Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Σοφία Νικολάου: Κρατήσαμε όρθιες τις φυλακές, μάχη προκειμένου να μην υπάρξει μαζική διασπορά του κορονοϊού

Καθημερινή μάχη προκειμένου να μην υπάρξει μαζική διασπορά του κορονοϊού και θρηνήσουμε δεκάδες θύματα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σοφία Νικολάου: Κρατήσαμε όρθιες τις φυλακές, μάχη προκειμένου να μην υπάρξει μαζική διασπορά του κορονοϊού EUROKINISSI

Μπορεί όλους αυτούς τους μήνες της πανδημίας το ενδιαφέρον να στράφηκε αλλού σε ό,τι αφορά τη διαχείριση αυτής της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, όμως, υπάρχει ένας τομέας στον οποίο δόθηκε πραγματική μάχη μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Καθημερινή μάχη προκειμένου να μην υπάρξει μαζική διασπορά του κορονοϊού και θρηνήσουμε δεκάδες θύματα.

Μιλώ για τα 34 Καταστήματα Κράτησης σε όλη τη χώρα, στα οποία διαβιούν περισσότεροι από 11 χιλιάδες κρατούμενοι κι εργάζονται περισσότεροι από 4,5 χιλιάδες υπάλληλοι.

Κλειστές δομές, κρατούμενοι που έρχονταν συχνά σε επαφή με τον έξω κόσμο, μέσω των επισκεπτηρίων και των αδειών.

Αλλά κι εργαζόμενοι οι οποίοι λόγω της φύσης της δουλειάς τους έκαναν τις βάρδιες τους στις φυλακές και στη συνέχεια πήγαιναν σπίτι τους.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ειδικά οι άνθρωποι της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, έκαναν τιτάνια προσπάθεια προκειμένου να μην υπάρξει μαζική μόλυνση μέσα στα Καταστήματα.

Από την πρώτη στιγμή προμηθευτήκαμε το απαραίτητο υγειονομικό υλικό προκειμένου να μοιραστεί στους κρατούμενους. Αντισηπτικά παντού, μάσκες και γάντια για όλους.

Δημιουργήσαμε χώρους καραντίνας εντός των Καταστημάτων Κράτησης για όσους κρατούμενους εμφάνιζαν συμπτώματα.

Ενισχύσαμε το υγειονομικό προσωπικό και προχωρήσαμε σε μέτρα περιορισμού της διασποράς. Οπου κρίθηκε απαραίτητο σταμάτησαν οι επισκέψεις συγγενών αλλά και οι άδειες κρατουμένων.

Προκειμένου να δώσουμε στους κρατούμενους την ευκαιρία της επικοινωνίας με τους δικούς τους ανθρώπους, καθιερώσαμε σε χρόνο ρεκόρ το «ηλεκτρονικό επισκεπτήριο».

Φτιάξαμε ειδικούς χώρους εξοπλισμένους με ηλεκτρονικούς υπολογιστές όπου οι κρατούμενοι μπορούν να μιλήσουν με τους συγγενείς και φίλους τους.

Ξεκινήσαμε το ταχύτερο τους διαγνωστικούς ελέγχους. Μέσα σε λίγους μήνες διεξαγάγαμε περισσότερα από 120 χιλιάδες τεστ σε κρατούμενους και εργαζόμενους.

Mε την έλευση των εμβολίων φτιάξαμε γραμμές εμβολιασμού μέσα στις φυλακές, προχωρήσαμε στην άμεση χορήγηση προσωρινού ΑΜΚΑ στους 8.500 κρατούμενους που δεν είχαν. Πλέον, περισσότεροι από 6.200 κρατούμενοι και πάνω από 2.200 εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Και συνεχίζουμε καθημερινά τον αγώνα κατά του κορονοϊού.

Είμαστε περήφανοι που κρατήσαμε όρθιες τις φυλακές και προστατέψαμε όσο το δυνατόν περισσότερους κρατούμενους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Και θα συνεχίσουμε, αδιαφορώντας για τις επικρίσεις κάποιων που ήθελαν και συνεχίζουν να θέλουν τις φυλακές ως προνομιούχο «ξέφραγο» αμπέλι.

*Άρθρο Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου

*Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στα εφημερίδα “Τα ΝΕΑ”

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ