Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Θάλεια Χούντα: «Αρχή άνδρα δείκνυσι»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Θάλεια Χούντα: «Αρχή άνδρα δείκνυσι»

Της Θάλειας Χούντα – δημοσιογράφου

Οι τελευταίοι μήνες δοκιμάζουν έντονα τα αντανακλαστικά της Χώρας μας, σε πολλούς τομείς και σε πολλά επίπεδα.

Είναι κατ’ αρχάς η πανδημία του κορωνοϊού, την σταδιακή κορύφωση της οποίας βιώνουμε, με τους αριθμούς των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων συνανθρώπων μας να αυξάνονται δραματικά. Και ενώ είμαστε γνώστες των όσων τραγικών έγιναν παγκοσμίως τον χειμώνα που πέρασε, κάποιοι συμπολίτες μας συζητούν ακόμη για την «ύπαρξη» της ασθένειας και για τα μέτρα προστασίας που έχουν προβλεφθεί! Οι εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί είναι, δυστυχώς, η πιο τρανή απόδειξη για το τι συμβαίνει. Τα εκατομμύρια των νοσούντων είναι, δυστυχώς, άλλη μια απόδειξη. Κι’ όμως, κατά τη νοτροπία αρκετών, επειδή δεν ασθένησε ή δεν απεβίωσε κάποιος γνωστός ή συγγενής τους, ο κορωνοϊός δεν υπάρχει … Τουλάχιστον, ας προσπαθήσουν, να σεβαστούν όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό – στην τεράστια πλειοψηφία του – ο οποίος ακούει τους ειδικούς και προφυλάσσει τον εαυτό του και τους γύρω του.

Άμεση απόρροια του κορωνοϊού είναι η οικονομία μας τόσο σε επίπεδο Χώρας όσο και σε παγκόσμιο. Στον βασικό αυτό τομέα τα πράγματα δεν πρόκειται να είναι θετικά. Η εικόνα της αγοράς, με την ελάχιστη εμπορική κίνηση, αποτυπώνει με ακρίβεια το γίγνεσθαι και μας δίνει την πολυτέλεια, να έχουμε καθαρή εικόνα του άμεσου αλλά και του μακροπρόθεσμου μέλλοντος. Είναι σίγουρο, ότι θα απαιτηθεί γενναία κυβερνητική παρέμβαση για ενίσχυση πληττόμενων ομάδων εργασίας, οι οποίες θα λειτουργήσουν σε μεγάλο βαθμό σαν «ντόμινο», αφού η δυσλειτουργία της μίας θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην επόμενη. Είναι λογικό, η ήδη επί σειρά ετών σκληρά δοκιμαζόμενη κοινωνία μας να ενεργεί με προσεκτικά βήματα και με μεγάλο περιορισμό των ανά κεφαλή δαπανών. Το ευνοϊκό οικονομικό κλίμα που είχε αρχίσει, επί της σημερινής Κυβέρνησης, να παρουσιάζεται σε αριθμούς, πρέπει να ξεχαστεί και πρέπει να οριοθετηθεί το μέλλον με σοβαρότητα και, κυρίως, με κοινωνικά κριτήρια. Κανένας δεν θα είναι αλώβητος μετά από αυτή την λαίλαπα αλλά το βασικό είναι, να είμαστε όλοι εδώ, με την αξιοπρέπεια που μας αρμόζει.

Τέλος, τα εθνικά θέματα είναι στο απώγειό τους και πέραν όσων έχουν αναλυθεί, σχετικά με τις πιθανές στρατηγικές και ενέργειες, πρέπει να σταθούμε και να συγχαρούμε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, τα οποία λειτουργούν επί μακρόν με αποκλειστικό γνώμονα το καθήκον και την φιλοπατρία. Γιατί χωρίς τα δύο αυτά ιδεώδη, κανένας δεν θα άντεχαι στις άκρως δυσμενείς και αντίξοες συνθήκες που αυτοί οι άνδρες και αυτές οι γυναίκες έχουν κληθεί να ανταπεξέλθουν – χωρίς κανένα οικονομικό κίνητρο, το οποίο σε κάθε περίπτωση θα ήταν ελάχιστο έναντι του προσφερόμενου έργου. Σημειωτέον δε, ότι τα στελέχη μας ενεργούν ταυτόχρονα στο σύνολο της Επικράτειας και σε πλήρη ετοιμότητα. Απλώς, για όσους δεν θέλουν να κατανοήσουν τα πράγματα και την σοβαρότητά τους, πρέπει να θυμήσουμε, ότι οι ένστολοι έχουν, όπως όλοι μας, οικογένειες και παιδιά, οι οποίες τους έχουν στερηθεί επί μακρόν και οι οποίες βιώνουν την δική τους αγωνία.

Με όλα αυτά, η Κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί μία πολύ δύσκολη εν γένει κατάσταση, σε κοινωνικό και εθνικό επίπεδο και ευχή όλων είναι, να κάνει το καλύτερο δυνατόν. Οι αρχαίοι πρόγονοί μας έχουν αναφερθεί σε αυτό, με το ¨Αρχή άνδρα δείκνυσι¨ και είναι ευκαιρία η Κυβέρνηση να αφήσει το μετά την κρίση αποτύπωμά της με θετικό πρόσημο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ