Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Πέτρος Τρουπιώτης: Είναι υπαρκτό το σενάριο των πρόωρων εκλογών;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πέτρος Τρουπιώτης: Είναι υπαρκτό το σενάριο των πρόωρων εκλογών;

Του Πέτρου Τρουπιώτη*

Οι πρόωρες εκλογές και ο ανασχηματισμός είναι δυο θέματα που φαίνεται να «αρέσουν» σε εμάς τους δημοσιογράφους. Είναι κάτι που κατά «τακτά» διαστήματα , κυριαρχούν στις πολίτικες σελίδες των εφημερίδων , στις αναρτήσεις των site αλλά και στα τηλεοπτικά παράθυρα και στα ερτζιανά.

Τα δυο αυτά θέματα έχουν τα στοιχεία που φαίνεται να «πιάνουν το κοινό». Και κυρίως έχουν ονόματα, ποιος θα μπει και ποιος θα βγει, ποιος θα έλθει και ποιος θα φύγει από την εξουσία.

Γι αυτό λοιπόν και πολλές φορές αποτελούν το αγαπημένο θέμα των πολίτικων συντακτών.

Μόνον που και τα δυο αυτά θέματα, αν χάσουν το στοιχείο του αιφνιδιασμού, χάνουν και την δυναμική που έχουν για την οποία κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Αυτή την εποχή το θέμα των προώρων εκλογών, έστω και αν μόλις έχουν κλείσει δέκα μήνες από τις προηγούμενες, ήλθε «δυναμικά» στην επικαιρότητα. Η αφορμή βέβαια ο κορονοιο, οι πιθανές επιπτώσεις του στην οικονομία και βέβαια η δημοκοπική άνοδος του πρωθυπουργού.

Και ενώ το θέμα απλώς συντηρήθηκε, από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών , ήλθε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης(και σύντροφοι του) και το ενίσχυσαν, φέρνοντας το πάλι στις πρώτες θέσεις της επικαιρότητας.

Μόνον που ο κ Τσίπρας, αναφέρεται στην πιθανότητα εκλογικού αιφνιδιασμού της κυβέρνησης για δυο λογούς που αφορούν τον ίδιο. Ο πρώτος είναι γιατί προσπαθεί να «κάψει» μια τέτοια πιθανότητα και ο δεύτερος επιδιώκοντας να κρατήσει χαμηλά τις εσωτερικές αντιθέσεις και την αμφισβήτηση του.

Πόσο όμως πιθανή είναι μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι επιπτώσεις του κορονοιού στην οικονομία, αποτελούν το κυριότερο επιχείρημα όσων προωθούν την όλη ιδέα (ή απλώς την διαδίδουν).

Η κυβέρνηση λέει εξελέγη με άλλη ατζέντα και τώρα , οφείλει να ξαναζητήσει την ψήφο των εκλογέων, μια και δεν θα μπορεί , λόγω συνθήκων, να πραγματοποιήσει όσα υποσχέθηκε. Και οι πιο «πονηροί» προσθέτουν ότι έτσι θα κερδίσει ένα ακόμα χρόνο διακυβέρνησης και θα προκαλέσει κρίση (και πιθανόν διάλυση) στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αποτελεί όμως, αυτή την στιγμή, το ζήτημα των εκλογών πραγματικό, αντικείμενο συζήτησης στο περιβάλλον του πρωθυπουργού.

Η απάντηση νομίζω είναι σχετικά απλή. Ούτε ο πρωθυπουργός ούτε συνεργάτες του του εξετάζουν σοβαρά) μια τέτοια πιθανότητα.

Εκτός από το ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι θιασώτης τέτοιου τύπου των αιφνιδιασμών, είναι σαφές πως κάτι τέτοιο θα άλλαζε όλο τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού, ο οποίος φαίνεται πως έχει ως κεντρικό ζήτημα την παραγωγή αποτελεσμάτων (και μάλιστα χειροπιαστών για τους πολίτες), έχει συγκεκριμένα στάδια και βήματα. Άρα, μια τέτοια κίνηση θα άλλαζε όλα τα δεδομένα και πιθανόν να προκαλούσε προβλήματα στην παραγωγή αποτελεσμάτων.

Από την άλλη, μια κίνηση τέτοιου είδους θα προκαλούσε στην ελληνική οικονομία ένα σοκ που δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να αντέξει. Τουλάχιστον χωρίς μεγάλες και επικίνδυνες αναταράξεις.

Την στιγμή που επιδιώκεις η χωρά να μπει όσο το δυνατόν πιο γρηγορά σε μια ¨»κανονικότητα» ώστε να μπορέσεις να απορροφήσεις όσο περισσότερες επενδύσεις μπορείς-πράγμα που αποτελεί το μόνο οξυγόνο για την χώρα- δεν είναι δυνατόν να κυλήσει σε μια νέα αβεβαιότητα.

Μια αβεβαιότητα δυο τουλάχιστον μηνών , μια και υπάρχει ο «σκόπελος» της απλής αναλογικής.

Δεν είναι δυνατόν να δώσεις το μήνυμα της αβεβαιότητας στην διεθνή οικονομική αγορά, την στιγμή μάλιστα που έχει μειωθεί σημαντικά η δυνατότητα επενδύσεων στο άμεσο μέλλον , λόγω των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης.

Θα ήταν ένα είδος αυτοχειριασμού.

Εξάλλου ακόμα δεν είναι γνωστές οι ακριβείς επιπτώσεις του κορονοιού στην διεθνή οικονομία .Και όλα είναι ρευστά.

Και κάτι τελευταίο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άνοδο της ΝΔ και κατακόρυφη πτώση του Σύριζα. Και αυτό είναι λογικό, λόγω των ως σήμερα κινήσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε όλα τα πεδία. Μόνον που δεν είναι βέβαιο ποια θα είναι η αντίδραση των πολίτων (ή έστω μερίδας τους) αν θεωρήσει πως προσπαθείς να «εξαργυρώσεις» και μάλιστα πρόωρα την θετική αυτή ανταπόκριση….

Ο Πέτρος Τρουπιώτης είναι δημοσιογράφος*

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ