Δευτέρα 06 Μαϊου 2024

Θάνος Καρνέζης: Ο παπάς της Κιβωτού, το γατάκι και οι κλωτσιές

Μπορεί, πράγματι, να έχουν διαπραχθεί κάποια από τα καταγγελλόμενα, κάτι που χρήζει έρευνας μέχρι το κόκκαλο. Εδώ, όμως, φαίνεται ότι έχει προαναγγελθεί ο «θάνατος» μίας δομής.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Θάνος Καρνέζης: Ο παπάς της Κιβωτού, το γατάκι και οι κλωτσιές dikastiko.gr

Γέμισαν ξαφνικά οι οθόνες μας: ο πατέρας Αντώνιος της Κιβωτού, κατηγορείται για παντοειδείς κακοποιήσεις φιλοξενούμενων ανήλικων. Εν μία νυκτί, ο παπάς από άγγελος, εκπίπτει σε διάβολο. Μετά από κάποιους επωνύμους που πρόλαβαν να βγουν στα μέσα και να δηλώσουν μετανιωμένοι για τις δωρεές τους, ο υπουργός επί των Οικονομικών «πλειοδοτεί» ανακοινώνοντας την διακοπή των κρατικών χρηματοδοτήσεων.

Για άλλη μία φορά, η social – μιντιακή δικαιοσύνη, αποδίδεται με τους γνωστούς, πλέον, όρους: υιοθετείται ως αξιόπιστη η καταγγελία που με κάποιο «μαγικό» τρόπο έχει διαρρεύσει στα μίντια, οι δημοσιολογούντες κόβουν και ράβουν, διενεργώντας στην ουσία ανακριτικές πράξεις προς τέρψιν των καταναλωτών της τρομερής είδησης και για άλλη μία φορά το τεκμήριο αθωότητας μεταπίπτει σε τεκμήριο ενοχής: ο καταγγελλόμενος είναι ένοχος, εκτός εάν αποδείξει το αντίθετο.

Μπορεί, πράγματι, να έχουν διαπραχθεί κάποια από τα καταγγελλόμενα, κάτι που χρήζει έρευνας μέχρι το κόκκαλο. Εδώ, όμως, φαίνεται ότι έχει προαναγγελθεί ο «θάνατος» μίας δομής, με αποδεδειγμένο κοινωνικό έργο (καθ’ υποκατάσταση της απούσας κρατικής πρόνοιας) που θα λάβει σάρκα και οστά στο πρόσωπο του παπά. Οι τηλε – πραιτωριανοί της ηθικής, δεν θα «δικάσουν» την υπόθεση στην πραγματική της διάσταση, ακόμη και εάν διαπιστώσουν ότι υπήρξαν κάποιες μεμονωμένες παραβατικές συμπεριφορές, ερήμην του παπά. Ή όλα, ή τίποτα. Η διαφαινόμενη και με δόσεις εκδηλούμενη ετυμηγορία τους, θα είναι ότι η δομή συνολικά ήταν ένα κολαστήριο με αρχηγό την διαβολικά ευγενική μορφή του παπα- Αντώνη. Οποία τέρψις.

Η αποκαθήλωση του παπά από το κοινό που αρουλιέται το – κατά Ιωάννην ευαγγέλιο- «άρον άρον, σταύρωσον αυτόν» και η μιντιακή προβολή του, είναι ένα story εξηγήσιμο: η μέχρι τώρα κάπως αγιοποιημένη τηλεοπτική προβολή του εξιτάρει με την αντίθετη εκδοχή της, αφού η ψυχή μερικών αγαλλιάζει με τη δυστυχία των άλλων, το έργο που έχει παράξει ο παπάς, εκτός των κόλπων της επίσημης εκκλησίας, ενδεχομένως αποτελεί οιωνεί πράξη ανταγωνισμού προς αυτήν, η είδηση αυτή «σβήνει» κάθε άλλη πολιτική επικαιρότητα.

Όπως έχει επισημάνει ο  Αισχύλος, δια στόματος Αγαμέμνονος, «Βροτοίς πέφυκε τον πεσόντα λακτίσαι», δηλαδή «είναι στην ανθρώπινη φύση να κλωτσάνε αυτόν που έχει ξεπέσει». Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο εν λόγω παπάς, ένοχος ή μη, πριν αποφανθεί ο φυσικός Δικαστής, θα έχει φάει πολλές κλοτσιές από τους τηλε-επαίοντες και τους ακολούθους τους. Ακόμη και εάν ο φυσικός Δικαστής του (σε περίπτωση που η υπόθεση αχθεί σε δίκη) τολμήσει να σηκώσει ανάστημα και να τον αθωώσει, η προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική του υπόσταση θα έχει ισοπεδωθεί. Και ουδείς θα δώσει δεκάρα τσακιστή, ρίχνοντας στη λήθη το έργο που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα.

Πριν από λίγο καιρό, η αθώωση από το Δικαστήριο ενός κατηγορούμενου για κλοτσιά σε γατάκι, προκάλεσε την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Πάλι: του ιδίου του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Που ζήτησε την απαλλακτική απόφαση, για να διαπιστώσει εάν συντρέχει περίπτωση άσκησης αναίρεσης κατά της απόφασης των Πλημμελειοδικών. Οι νομικοί αντιλαμβάνονται την τεράστια συμβολική αξία που έχει η εν λόγω παρέμβαση της ανωτάτης Εισαγγελικής Αρχής για την μελλοντική εκδίκαση παρόμοιας φύσης αδικημάτων από τα Δικαστήρια της χώρας.

Τώρα που για άλλη μία φορά το τεκμήριο αθωότητας τσαλαπατιέται, τα έγγραφα της δικογραφίας μοιράζονται στα κανάλια σαν πασατέμπος, οι τηλε – δικαστές φορούν τα γουνάκια τους και αναθεματίζουν, πριν καν συγκεντρωθούν τα αποδεικτικά στοιχεία, καμία ελεγκτική αρχή δεν παρεμβαίνει, για να διαφυλάξει όχι μόνο αυτόν που τώρα αρπάζει τις κλωτσιές, αλλά το ίδιο το κύρος της διαδικασίας.

Γιατί προφανώς η αξία της δίκαιης κρίσης επί των κριμάτων ακόμη και ενός εκπεσόντος παπά, ωχριά μπροστά στην άδικη αθώωση του δράστη ενός λακτίσματος σε γατάκι.

Θάνος Καρνέζης, Δικηγόρος

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ