Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Σταύρος Γεωργόπουλος: Βαρέα και ανθυγιεινά στην Ευελπίδων

Έχει φτάσει η ανθρωπότητα και η χώρα σε σημείο ικανό να αντιμετωπίσει τις απάνθρωπες συνθήκες και την υγειονομική βόμβα που αντιμετωπίζουν όσοι επισκέπτονται το κτίριο 9 στην Ευελπίδων;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σταύρος Γεωργόπουλος: Βαρέα και ανθυγιεινά στην Ευελπίδων dikastiko

9.7.2021

Τόπος: Κεντρικό κτίριο ανακριτικών γραφείων της πρωτεύουσας (κτ.9 , 1ος ορ., πρ.σχ.Ευελπίδων)

Θέμα: Αφόρητη ζεστή. Παντελής έλλειψη εξαερισμού. Υγειονομικά απαράδεκτες συνθήκες.

Έχουν περάσει 24 χρόνια (1997) από τότε που , για πρώτη φορά, βρέθηκα στον πρώτο όροφο του κτ. 9 συνοδεύοντας τον μοναδικό και χαρισματικό Τάκη Β. Παππά και την αγαπημένη μου Κορίνα Ρεπούση. Και θυμάμαι ότι ήταν καλοκαίρι. Ιούλιος. Δικαστική πράξη: Ανάκριση με πολλούς κατηγορούμενους και πολλούς δικηγόρους.

Ένα από τα θέματα που συζητούνταν μεταξύ των δικηγόρων δεν θα μπορούσε να μην είναι η αφόρητη ζέστη που επικρατούσε. Συνθήκες πολύωρου «χαμάμ» με κοστούμι και γραβάτα.

Έκτοτε, κάθε καλοκαίρι η ιδία συζήτηση.

Δεν με απασχολεί η αναζήτηση ευθυνών. Ποιος θα μπορούσε , ποιος ευθύνεται, τι δεν έκανε κλπ.

Μακριά από εμένα η κακορίζικη ελληνική φαγούρα να τσακωνόμαστε, να αλληλοκατηγορούμαστε και να μην βελτιώνεται τίποτα.

Το 2021 μπορεί να γίνει κάτι για τον πρώτο όροφο του κτιρίου 9;;;

Έχει φτάσει η ανθρωπότητα και η χώρα σε σημείο ικανό να αντιμετωπίσει τις απάνθρωπες συνθήκες και την υγειονομική βόμβα που αντιμετωπίζουν όσοι το επισκέπτονται;

Προσοχή: Ο πρώτος όροφος του κτιρίου 9 – και βεβαία δεν μιλάμε μόνο για τα γραφεία αλλά για τον κοινόχρηστο κλειστό χώρο που περιβάλλει τα γραφεία- δεν είναι απλώς επισκέψιμος για να μεταβεί κάποιος εν συντομία σε ένα ανακριτικό γραφείο και μετά να αποχωρήσει. Εάν ήταν έτσι δεν θα υπήρχε πρόβλημα.

Στον όροφο αυτό οδηγούνται ΟΛΕΣ οι συνοδείες(πολλές φορές με 10 κατηγορούμενους 20 αστυνομικούς 10 δικηγόρους,) μετά την άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης για να οριστεί ανακριτής και συνήθως (επειδή οι περισσότεροι ανακριτές εδρεύουν στο κτ 9) παραμένουν εκεί για την χορήγηση προθεσμίας σε καθένα εκ των κατηγορουμένων. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει 2-3 ώρες. (Υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί και διερμηνέας διαθέσιμος).

Την ημέρα των απολογιών θα πρέπει να παραμένουν επί πολλές ώρες έξω από τα ανακριτικά γραφεία και τον εισαγγελέα γνωμοδοτήσεων όλοι οι κρατούμενοι , οι αστυνομικοί , οι προσερχόμενοι μετά από κλήση κατηγορούμενοι και οι δικηγόροι όλων των ανακρίσεων που λαμβάνουν χώρα την ιδία ημέρα.

Ενίοτε στον όροφο βρίσκονται 50-60 άτομα στο διάδρομο και αλλά 50 εντός των ανακριτικών γραφείων που θα χρειαστεί κάποια στιγμή να εξέλθουν του γραφείου τους, υπό συνθήκες καύσωνα – χωρίς κλιματισμό -χωρίς εξαερισμό- για περισσότερες από 4 ώρες!! (Αν δεν το ζήσεις δεν το πιστεύεις).

Αυτή η κατάσταση δεν μας προσβάλλει απλώς.

Είναι επικίνδυνη. Για όλους μας.

Ας ξεκινήσει επιτέλους η προσπάθεια να βελτιωθεί η κατάσταση. Με αίτημα στο υπουργείο δικαιοσύνης, στην διοίκηση του πρωτοδικείου, με πρωτοβουλία του ΔΣΑ, με πρωτοβουλία ενώσεων δικηγόρων, με δωρεές, με εκδηλώσεις για την έμμεση χρηματοδότηση. Με κάθε τρόπο.

Υ.Γ. Για το κτίριο 10 ας το συζητήσουμε άλλη φορά. Δεν διορθώνεται εκεί η κατάσταση. Ήταν λανθασμένη η επιλογή του κτιρίου για να στεγαστούν ανακριτικά γραφεία.

Σταύρος Γεωργόπουλος – Δικηγόρος

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ