Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Θέμης Σοφός: Οι χορηγίες ιδιωτικού σωματείου και ο «Τομέας» Δικαιοσύνης της ΝΔ

Ουδέν ψευδέστερον και ουδέν αθλιότερον του ψεύδους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Θέμης Σοφός: Οι χορηγίες ιδιωτικού σωματείου και ο «Τομέας» Δικαιοσύνης της ΝΔ

Το μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και υποψήφιος Πρόεδρος κατά τις αρχαιρεσίες της 28/29 Νοεμβρίου 2021, Δ. Αναστασόπουλος, κατόπιν της δημοσιοποίησης της συνάντησής του με μέλη του Τομέα Δικαιοσύνης της Ν.Δ, έσπευσε να απαντήσει για το πρόσωπό μου ότι «πρόκειται για πολιτική αθλιότητα ενός ανθρώπου που στην πιο δύσκολη στιγμή για το δικηγορικό σώμα επιδίωξε να γίνει αρεστός στην κυβέρνηση και όχι να στηρίξει τους δικηγόρους».

Ουδέν ψευδέστερον και ουδέν αθλιότερον του ψεύδους. Αφού λοιπόν συκοφαντεί και υβρίζει ο Δ. Αναστασόπουλος, η πρόκληση είναι προφανής: Όμως, δεν θα απαντήσουμε ομοίως με ύβρεις και συκοφαντία, αλλά – και πάλι – με πραγματικά περιστατικά: Ο Δ. Αναστασόπουλος, έχων την ιδιότητα του αιρετού εκπροσώπου του δικηγορικού σώματος, ως μέλος του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α., διαχειρίζεται, τα τελευταία έτη, χρηματικές χορηγίες του ΟΤΕ, της EUROBANK, της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, και άλλων μεγάλων οργανισμών, υπό την άλλη (ταυτόχρονη) ιδιότητά του, ήτοι ως Πρόεδρος ιδιωτικού σωματείου, νομικής ύλης και φύσης. Ας ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα: Ορθά οι κάθε νομικής φύσης οργανισμοί προβλέπουν στους προϋπολογισμούς τους χορηγίες για την προαγωγή επιστημονικού έργου.

Επίσης αξιέπαινο είναι το έργο των συντονιστών επιστημονικών συνεδρίων και των κατά καιρούς εισηγητών, μεταξύ των οποίων είναι και ο γράφων. Εν προκειμένω όμως δεν ελέγχεται ο πάροχος, ή ο διοργανωτής ενός συνεδρίου, αλλά η ιδιότητα του λήπτη ή διαχειριστή χρηματικών χορηγιών.

Έχουμε καλέσει τον κ. Δ. Αναστασόπουλο σε συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών να μας αναφέρει (α) το ύψος και την προέλευση των χορηγιών και (β) εάν υφίσταται σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ της ιδιότητάς του, ως εκπροσώπου του δικηγορικού σώματος και αυτής του διαχειριστή χρηματικών χορηγιών οργανισμών, στους οποίους είτε απασχολούνται δικηγόροι (έμμισθοι ή μη) είτε εγείρονται θεσμικά ζητήματα δικηγόρων. Πώς λοιπόν μπορεί να τοποθετείται ως αιρετό μέλος του Δ.Σ. σε θεσμικά ζητήματα συναδέλφων, όταν συγχρόνως, «με άλλο καπέλο», τα τελευταία έτη διαχειρίζεται χορηγίες της εργοδοσίας τους; Θα ήθελαν οι δικηγόροι που απασχολούνται π.χ. στην EUROBANK ή στην Ε.Τ.Ε., ο αιρετός εκπρόσωπός τους, είτε ως μέλος του Δ.Σ. είτε ως Πρόεδρος του Δ.Σ.Α., να διαχειρίζεται χορηγίες της εργοδοσίας τους; είναι αυτή η οικονομικής εξάρτησης σχέση αιρετού, που τους εκπροσωπεί, ασφαλής θωράκιση της προστασίας των συμφερόντων των εργαζομένων δικηγόρων;

Το ερώτημα τέθηκε και επισήμως στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Σ.Α. τον Ιούλιο του 2021 και δεν δόθηκε ουσιαστική απάντηση ποτέ έως και σήμερα. Ζητήσαμε από τον απερχόμενο πρόεδρο κ. Βερβεσό να μας δώσει αντίγραφο των πρακτικών κι εκείνος, ως συνήθως δυστυχώς, έβαλε το θέμα «κάτω από το χαλί» για να αποφευχθεί (… τι τελικά;…) η «αναστάτωση», δεν δόθηκε σε κανένα μέλος του Δ.Σ. αντίγραφο των πρακτικών, συγκαλύπτοντας έτσι το εν λόγω σοβαρότατο αυτό θεσμικό ζήτημα.

Γιατί δεν μπαίνουν στην ημερησία διάταξη του Δ.Σ.Α. οι χρηματικές χορηγίες και η επ΄αυτών ανοιχτή συζήτηση; Όπου διαφαίνονται κενά στη Δημοκρατία, υπάρχει η διαφάνεια που τα θεραπεύει. Είναι προφανές ότι ο κ. Βερβεσός προτιμά το δίλημμα «Βερβεσός ή Αναστασόπουλος». Είναι όμως προφανές και ότι η φωνή των δικηγόρων χαλάει τη σιωπή τους. Ο νοών νοείτω.

*Θεμιστοκλής Ι. Σοφός – Δ.Ν.-Δικηγόρος – Γεν. Γραμματέας του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Ποινικού Δικαίου

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ