Τετάρτη 08 Μαϊου 2024

Θεόδωρος Μαντάς: (Αν) ασφαλείς δημότες της Αθήνας ;

Το διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Θεόδωρος Μαντάς: (Αν) ασφαλείς δημότες της Αθήνας ; dikastiko.gr

Ενώ η δημοτική αρχή Μπακογιάννη στιγματίζει ολόκληρες κοινωνικές ομάδες και περιοχές της Αθήνας, κεφαλαιοποιώντας το φόβο, το αίσθημα ανασφάλειας γενικεύεται, παρά την στελεχειακή ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ. με 4.000 προσλήψεις αστυνομικών επί ΝΔ. Τα επίσημα συγκεντρωτικά στοιχεία από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την εγκληματικότητα  φτάνουν μέχρι και το 2021 δείχνουν αξιοσημείωτη κλιμάκωση σε σχέση με το 2020. Ειδικότερα, οι ανθρωποκτονίες έχουν αυξηθεί κατά 45%, στις απάτες κατά 22,8%, στους βιασμούς κατά 5,7%, στους εκβιασμούς κατά 55%, και οι παραβιάσεις της νομοθεσίας περί όπλων κατά  53%. Δεδομένου δε του υπερπληθυσμού της πρωτεύουσας και ιδιαιτέρως του ιστορικού κέντρου, η επιβάρυνση αυτή αφορά πρωτίστως τον Δήμο Αθηναίων.

Οι δημότες της Αθήνας αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι από την απερχόμενη δημοτική Αρχή απέναντι στα εντεινόμενα περιστατικά βίας που απορρέουν από την κλιμακούμενη εγκληματικότητα.  Η ανεξέλεγκτη δράση κυκλωμάτων και η εκτέλεση συμβολαίων θανάτου μέρα μεσημέρι σε κεντρικά σημεία της πόλης, τα κλειστά αστυνομικά τμήματα στο κέντρο της πόλης είναι ενδεικτικές όψεις της εντεινόμενης ανασφάλειας στους κατοίκους της Αθήνας.

Το αδιέξοδο, στο οποίο οδηγεί αυτή η αντιφατική πολιτική επιλογή, απορρέει από  το κεντρικό κυβερνητικό δόγμα «νόμος και τάξη» και αναζητά επιτακτικά τη λύση του. Αυτή θα πρέπει αφενός ν’ αναζητηθεί εντός της κοινωνίας και αφετέρου η έννοια της  ασφάλειας, αφού εξειδικευτεί, στη βάσει των κλιμακούμενων μορφών της, να σταθμιστεί στο δίπολο ελευθερίας-ασφάλειας και με γνώμονα τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, να εφαρμοστεί σε επίπεδο πρόληψης, επιτήρησης και εν τέλει καταστολής.

Οφείλουμε, συνεπώς, να ανανοηματοδοτήσουμε την έννοια της ασφάλειας, αποσυνδέοντας τη από τη μονοσήμαντη συνειρμική ταύτισή της με την καταστολή και τον κοινωνικό αποκλεισμό και προσδίδοντάς της προοδευτικό και συλλογικό περιεχόμενο με ενεργητικό ρόλο της αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερα, ούτε πρέπει, ούτε μπορεί ν’ αγνοηθεί το αίτημα της κοινωνίας των πολιτών για μια ασφαλή και ανοιχτή πόλη, εντός της οποίας να έχει τη δυνατότητα ο δημότης να εκφράζεται ατομικά και συλλογικά. Υπ’ αυτή την έννοια, η προαγωγή της ασφάλειας για την περιστολή της εγκληματικότητας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων είναι αμιγώς ζήτημα πολιτικής επιλογής. Αν η παραδοσιακή αντίληψη θέλει την ασφάλεια συνδεδεμένη με την ασύμμετρη κρατική βία και τη ρητορική μίσους απέναντι σε εθνοτικές ομάδες και τον στιγματισμό γκετοποιημένων και υποβαθμισμένων περιοχών της Αθήνας, από την Ευριπίδου, μέχρι τα Πατήσια και τα Σεπόλια, στην πραγματικότητα η ασφάλεια δε νοείται εκτός πλαισίου κράτους δικαίου και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Άλλωστε η ασφάλεια περιφρουρείται αποτελεσματικότερα, όταν στηρίζεται σε κανόνες και ενθαρρύνει και αξιοποιεί τη συλλογική κοινωνική παρουσία στην πόλη. Μάλιστα, αυτό ισχύει ακόμα και για εκ πρώτης όψεως «τεχνικά» πεδία, όπως η οδική ασφάλεια, οι ασφαλείς υποδομές, τα αντιπλημμυρικά έργα, ο φωτισμός, η αξιοποίηση δημοσίων κτιρίων προς το κοινό όφελος, η παρουσία ενός φιλικού προς τον πολίτη αστυνομικού στις γειτονιές, η αύξηση των περιπολιών της δημοτικής αστυνομίας και φυσικά η διασύνδεση και ο αποτελεσματικός συντονισμός εντεταλμένου αξιωματικού ΕΛ.Α.Σ. με την αρμόδια υπηρεσία της δημοτικής αρχής.

Επιπροσθέτως, η σύσταση και ενίσχυση δομών συμβουλευτικής υποστήριξης και ξενώνων φιλοξενίας και συντονισμός τους με τα τμήματα αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας, που ιδρύθηκαν εντός των ΑΤ επί ΣΥΡΙΖΑ και ακόμη υπολειτουργούν. Επομένως, ο Δήμος Αθηναίων και ειδικότερα η δημοτική αστυνομία είναι αναγκαίο, σε συνεργασία με την ΕΛ.Α.Σ., να διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και να μην χρεώνεται αυτή ως αποκλειστική αρμοδιότητα στις αστυνομικές αρχές.

Τέλος, ο συνδυαστικός συνδυασμός της αστυνομικής στόχευσης στην βαριά εγκληματικότητα και ταυτοχρόνως του θετικού ρόλου της δημοτικής αρχής στην ενθάρρυνση των δημοτών σε πρωτοβουλίες για συμμετοχικές κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις, θα ενεργοποιούν τους πολίτες, συνθέτοντας μια κοινωνία πολυεπίπεδης ασφάλειας με προοδευτικό πρόσημο, είναι υπαρξιακό ζήτημα και το πολιτικό διακύβευμα των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.

*Θεόδωρος Μαντάς, Δικηγόρος Αθηνών, Σύμβουλος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό “Ανοιχτή Πόλη” του Κ. Ζαχαριάδη

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ