Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Μιχάλης Καλαντζοπουλος: Διεύρυνση των αιτημάτων των δικηγόρων στη συνάντηση με τον ΥΠΟΙΚ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μιχάλης Καλαντζοπουλος: Διεύρυνση των αιτημάτων των δικηγόρων στη συνάντηση με τον ΥΠΟΙΚ

Του Μιχάλη Καλαντζοπουλου*

Στις 25.8.2020 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση αντιπροσωπείας της Συντονιστικής Επιτροπής Δικηγορικών Συλλόγων με τον Υπουργό Οικονομικών.

Με βάση το υπ’ αριθ. 1000/16.7.2020 αίτημα της Συντονιστικής αντικείμενο συνάντησης είναι: η μείωση της προκαταβολής φόρου, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η κατάργηση του ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες, άλλως, η μετάπτωσή του σε χαμηλότερο συντελεστή, η επέκταση του ορίου της προαιρετικής απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ, ο επανακαθορισμός των επαγγελματικών δαπανών που εκπίπτουν από το ακαθάριστο εισόδημα με βάση τις πραγματικές δαπάνες που απαιτούνται για την άσκηση του επαγγέλματος, τα ζητήματα που άπτονται της μισθολογικής εξέλιξης των δικηγόρων που υπηρετούν με έμμισθη εντολή στο δημόσιο τομέα και οι προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό απαιτήσεων ως επισφαλών και η απαλλαγή από αυτές.

Είναι σαφές ότι όλα τα θέματα αυτά χρήζουν άμεσης επίλυσης επ’ ωφελεία των Δικηγόρων και μάλιστα για τα εισοδήματα του 2020 καθόσον οι συνάδελφοι βιώνουν ήδη τις οικονομικές επιπτώσεις του Covid-19 ήδη από το επί τριμήνω κλείσιμο των Δικαστηρίων (Μάρτιος – Ιούνιος 2020).

Ωστόσο, η θεματολογία της συνάντησης οφείλει να διευρυνθεί αφού έχουν θεσμοθετηθεί σε ενωσιακό επίπεδο 2 χρηματοδοτικά εργαλεία, ο Κανονισμός SURE και το ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ, τα οποία είναι διαθέσιμα και για Δικηγόρους. Εξάλλου, το Υπ. Οικονομικών έχει τη συνολική εποπτεία όλων των ροών χρηματοδότησης των προγραμμάτων αυτών.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα για το που θα μπορούσαν να διοχετευτούν οι εν λόγω ευρωπαικοί πόροι είναι: η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, η ένταξη των Δικηγόρων σε προγράμματα επιδότησης για κεφάλαιο επανεκκίνησης των δικηγορικών τους γραφείων, καθώς επίσης και τη δανειοδότησή τους με κρατική στήριξη και η αναμόρφωση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και η επέκτασή τους στο χώρο ιδιοκτησίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που βρίσκεται πλησίον των Δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

*Δικηγόρος, γενικός γραμματέας ΔΣΑ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ