Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Σταύρος Κοντονής : Να καταργηθεί

Είναι πλέον καιρός να καταργηθεί η σύσταση και συγκρότηση Προανακριτικών Επιτροπών από τη Βουλή και το έργο αυτό να αναλαμβάνει κάθε φορά Πρόεδρος Εφετών, ο οποίος και θα ορίζεται κατόπιν κληρώσεως από τη Βουλή εκ των δεκαπέντε νεοτέρων της Επικράτειας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σταύρος Κοντονής : Να καταργηθεί EUROKINISSI

Αυτό που παρακολουθούμε να γίνεται στις συνεδριάσεις της Προανακριτικής της Βουλής λίγο-πολύ το είχαμε προβλέψει, όταν ανακοινώθηκαν τα ονόματα των μελών που τη συγκροτούν.

Βεβαίως η προϊστορία των Προανακριτικών Επιτροπών δεν προδιέθετε για τίποτε καλύτερο. Όσοι έχουμε συμμετάσχει κατά το παρελθόν σε Προανακριτική Επιτροπή, γνωρίζαμε εκ των προτέρων την κατάσταση που επρόκειτο να διαμορφωθεί.

Εν πρώτοις η καταστρατήγηση, για την ακρίβεια η κονιορτοποίηση των κανόνων μυστικότητας της διαδικασίας, κατά τα οριζόμενα στο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ήταν κάτι αναμενόμενο. Πριν τελειώσει την κατάθεσή του ένας μάρτυρας έχει ήδη δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενό της. Αποτέλεσμα αυτής της παρανομίας, δεν είναι μόνο να βάλλονται και να στοχοποιούνται μάρτυρες, αλλά κυρίως να φαλκιδεύονται τα δικαιώματα των υπό εξέταση πολιτικών προσώπων, οι οποίοι βρίσκονται συνεχώς εκτεθειμένοι. Αντί δηλαδή να περιμένουμε μια συνολική αξιολόγηση των μαρτυρικών καταθέσεων και των εγγράφων, έχουμε καθημερινό σχολιασμό του αποδεικτικού υλικού, όχι μόνο από δημοσιογράφους, αλλά και από τα γραφεία τύπου των κομμάτων(!!!) τα οποία πρωτοστατούν στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση.

Αναμενόμενο ήταν επίσης οι Βουλευτές μέλη της Επιτροπής, αντί να λειτουργούν ως προανακριτικοί λειτουργοί,  προσπαθώντας να αποσείσουν από τα κόμματά τους τις όποιες πολιτικές ευθύνες διαφαίνεται, ότι ενδέχεται να προκύψουν, μέσω της ποινικής διαδικασίας, η οποία αφορά ένα ή περισσότερα πολιτικά πρόσωπα. Η στάση αυτή δεν είναι μόνο αντιθεσμική, είναι προδήλως ιδιοτελής και αυτό γιατί ο Βουλευτής, αντί να αναλώνεται στην αποκάλυψη της αλήθειας, λειτουργεί ως εντολοδόχος του κόμματός του στη συσκότιση της πραγματικότητας, εκεί που θεωρεί ότι τα στοιχεία δεν είναι ευνοϊκά.

Το χειρότερο όμως όλων είναι να βλέπουμε μέλη της Προανακριτικής να «υπενθυμίζουν» σε μάρτυρα, ότι το περιεχόμενο της κατάθεσής του, λειτουργεί προς όφελος του αντιπάλου κόμματος! Αντί δηλαδή να δίνεται η απόλυτη δυνατότητα στο μάρτυρα να εισφέρει ό,τι γνωρίζει και να διασταυρώνονται τα λεγόμενά του, στην ουσία προτρέπεται ο μάρτυρας  να αποκρύψει στοιχεία, γιατί αυτά θα ζημιώσουν το κόμμα του ερωτώντα Βουλευτή.

Δεν ξέρω αν αυτοί οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται, ότι λειτουργώντας κατ’ αυτό τον τρόπο, υποπίπτουν σε παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας, αδικήματα σοβαρότατα για προανακριτικούς λειτουργούς, εκτός και αν δεν έχουν συναίσθηση της ιδιότητάς τους ή τους τυφλώνει το κομματικό συμφέρον, το οποίο προφανώς ιεραρχούν ως την πεμπτουσία των υποχρεώσεών τους.

Αυτονόητο είναι ότι δεν λειτουργούν όλοι οι Βουλευτές-μέλη των Προανακριτικών Επιτροπών κατά τον προπεριγραφόμενο τρόπο. Υπάρχουν και σήμερα Βουλευτές που επιτελούν το έργο τους με υπευθυνότητα και ευθυκρισία. Η στάση τους όμως δεν αναστρέφει την θεσμική εκτροπή η οποία συντελείται κάθε φορά από άλλους συναδέλφους τους.

Αν έχει νόημα να αναφερόμαστε σήμερα στον τρόπο που η παρούσα Προανακριτική Επιτροπή λειτουργεί, είναι για να τονίσουμε, ότι είναι πλέον καιρός να καταργηθεί η σύσταση και συγκρότηση Προανακριτικών Επιτροπών από τη Βουλή και το έργο αυτό να αναλαμβάνει κάθε φορά Πρόεδρος Εφετών, ο οποίος και θα ορίζεται κατόπιν κληρώσεως από τη Βουλή εκ των δεκαπέντε νεοτέρων της Επικράτειας.

Ας ελπίσουμε κατά την επόμενη συνταγματική αναθεώρηση να τεθούν παρόμοια ζητήματα, για να μη γίνει μόνιμο το καθεστώς ευτελισμού, τόσο του κοινοβουλευτισμού, όσο και της δικαιοσύνης.

   Ο Σταύρος Κοντονής είναι δικηγόρος και πρώην υπουργός

  • Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ