής. Οι «πολύτροποι», οι «ολοφρενείς» θα επιβιώσουν. Πάντα έτσι ήταν, διδάσκει η ιστορία της βιολογικής εξέλιξης.

5. ΜΗΝ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Το θετικό συναίσθημα αυξάνει την παραγωγή ντοπαμίνης και σεροτονίνης, ορμονών που αυξάνουν την ΕΥΤΥΧΙΑ. Μην αφήνετε τους άλλους να σας αφαιρούν ενέργεια. Μάθετε να οσμίζεστε ΕΓΚΑΙΡΑ τα τοξικά περιβάλλοντα. Καιροφυλακτούν παντού!!

Να «οσμίζεστε»! Αυτή είναι η λέξη. Σαν τον σκύλο τον κυνηγετικό. Μεγάλο ταλέντο. Και τότε όπου «φύγει-φύγει»!

6. ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΕΥΓΕΝΗ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ

Μην υποκύπτετε στη πίεση των άλλων. Η αυτοπεποίθηση ενέχει αυθεντικότητα που είναι βασικό στοιχείο αριστείας και ευγένειας. Θέτετε τα κατάλληλα ερωτήματα πρώτα στον εαυτό σας και μετά στους άλλους. Όταν καταλήξετε μετά από επίμονη διεργασία υπερασπιστείτε ανοιχτόμυαλα τη θέση σας. Προσοχή όμως: Αυτοπεποίθηση δίχως προπέτεια και ΑΓΕΝΕΙΑ. Η αγένεια προδίδει αδυναμία, χαμηλή αυτοεκτίμηση και τελικά ελαχιστότατη αυτοπεποίθηση.

7. ΝΑ ΣΕΒΕΣΤΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΩΣ

Για αυτό μην τα διαβάσετε όλα αυτά ως το τέλος, αν αισθάνεστε ότι χάνετε το χρόνο σας. Αναλογιστείτε πόσες ώρες «σπαταλάτε» μπροστά σε αυτή την οθόνη. Και σταματήστε, το ταχύτερο δυνατόν, να τον δαπανάτε αστόχαστα αυτόν τον άκρως πολύτιμο χρόνο, πράγμα που σας στερεί, ανεπίστρεπτα μάλιστα, έρωτα, ανθρώπινη επαφή, ήλιο, διάβασμα, καθαρή σκέψη, αυτογνωσία, ηρεμία, επικοινωνία με το μεταφυσικό στοιχείο και αυτό που σας υπερβαίνει.

Και ιδίως τον ΗΛΙΟ, το φως. Κτιστό και άκτιστο! Σπαταλώντας αφειδώλευτα χρόνο, είναι στην πραγματικότητα σαν να αρνείται κανείς την ίδια τη ζωή που του χαρίστηκε.

* Ο Πάνος Λαζαράτος είναι καθηγητής Διοικητικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ