Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Σοφία Νικολάου: Ο «νέος Κορυδαλλός» είναι μόνον η αρχή

"Η έναρξη της υλοποίησης του Δικαστικού Σωφρονιστικού Συγκροτήματος Ασπροπύργου, αποτελεί σταθμό για τη χώρα. Το σχέδιο για το κλείσιμο των φυλακών Κορυδαλλού και την αντικατάστασή τους με ένα νέο, σύγχρονο Κατάστημα Κράτησης, παίρνει σάρκα και οστά" επισημαίνει η Σοφία Νικολάου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σοφία Νικολάου: Ο «νέος Κορυδαλλός» είναι μόνον η αρχή

Ερωτήθηκα πρόσφατα πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση και η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής να σχεδιάζει νέες φυλακές εν μέσω πανδημίας και των συνεπειών της στην οικονομία.

Εύλογη ερώτηση, όχι όμως και εύστοχη όταν μιλάμε για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης 11.500 κρατουμένων και 5.500 εργαζόμενων στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Κι αυτό διότι βασική επιδίωξη της κυβέρνησης ήταν και παραμένει ο εκσυγχρονισμός του σωφρονιστικού συστήματος με μεγάλες θεσμικές αλλαγές και με στοχευμένα έργα υποδομής.

Χωρίς επικοινωνιακές πομφόλυγες, με λίγα λόγια και πολύ δουλειά, προσπαθούμε εν μέσω απίστευτων δυσκολιών και μιας ανέξοδης πολεμικής από διάφορους κύκλους, να εργαστούμε πάνω σε μια συγκεκριμένη πολιτική επιλογή.

Υλοποιούμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην αποσυμφόρηση των φυλακών σε συνδυασμό με την τάξη και ασφάλεια που πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα.

Νοικοκυρεύουμε τα Καταστήματα Κράτησης, βάζουμε τέλος στην ασυδοσία των αδειών και στους κρατούμενους δύο ταχυτήτων, δίνουμε βάρος στην ασφάλεια, την υγεία, την κοινωνική επανένταξη.

Η έναρξη της υλοποίησης του Δικαστικού Σωφρονιστικού Συγκροτήματος Ασπροπύργου, αποτελεί σταθμό για τη χώρα. Το σχέδιο για το κλείσιμο των φυλακών Κορυδαλλού και την αντικατάστασή τους με ένα νέο, σύγχρονο Κατάστημα Κράτησης, παίρνει σάρκα και οστά.

Για να φτάσουμε μέχρι εδώ καταφέραμε να ξεπεράσουμε άπειρα γραφειοκρατικά εμπόδια στον χρόνο – ρεκόρ των 10 μηνών. Βρήκαμε το ακίνητο, ελέγχθηκε διεξοδικά, προχώρησαν όλες οι διαδικασίες ταχύτατα και φτάσαμε στην κατεδάφιση των κτιρίων της πρώην βάσης του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα.

Κύριο μέλημά μας είναι να αποκτήσει επιτέλους η Αττική μια σύγχρονη φυλακή. Με αξιοπρεπή κελιά, με δικαστικές αίθουσες, με σχολικά συγκροτήματα και πτέρυγα «ευάλωτων» ομάδων.

Είμαι σίγουρη ότι το έργο μπορεί να υλοποιηθεί με γοργούς ρυθμούς και μέσα στο 2022 η Αττική να έχει ένα υπερσύγχρονο Συγκρότημα που θα φιλοξενεί 2.000 κρατούμενους.

Ο «νέος Κορυδαλλός» είναι μόνον η αρχή. Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής θα προχωρήσει σε ένα ευρύ πρόγραμμα κατασκευής νέων Καταστημάτων Κράτησης σε όλη την Ελλάδα αλλά και ανακατασκευής παλαιών.

Θέλουμε τέλος να δώσουμε «ανάσα» στους χιλιάδες κατοίκους του Κορυδαλλού με την απομάκρυνση των φυλακών και τη δημιουργία χώρου πρασίνου και πολιτισμού.

*Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ