Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Στάθης Αναλυτής: Διανύοντας την 4η εβδομάδα των απαγορεύσεων ύστερα από τη σαρωτική επέλαση της πανδημίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στάθης Αναλυτής: Διανύοντας την 4η εβδομάδα των απαγορεύσεων ύστερα από τη σαρωτική επέλαση της πανδημίας

Του Στάθη Αναλυτή

Διανύοντας την τέταρτη εβδομάδα των απαγορεύσεων ύστερα από τη σαρωτική επέλαση της πανδημίας η οποία αιφνιδίασε τους πάντες παρά τις προειδοποιήσεις των Κινέζων επιστημόνων

Υπενθυμίζω ότι στα πρώτα μέτρα που ελήφθησαν ήταν η αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων στις 11 Μαρτίου και δυο μέρες αργότερα ανεστάλη η λειτουργία των δικαστηρίων και δικαστικών υπηρεσιών της χώρας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Εμπορικά καταστήματα και ιδιωτικές επιχειρήσεις συνέχισαν κανονικά η λειτουργία τους για τουλάχιστον μια εβδομάδα ακόμη , ενώ αρκετές επιχειρήσεις εξακολουθούν να λειτουργούν μέχρι και σήμερα. Με τα δεδομένα αυτά δια στόματος πρωθυπουργού και κορυφαίων υπουργών έγινε αρχικά σαφές ότι όλες οι εξαγγελίες για παροχή κρατικών ενισχύσεων διευκολύνσεων εκπτώσεων κλπ αφορούσαν και στους δικηγόρους. Ήταν άλλωστε απόλυτα δικαιολογημένο και αναμενόμενο! Δυστυχώς στις επόμενες ημέρες έγινε αντιληπτή μια κυβερνητική διγλωσσία που δε συνάδει με τις κρίσιμες καταστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Το επίδομα των 800 € μετατράπηκε σε επιταγή τηλεκατάρτισης 600 , η μείωση ενοικίου ακυρώθηκε οι διευκολύνσεις δεν υλοποιήθηκαν. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά και κατήγγειλε με κάθε πρόσφορο μέσο την απαράδεκτη αλλαγή στάσης (κολοτούμπα) της κυβέρνησης. Ως κλάδος που ήδη από 13/3 πληττόμαστε απαιτήσαμε την άμεση καταβολή ης οικονομικής ενίσχυσης των 800 € , την εκταμίευση από των ΟΑΕΔ το ποσού που έχει συγκεντρωθεί από τις επί δεκαετίας εισφορές μας, την υπαγωγή ας στη μείωση ενοικίου, στις ασφαλιστικές εκπτώσεις και στις φορολογικές ελαφρύνσεις. Η κυβέρνηση καθυστέρησε να μάς συμπεριλάβει στους χειμαζόμενους κλάδους και μόλις χθες προχώρησε σε μέτρα υποστήριξης μας. Προσεγγίζοντας τα μέτρα αυτά επισημαίνουμε ότι η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων , υποθηκοφυλακείων , η υπολειτουργία δημοσίων υπηρεσιών , η αποχή των δικ. Επιμελητών, η απαγόρευση κυκλοφορίας, η αδυναμία λειτουργίας των συμβολαιογραφείων , έχουν οδηγήσει σε πλήρη διακοπή κάθε δικηγορικής υπηρεσίας. Η κυβέρνηση παρότι προχώρησε σε κάποια θετικά μέτρα προφανώς δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος. Εξακολουθούμε ως Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών να μαχόμαστε και να διεκδικούμε : Την υπαγωγή των δικηγόρων, ως πληττομένου κλάδου, στο καθεστώς μείωσης μισθώματος επαγγελματικής στέγης, την κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής τέλους επιτηδεύματος, την κατάργηση προκαταβολής φόρου του προσεχούς έτους, την άμεση ενεργοποίηση και καταβολή του βοηθήματος ανεργίας από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ Δικηγόρων, που έχει συγκροτηθεί με χρήματα των δικηγόρων από το 2011, την άμεση καταβολή των οφειλομένων του Δημοσίου προς τους δικηγόρους, ιδίως τις οφειλές του ΤΑΧΔΙΚ από τη νομική βοήθεια, τις οφειλές των φορέων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα προς συνεργαζόμενους δικηγόρους και τις οφειλές από παροχές σε είδος και χρήμα του ΕΦΚΑ, παρελθόντων ετών και την κατ’ εξαίρεση χορήγηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα είσπραξης των οφειλομένων από φορείς του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Κανείς δεν μπορεί να μάς καταλογίσει ολιγωρία. Όλοι οι υπόλοιποι επιστημονικοί κλάδοι εξάλλου τονίζουν ότι ευτυχώς που υπάρχουν και οι δικηγόροι που αγωνίζονται για όλους μας. Χαμένοι αγώνες είναι όσοι δεν δόθηκαν!

Συνεχίζουμε δυναμικά. Υγεία σε όλους

#Μένουμεσπίτι

*Δικηγόρος

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ